Aceasta reteta o am de la buna mea prietena Crina, am gustat la ea in urma cu 4 ani si de atunci pun si eu in fiecare toamna si au mare succes .
Si cine a gustat la mine a cerut reteta ,asa ca va recomand o muratura de nota zece .
Alegem ardeii sanatosi si cat mai carnosi ,se spala si se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a intra zeama in interiorul lor .
Intr-o oala de 10 litri punem apa , otetul ,sarea ,zaharul , boabe de piper si mustar [ dupa gust ] , se pun la foc si se amesteca sa se dizolve sarea si zaharul .
Cand clocoteste punem consevantul si un strat de ardei ,lasam pana isi schimba culoarea si -i scoatem cu o spatula intr-un vas , repetam operatia pana-i trecem pe toti ardeii prin zeama respectiva.
Pregatim borcanele punand pe fund un strat de frunze de patrunjel , unul de telina si cateva foi de dafin.
Asezam ardeii calzi in borcane si punem zeama peste ei .
Acoperim borcanele si le punem intre paturi la dunst pana a doua zi .
Se depoziteaza in camara .
Pofta buna !!!
1
Se poate folosi orice tip de ardei , de preferat mai carnosi.
2
Zeama de la muratura se poate folosi la acritul ciorbelor .