Aceasta este o reteta de familie, o facem de cativa ani si iese minunat de fiecare data. E usor de facut si e un desert de iarna, cand iti vie sa stai in casa, sa spargi nuci si sa te bucuri apoi de aroma unui cozonac cald.
Preparare: intr-un vas punem faina, mai putina la inceput si adaugam drojdia amestecata cu laptele si cu o lingura de zahar. Lasam 10 minute si apoi amestecam compozitia cu zaharul, ouale, untul, sarea. Framantam un aluat fraged completand cu cantitatea de faina neceara pana se lucreaza usor aluatul.
Dupa ce am obtinut o bula mare de aluat o impartim in 2 si intindem 2 foi dreptunghiulare. Ca sa nu se crape la copt lasam latura de la marginea mesei cat de un lat de palma putin mai groasa, in rest intindem foaia cat se poate de subtire. Intindem un strat de nuca amestecata cu albus batut spuma cu zahar.
Rulam cu grija foaia de la centrul mesei spre margine, sa ramana deasupra latura cu foaia putin mai groasa. Evitam asa sa se crape la copt din cauza stratului de nuca. Dupa aceea punem rulourile obtinute intr-o tava cu hartie de copt si le ungem cu galbenus amestecat cu miere.
Il coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru primele 10 minute apoi scadem la 180 de grade si lasam inca 20 de minute, eu coc mereu la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sub tava cu cozonacii ca sa nu se arda .
Sunt foarte fragezi si se pastreaza bine intr-o cutie inchisa ermetic.