Le puteti servi drept aperitiv (cald sau rece), masa principala sau cina. Reteta am gasit-o pe net, la Bendetta, o italianca tare simpatica...
Alaturi de gogosi eu am facut o salata de cartofi si un sos pe baza de iaurt. Voi le serviti cu ce va place, chiar si simple sunt grozave.
Intr-un robot de bucatarie se pun maslinele si se zdrobesc. Peste masline se adauga conserva de ton scursa de zeama. Se maruntesc impreuna timp de cateva secunde.
Separat, se face un aluat. Intr-un bol se pun oale si se mixeaza doar cateva secunde, ata cat sunt batute ca pentru omleta. Se adauga apa si uleiul si se amesteca. Peste ingredientele umede adaugam faina, coaja de lamaie bicarbonatul, un praf de sare si piper. Mixam din nou ingredientele. Rezultatul trebuie sa fie unul asemanator cu cel de clatite. Daca aveti un aluat prea subtire mai adaugati putina faina, iar daca este prea gros mai subtiati cu putina apa. Eu am folosit apa minerala, dar nu este absolut necesar. Se poate folosi desigur si apa plata. Ideea este ca ies mai fragede si mai pufoase cu apa minerala, exact ca si clatitele.
Peste aluatul de gogosi punem amestecul de masline si ton. Daca ne place si vrem putem sa suplumentam aroma gogosilor cu rozmarin maruntit, busuioc sau patrunjel toc fin.
Intr-o craticioara sau tigaie punem ulei la incins. Cand uleiul devine incins bine luam o lingurita, o inmuiem in ulei, apoi luam o lingurita plina de aluat. Punem in uleiul incins gramajoare de aluat si prajim gogosile la foc mediu spre mare pe ambele parti. Nu aglomeram, nu ingramadim gogosile in tigaie in timp ce le prajim. Ele cresc in volum si trebuie sa avem spatiu sa le intoarcem. Se scot pe servetele de bucatarie pentru a se scurge de surplusul de ulei.
Pentru salata de cartofi: cartofi fierti in coaja curatati si taiati cuburi, masline verzi taiate felii, 1 ceapa rosie taiata pestisor, 3-4 linguri ulei de masline, sare si piper dupa gust, zeama de la jumatate de lamaie sau 1-2 linguri otet. Se amesteca toate ingredientele pentru salata de cartofi.
Pentru dresing: 1 catel de usturoi zdrobit sau pisat, 125 gr iaurt gras grecesc, 2 linguri ulei de masline, zeama de la ½ lamaie, sare si piper proaspat rasnit(optional puteti sa puneti un avocado bine copt si sa mixati toate ingredientele intr-un robot).
Sa va fie de folos!!!