Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Rosii deshidratate la borcan, cu...
Postat de: licurici_lra in ConserveRosiile se taie pe jumatate si se scot semintele (se strange de ele pana ies semintele). Se asaza intr-o tava cu hartie de copt. Am folosit 2 tavi. Se presara peste ele sare grunjoasa si...Citeste continuarea
Desert brownie cu banane si unt de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBananele se curata de coaja si se zdrobesc bine cu ajutorul unei furculite. Se adauga zaharul si untul topit si se amesteca bine. Se pune si esenta de vanilie si praful de sare. La final, se...Citeste continuarea
Gulas vienez
Postat de: licurici_lra in VitaCartofii se taie pe lung, in felii mai groase si se pun la fiert, separat, in apa cu sare. Carnea se spala si se taie in bucati mai mici, apoi se pune la prajit in 2 linguri cu ulei si 3...Citeste continuarea
Desert gem de caise, piersici,...
Postat de: licurici_lra in Dulceata / GemSe spala fructele. Piersicile se curata de coaja si se taie in sferturi, iar caisele (cu coaja) se taie pe jumatate. Intr-un tuci, se pun caisele, piersicile si zmeura. Se fierb la foc...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de vacuta
Postat de: licurici_lra in CiorbeCarnea de vita se spala, apoi se pune la fiert. Eu am pus-o in oala sub presiune si am lasat-o o ora, de cand a inceput sa fiarba. Intre timp, am pregatit legumele. Ceapa am lasat-o...Citeste continuarea
Supa crema de porumb cu rosii
Postat de: licurici_lra in SupeCeapa se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste cu cutitul, apoi se feliaza, iar rosiile se curata de pielita si se taie cubulete. Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei si doua de apa, se lasa...Citeste continuarea
Aripioare la cuptor
Postat de: mitinita in PuiAripioarele de pui se spala si se lasa la scurs. Uleiul se amesteca intr-un bol cu condimentele. Se adauga aripioarele si se amesteca cu mana. Se pun aripioarele in tava. Se da...Citeste continuarea
Desert inghetata de banane
Postat de: MotanLaOale in DulciuriBananele trebuie sa fie foarte coapte. Intr-un vas, se pun bananele curatate si taiate bucati, zeama de lamaie si se mixeaza cu blenderul vertical. Separat se mixeaza frisca. Eu am folosit...Citeste continuarea
Cum se face sucul de rosii
Postat de: AdrianUdrea in BulionCum se face sucul de rosii. Rosiile bine spalate si curatate de cotoare se toaca in bucati mai mici si se trec prin masina de tocat si separator de seminte (daca avem). Noi nu am avut, dar...Citeste continuarea
Desert inghetata de agrise rosii
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAgrisele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas, se pun agrisele, zaharul, iaurtul, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. Intr-un...Citeste continuarea
Paste cu ton si ciuperci
Postat de: caroline in PasteIncepem prin a pune o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare si apoi pastele. Fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, amestecand din cand in cand, pentru a...Citeste continuarea
Desert inghetata de afine
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAfinele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas se pun afinele, zaharul, smantana, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. ...Citeste continuarea
Desert inghetata de coacaze negre
Postat de: MotanLaOale in DulciuriCoacazele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas se pun coacazele, zaharul, smantana, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. Intr-un...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu dovlecel si branza
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriFaina, sarea, oul si untul taiat bucatele se pun intr-un castron si se amesteca cu mana pana cand se obtine un aluat omogen care se introduce apoi la frigider. Cat timp sta aluatul la frigider,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu agrise verzi
Postat de: MotanLaOale in PrajituriAgrisele se curata, se spala, se pun intr-un castron si se presara cu 2 linguri de zahar. Se mixeaza ouale cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat pana se topeste. Se adauga laptele,...Citeste continuarea
Desert tort Raffaello
Postat de: Corina33 in TorturiBlatul: se separă gălbenușurile de albusuri. Albusurile se mixează bine cu sarea până devin o spuma tare. Se adaugă pe rând câte o lingură de zahar si se mizează bine...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu dovlecei si urda
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalam dovleceii, ii stergem cu un servetel si le taiem capetele. Ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o tigaie, punem 2 linguri de ulei, dovleceii pe care ii stoarcem bine intre...Citeste continuarea
Salata de fasole verde cu maioneza
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriFasolea se curata si se pune la fiert intreaga, in apa cu sare. Cand este patrunsa, se lasa la scurs si racit. Usturoiul se curata si se piseaza cu sare. Se face maioneza mixand...Citeste continuarea
Aperitiv placinte din cartofi cu bacon
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCartofii se fierb in coaja 1 ora si 30 minute sau pana sunt gata. Se curata de coaja si se zdrobesc. Se lasa la racit. Ceapa se taie marunt si se caleste pana se inmoaie, apoi se adauga baconul...Citeste continuarea
Paine integrala
Postat de: VanessaAli in PiineAmestecam cele doua tipuri de faina impreuna cu drojdia uscata intr-un bol incapator. Divolvam in 200 ml apa calduta, o lingurita rasa de zahar, si in 200 ml sarea. Turnam peste faina apa cu...Citeste continuarea
Aperitiv ciuperci umplute cu...
