Ce-mi plac andivele. Dupa reteta clasica cu sos béchamel, va prezint o varianta cu sos din smantana si branza cheddar. http://www.blogulluicatalina.com/2020/05/andive-gratinate-cu-sos-cheddar-reteta.html
Pregatiti sosul cu branza cheddar : Puneti smantana la-ncalzit si cand este fierbinte adaugati branza cheddar taiata bucati si laptele . Amestecati cu un tel pana cand branza se topeste si aveti o compozitie omogena. Puneti piper, sare, rezervati. Se indeparteaza cotorul si se spala rapid sub apa rece andivele. Puteti sa le lasati intregi daca sunt mici sau sa le taiati in 2 daca sunt mari. Reveniti-le in 20 gr de unt cu catelul de usturoi zdrobit si cu morcovii taiati bucati. Puneti 100 ml de apa si gatiti-le la foc potrivit timp de 10-15 minute introrcandu-le pe toate partile. Cand andivele sunt aproape gatite, varsati deasupra lor o treime din sosul cald. Puneti apoi deasupra felille de jambon taiate in 2. Varsati peste jambon restul de sos cheddar si puneti apoi feliile de cheddar ramase taiate bucati. Puneti piper si dati la cuptor la 180°C timp de 15-20 minute. Serviti cald.
Foarte bun !