Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de cartofi, cu smantana si...
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță rădăcinoasele, se spală și se taie semirondele, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul. Frunzele de pătrunjel se aleg, se...Citeste continuarea
Desert pasca fara aluat cu branza...
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe cerne faina, se separa ouale, se pun albusurile cu zaharul in vasul de mixer, se mixeaza ca pentru bezea sa devina ferme. Galbenusurile se pun intr-un bol, se freaca cu sare. Untul se...Citeste continuarea
Hummus cu ceapa verde si patrunjel
Postat de: Criss in Mancaruri de postIntr-un bol se pun toate ingredientele enumerate mai sus, se mixeaza pana cand devine un amestec omogen si cremos. Se pune hummusul intr-un bol, se decoreaza dupa imaginatie, apoi se...Citeste continuarea
Desert tort cu visine si crema cu...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, zaharul, amestecati cu un tel pana ce acesta din urma, s-a topit. Adaugati nuca macinata, cacaua, ness-ul si coaja rasa de portocala. Intr-o cana...Citeste continuarea
Crap in faina alba, prajit, cu...
Postat de: vasimur in PesteCurățarea peștelui: Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se spală bine și se mai lasă cca 1/2 oră în apă rece. Se îndepărtează capul și...Citeste continuarea
Desert pasca de branza dulce, cu...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe face mai întâi aluatul fraged, din ingredientele de mai sus și se pune în frigider, pentru o oră. Între timp se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se...Citeste continuarea
Salata de fasole rosie
Postat de: katty in SalateSe scurge fasolea din conserva si se clateste bine. Ceapa verde se taie rondele, ardeii grasi si rosiile se taie cubulete. Se amesteca fasolea cu boabele de porumb, ceapa verde, rosia si...Citeste continuarea
Ciorba de legume cu afumatura
Postat de: eumimi in CiorbeTaiem ceapa marunt, iar morcovul il dam pe razatoarea mica. Le punem la calit in ulei si le lasam 5-6 minute pana se patrund bine. Adaugam kaiserul taiat felii si mai lasam 7-8 minute la...Citeste continuarea
Ciorba de salata verde cu sunculita...
Postat de: katty in CiorbeCuratam morcovul si ceapa, le spalam, iar apoi tocam ceapa fin, iar morcovul il dam pe razatoarea mica. Taiem sunculita cubulete. In uleiul incins punem cubuletele de sunca la prajit, amestecan...Citeste continuarea
Spaghete cu chiftelute in sos de rosii
Postat de: katty in SpaghetePregatim chiftelele. Intr-un bol amestecam carnea tocata cu 1 ceapa tocata fin, 2 catei de usturoi zdrobiti, sare, piper, patrunjel tocat fin si 1 ou. Formam cu mainile umede bile rotunde din...Citeste continuarea
Desert galuste cu caise
Postat de: Oana in PrajituriSpalati bine cartofii in coaja si apoi puneti-i la fiert Dupa ce s-au fiert, scurgeti apa si lasati-i la racit Intre timp, desfaceti caisele...Citeste continuarea
Aperitiv omleta la cuptor, cu...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriCepele verzi se curăță, se spală și se taie rondele. Se spală ardeii și se taie (cel capia în rondele, iar ardeiul gras în feliuțe) Se răzuie cașcavalul și se feliază...Citeste continuarea
Sarmale cu legume
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCeapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei. Adaugam morcovul dat pe razatoarea mica si in caz ca nu aveti bulion de ardei, tocati marunt un ardei gras rosu si-l caliti...Citeste continuarea
Spanac cu sos de lamaie
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postSpanacul se curata de codite si se spala bine frunzele, una cate una. Cateii de usturoi se taie in doua. Punem uleiul la incins intr-o cratita un pic mai inalta, calim usturoiul cateva...Citeste continuarea
Sarmale in frunze de vita - reteta...