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriCiupercile se curata de pielita si se rup coditele. Se spala si se lasa la scurs si uscat. Coditele se toaca marunt. Ceapa se curata si se toaca marunt. Ardeiul se curata si se taie...Citeste continuarea
Covrigi de casa
Postat de: MotanLaOale in PiineSe pune faina intr-un castron facand un spatiu pe mijloc. Se pune drojdia cu zaharul, sarea si laptele caldut intr-un vas si se lasa 10 minute. Peste faina se adauga maiaua formatasi uleiul...Citeste continuarea
Ketchup picant chili
Postat de: abetina in ConserveSe oparesc rosiile, se cojesc de pielite, de cotoare si se pun intr-un vas de plastic. Se mixeaza cu un mixer de mana, pret de cateva minute, apoi se pun la fiert intr-o oala cu gura cat mai...Citeste continuarea
Tiramisu reţetă originală
Postat de: CofetariiBucatari in PrajituriTiramisu reţetă originală Separam galbenusurile de albusuri si le punem in doua boluri mari, apoi amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar tos si tot zaharul vanilat si le mixam pana...Citeste continuarea
Desert tarta cu branza si piersici
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriFaina, zaharul, zaharul vanilat, sarea, oul si untul taiat bucatele se pun intr-un castron si se amesteca cu mana pana cand se obtine un aluat omogen, care se introduce apoi la congelator....Citeste continuarea
Desert prajitura ruseasca cu branza...
Postat de: cristina1985 in PrajituriBlat : se amesteca toate ingredientele si se opreste 1/3 din aluat. Restul se intinde (din centru spre margine) intr-o oala, cu diametru de 24-25 cm, formandu-se o bordura (ca la tarta)....Citeste continuarea
Desert gem de caise
Postat de: licurici_lra in Dulceata / GemCaisele se spala si se rup in jumatati. Intr-un tuci, se pun caisele cu zaharul. Se fierb la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se da focul mai tare si se lasa sa fiarba pana se leaga...Citeste continuarea
Salata cu naut si fasole rosie
Postat de: caroline in SalateNautul si fasolea rosie le scurgem de apa de conservare si le trecem sub un jet de apa rece. Castravetele il curatam de coaja si il taiem mai intai in doua pe lungime, apoi rondele. Ceapa...Citeste continuarea
Pizza duet cu porumb si diverse
Postat de: MotanLaOale in PizzaAluatul se prepara ca in reteta mea "Aluat clasic de pizza". Aluatul fiind pentru 2 pizza si noi fiind doi flamanzi, le-am facut pe amandoua. Se intinde jumatate de aluat in tava...Citeste continuarea
Desert fursecuri fragede cu ciocolata
Postat de: caroline in DulciuriIntr-un bol, punem untul impreuna cu zaharul si esenta de lamaie si mixam pana devin o crema. Adaugam oul si mixam bine pana la incorporarea acestuia. Se adauga apoi pe rand uleiul, praful...Citeste continuarea
Desert inghetata cu pepene galben
Postat de: abetina in DulciuriLaptele dulce, fiert si racit se pune intr-o oala, peste lapte se adauga smantana, jumatate din cantitatea de zahar si 2 plicuri de zahar vanilat. Se fierbe totul la bain-marie, amestecandu-se...Citeste continuarea
Saramura de pastrav - cu busuioc si...
Postat de: mihaelar63 in PastravPastravul frumos curatat si spalat se tamponeaza de excesul de lichid. Sarati. Prajiti pastravul in tigaia teflonata pe ambele parti pana devine usor auriu. Coaceti...Citeste continuarea
Desert gris cu lapte
Postat de: mihaelar63 in DulciuriPuneti din timp la hidratat fructele uscate in rom. Intr-o oala cu fundul dublu, se pune la fiert laptele impreuna cu sarea, zaharul si laptele vaniliat. Cand laptele este...Citeste continuarea
Supa de legume, cu zdrente de oua
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se...Citeste continuarea
Aperitiv rulada festiva din...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriMai întâi, ne asigurăm că folia cu care este ambalat cașcavalul nu este ruptă. Pregătim două bucăți de folie de bucătărie și așezăm una pe masa de lucru. Preparăm...Citeste continuarea
Desert prajitura cu rubarba
Postat de: MotanLaOale in PrajituriTijele de rubarba se curata de stratul exterior, se spala, se taie in bucati de 2 centimetri, se pun intr-un castron si se presara cu o lingura de zahar. Se mixeaza ouale cu praful de sare,...Citeste continuarea
Desert rulada din biscuiti cu crema...
