Nouă ne place foarte mult balmoşul,mai ales cel „adevărat” făcut la stână,pregătit cu jintuială şi brânză bună de oaie.L-am mai pregătit şi cu jintuială,dar acum l-am făcut cu ingrediente ce le avem la îndemână la oraş,lapte bătut,smântână,unt şi brânză de burduf. Vă asigur că a ieşit neaşteptat de bun.
N-am trezit dis de dimineata sa pregatesc balmoşul,mi se pare ca e momentul zilei în care se savureaza la maxim acest fel de mâncare.
Am pus la fiert la foc molcom laptele batut,smântâna si untul cu putina sare.
Sa nu puneti prea multa sare,în functie de ingredientele folosite,sarea se mai poate adauga daca este cazul.
Eu am folosit brânza de burduf care a fost destul de sarata,la fel si cârnatii.
Când laptele a dat în clocot,am pus faina de malai câte puţina.Nu trebuie pusa prea multa de la început,pe masura ce fierbe compozitia se îngroasa.
Daca e prea multa faina ,ea nu se va fierbe.
Eu am pus aproximativ 200 g de faina,daca ati pus prea multa,mai adaugati lichid(lapte sau smantana).
Se amesteca mereu cu telul pentru ca în vasele noastre fiţoase de la oraş se cam prinde de oala daca nu amestecati.
Altfel ar fi pe un foc de lemne într-un ceaun ori tuci.
Dupa ce am fiert bine balmoşul,am aruncat în compozitie si brânza de burduf,am mai amestecat putin,brânza grasa s-a topit repejor,dar am vrut sa mai ramâna si bucati de branza prin compozitie.
Acum e gata pentru servit.
Ori se rastoarna pe un platou de lemn,ori se aseaza tot asa „orăşeneşte” pe o farfurie ,alaturi cu cârnaţi ,brânza si smântâna.
Mie îmi mai place si cu o roşie alaturi,se combina bine cu gustul acrişor al balmoşului.
Pofta buna sa aveţi daca vă faceţi!!!!