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCepele se toaca marunt si se calesc in ulei. Ciupercile se curata si se toaca marunt, adaugandu-se peste ceapa. Se adauga morcovii dati pe razatoarea mica si stafidele. Orezul se spala in...Citeste continuarea
Ciolan afumat cu mazare si zucchini
Postat de: gurita_ta2005 in PorcCeapa se pune la calit in ulei de masline, dupa cateva minute adaugam si ciolanul taiat cuburi si morcovul feliute. Punem apa si acoperim, lasam la foc potrivit sa fiarba circa 1 ora. Se pun...Citeste continuarea
Strozzapreti cu ciuperci si zucchini
Postat de: gurita_ta2005 in PasteIntr-o craticioara se pune apa la clocotit cu sare, cand incepe sa fiarba, se adauga pastele si se lasa la foc potrivit sa fiarba. Intr-o tigaie punem ulei de masline, ceapa taiata feliute,...Citeste continuarea
Ciocanele cu cartofi la cuptor
Postat de: ladydi in PuiCuratam cartofii si ii taiem cubulete. Curatam si pisam usturoiul. Amestecam ciocanelele cu cartofii, rosiile taiate in jumatati, usturoiul si uleiul. Asezonam cu sare, piper si cimbru...Citeste continuarea
Aperitiv stelute, inimioare din...
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriIntindem aluatul pe masa infainata si decupam stelute, inimioare, etc.,cu ajutorul formelor pentru fursecuri/biscuiti. La jumatate din forme, le decupam mijlocul cu o forma rotunda. Asezam...Citeste continuarea
Aperitiv chec Picnic
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriTocam cubulete salamul, pastrama, apio si ardeiul. Tocam marunt ceapa verde, usturoiul verde, loboda si feliem ciupercile. Dam cascavalul pe razatoare. Mixam bine ouale cu putina sare, apoi...Citeste continuarea
Cartofi cu rozmarin la cuptor
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeCuratam cartofii si ii taiem felii mai mari. Intr-un bol punem pasta de tomate, piperul, ghimbirul si ardeiul boia. Adaugam si apa si amestecam bine. Adaugam in bol si cartofii si mestecam...Citeste continuarea
Dulceata de rubarba si caju
Postat de: ladydi in Dulceata / GemPunem apa cu zahărul la fiert si intre timp spalam rubarba si perele si le taiem in bucatele de cca. un cm. Dupa 10-15 minute de cand am pus oala pe foc, adaugam feliile de lime si...Citeste continuarea
Desert pasca cu crema de ciocolata...
Postat de: Corina33 in DulciuriIntai pregatim aluatul : dizolvam zaharul in laptele caldut si apoi varsam deasupra pliculetul de drojdie uscata si lasam sa se activeze. Cernem faina intr-un bol, amestecam cele doua galbenusuri...Citeste continuarea
Desert prajitura israeliana de...