Postat de: privatelaura in DulciuriPregatiti mai intai două hârtii de copt, între care se vor nivela frumos straturile ruladei. Compozițiile trebuie să fie destul de moi, maleabile, dar să nu curgă. Este necesar...Citeste continuarea
Desert american apple pie
Postat de: Oana in PrajituriAluat : In bolul cu faina se pune un praf de sare, zaharul si se amesteca putin, apoi se adauga untul rece taiat cubulete si laptele rece. Se framanta cu mana sau la robot, pana se obtine o bila,...Citeste continuarea
Cum se face sucul de rosii pentru...
Postat de: Oana in BulionCum se face sucul de rosii pentru iarna. Am folosit rosii mari si coapte de gradina. Dintr-un kg de rosii am obtinut cam 800 ml suc de rosii cu pulpa cu tot, fara seminte si fara pielite. Cu...Citeste continuarea
Frigarui de pui
Postat de: dantes in PuiCarnea de pui se taie cubulete si se marineaza in bere amestecata cu condimentele de mai sus si se lasa la rece trei ore.Apoi taiem ceapa, rosiile, ardeiul gras in bucati si le introducem pe...Citeste continuarea
Tarta cu mure, afine si mascarpone
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, amesteci oul bătut cu smântâna, zahărul măcinat și esența de lămâie, apoi adaugi treptat făina, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie ...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu sos de rosii si...
Postat de: gurita_ta2005 in PorcArdeii se curata si se spala bine (puteti pastra capacelele de la ardei). Intr-un castron, punem carnea tocata, ceapa tocata marunt, oul, condimentele, frunzele de busuioc taiate marunt si...Citeste continuarea
Aperitiv chec sarat, cu sunca si...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMărarul se alege, se spală și se taie mărunt. Șunca presată se taie cubulețe, iar telemeaua se rade pe răzătoarea mare. Cașcavalul se rade pe răzătoarea fină. Se bat bine...Citeste continuarea
Desert pancakes cu ananas
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe scurge ananasul (am pastrat 4-6 cubulete pentru decor), se taie bucatele (in cazul in care sunt rondele), se paseaza la blender pana obtinem un piure, nu foarte fin. Se lasa la scurs pana se...Citeste continuarea
Piept de pui cu Philadelphia
Postat de: caroline in PuiPieptul de pui il dezosam, indepartam pielita si partile grase. Taiem apoi fasii ( bucati) potrivite ca marime si le trecem sub jet de apa rece. Punem o tigaie la foc iute, adaugam putin ulei...Citeste continuarea
Desert prajitura Piknic
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, pregatim blatul: mixam albusurile spuma cu zaharul. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si le incorporam usor peste albusuri. Adaugam treptat faina si si praful de copt si...Citeste continuarea
Varza calita cu carne de porc
Postat de: dantes in PorcSe toaca varza, se sareaza si se lasa putin sa se inmoaie. Se pune uleiul in cratita, carnea de porc taiata cubulete si se prajeste. Cand carnea este bine facuta, se adauga ceapa taiata marunt,...Citeste continuarea
Desert prajitura desteapta
Postat de: oanapl in PrajituriTopesti untul in cuptorul cu microunde. Separi albusurile de galbenusuri, apoi freci galbenusurile spuma cu zaharul, zaharul vanilat si apa pana se albesc. Adaugi untul topit si mixezi pana...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de branza
Postat de: oanapl in PrajituriMixezi ouale, uleiul, zaharul macinat si kefirul, pana obtii o compozitie omogena. Adaugi zaharul vanilat, otetul si colorantul rosu. Amesteci din nou, pana colorantul rosu se dizolva complet...Citeste continuarea
Supa crema de cartofi cu fructe de...
Postat de: panacris in SupeUntul și uleiul de măsline se pun în wok-ul încins, după ce s-au omogenizat, se adaugă cățeii de usturoi, ușor zdrobiți și se lasă la călit la foc mic, cca. 3 minute. Apoi,...Citeste continuarea