Acesta este un aperitiv aspectuos, gustos și de post, pe care l-am făcut săptămâna trecută, atunci când mi-am propus să termin ultimele pungi de vinete de la congelator. Evident, rețeta se poate face și cu vinete proaspete, de sezon...
Vinetele se scot de cu seară de la congelator, ca să se decongeleze natural, într-o strecurătoare și ca să se scurgă bine de lichid.
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
Se spală roșiile cherry și se taie.
Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se curăță de cotoare și de semințe.
Când vinetele s-au scurs bine, se toacă bine, cu un tocător de lemn și apoi se adaugă ulei de floarea soarelui, după gust și se mixează, până ce se uniformizează.
Se adaugă ceapa tăiată mărunt și se condimentează cu sare și piper, după gust.
Se umplu ardeii tăiați jumătăți cu 2-3 lingurițe încărcate de salată (în funcție de mărimea ardeilor) și se decorează cu felii de ceapă roșie și cu sferturi/jumătăți de roșii cherry.
Se ține la frigider până la servire.
1
Scoateți vinetele de seara, din congelator, pentru ca pe timpul nopții, să se decongeleze natural. Pentru aceasta, puneți-le într-o strecurătoare, ca între timp să se și scurgă de lichid.
2
Pentru tocat vinetele, folosiți mai bine un tocător de lemn. Se zice că este mai sănătos așa...
3
Folosiți ceapă roșie, care nu este iute și dă un gust bun preparatelor, mai ales când este în stare crudă.
4
Uleiul, sarea și piperul se pun în conformitate cu gustul fiecăruia.