Astazi am ales pentru voi un dulce sanatos, usor de preparat chiar si pentru incepatori. Majoritatea celor ce care s-au indreptat catre alimentatia vegana este familiarizata cu acest tip de desert. Este un desert indian pe care-l gasiti sub diverse denumiri, in functie de aroma predominanta : Dates & Nuts Roll, Khajur Katri, Khajur Pak sau Burfi Dates. In orice caz, toate variantele au la baza curmalele ( khajoor = curmale in limba indiana ), iar despre acestea putem spune numai lucruri bune, cel mai important fiind acela ca la orice preparat unde le folosim, nu mai adaugam zahar.
M-am indragostit de acesi banuti, mananc putin si imi satisfac pofta de dulce, fara sa atentez la sanatate. Va invit sa incercati aceste bunatati, lasand la latitudinea voastra alegerea combinatiei de seminte !
1. Curmalele se taie bucati foarte mici.
2. Nucile se coc foarte putin si se toaca lasand atat bucati mici cat si mari.
3. Ghimbirul se marunteste si se amesteca printre nuci.
4. Untul de cacao se razuie, se masoara doua linguri care se pun intr-o tigaie la foc pentru a se topi. Se adauga apoi curmalele amestecand cu o spatula pana se inglobeaza in unt si se leaga.
5. Se trage alaturi, se adauga si restul de ingrediente ramase (nucile si alunele se vor toca grosier ), mai putin fisticul si se lasa putin la racit.
6. Se modeleaza repede cu mana suluri, asa incat sa cuprinda nucile in mod egal.Se tavalesc apoi prin fistic maruntit si se pastreaza in folie alimentara sau intr-o cutie ermetica pana la 2-3 saptamani in frigider.
7. Se feliaza in momentul servirii.
1
se pot folosi orice combinatie de seminte, dupa preferinte