Postat de: RuxyRux in PrajituriSe topeste untul ( 50 gr.) la foc mic; in el se topeste ciocolata ( 200 gr.); se trage vasul de pe foc, se adauga smantana si se amesteca bine. Untul moale( 200 gr.) se mixeaza cu zaharul timp...Citeste continuarea
Spanac cu oua de prepelita
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeCalim ceapa in ulei incins. Adaugam o cana de apa si spanacul spalat si tocat. Lasam 15-20 de minute la fiert. Transferam spanacul intr-un vas termorezistent, presaram sare si adaugam ouale de...Citeste continuarea
Pulpe de rata la cuptor
Postat de: Ela68 in Rata1. Spalati si uscati bine pulpele cu un prosop de bucatarie. 2. Presarati cu sare pe toate partile si asezati pulpele intr-un vas, cu pielea in jos. 3. Adaugati apa, sucul de portocale,...Citeste continuarea
File de somon cu cartofi
Postat de: Bucataras inSe taie ceapa verde rondele si rosiile cherry pe jumatate. Intr-un castron se pun cartofii bine spalati, cu tot cu coaja si taiati cuburi. Se stropesc cu ulei de masline si se condimenteaza cu...Citeste continuarea
Friptura de iepure la cuptor
Postat de: sufletista in IepureIntr-un bol amestecam uleiul cu condimente dupa gust, adaugam carnea, vinul, acoperim si lasam cateva ore la rece. Curatam legumele, le taiam cubulete. Le asezam in tava unsa cu ulei, adaugam...Citeste continuarea
Paine cu fibre
Postat de: katty in PiineCernem intr-un castron mare faina de grau si de secara, adaugam taratele, zaharul, punem sarea intr-o margine, iar in mijloc facem o adancitura in care punem maiaua. Turnam cate putina apa...Citeste continuarea
Maia pentru paine
Postat de: katty in PiineZiua 1: Amestecam intr-un vas 100 gr faina de secara cu 100 ml apa calduta. Lasam amestecul la loc cald(30 grade C) pentru 24 ore. Ziua 2: Adaugam 100 gr faina de secara si 100 ml apa...Citeste continuarea
Crap la gratar
Postat de: sufletista in Crap / CarasBucatile de crap le spalam bine, le stergem cu prosop de bucatarie. Le stropim cu zeama de lamaie si lasam deoparte cat pregatim condimentele. Intr-un castron amestecam condimente dupa gust...Citeste continuarea
Desert budinca de chia si rubarba
Postat de: ladydi in DulciuriCuratam rubarba si o blenduim pana devine o pasta. Din banane facem un piure. Amestecam laptele cu zaharul pana se topeste, adaugam esenta de vanilie, scortisoara si ghimbirul dupa gust,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu piersici
Postat de: ladydi in PrajituriSe separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu zaharul si cu praful de copt stins in otet. Galbenusurile le mixam cu apa, uleiul, praful de sare, zaharul vanilat, esentele,...Citeste continuarea
Ton cu sfecla rosie si mascarpone
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriCeapa rosie se toaca marunt. Maruntiti caperele. Taiati cubulete mai mici sfecla rosie. Mascarponele trebuie adus la temperatura camerei pentru ase putea amesteca mai...Citeste continuarea
Desert prajitura cu urda si visine
Postat de: oanapl in PrajituriSpeli visinele si le scoti samburii, apoi le lasi la scurs intr-o sita. Untul moale, la temperatura camerei, il mixezi cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugi ouale unul cate unul si mixezi...Citeste continuarea
Pasta de peste
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare. Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul...Citeste continuarea
Desert crema de zahar ars cu...
Postat de: ladydi in PrajituriIntr-o oala incapatoare punem cele 6 linguri de zahar la foc mediu.Din cand in cand amestecam. Cand zaharul a devenit maroniu, tapetam peretii si fundul oalei, inclinand-o si invartind-o. Cat...Citeste continuarea
Desert prajitura Blanc cu lamaie
Postat de: UrsanMihaela in PrajituriMacinam biscuitii la robot si ii amestecam cu untul topit. Tapetam o tava de chec cu folie de plastic si punem biscuitii cat sa acopere tot fundul tavii, apoi ii presam cu mana si dam la frigider...Citeste continuarea
Desert tort dobos a la Oana
Postat de: Corina33 in TorturiIntai pregatim foile : se separa albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul pudra, zaharul vanilat, iar la sfarsit galbenusurile si untul topit...Citeste continuarea
Papricas de pui cu ciuperci si...
Postat de: gurita_ta2005 in PuiPulpele de pui se condimenteaza si se pun intr-o tigaie in ulei la prajit. Dupa ce se rumenesc pe ambele parti se scot pe o farfurie. Intr-o oala pune ceapa verde taiata, morcovul rondele, ulei...Citeste continuarea
Salata de post, din cartofi si...
Postat de: RODIMUR in SalateCartofii se spală bine și se pun la fiert, întregi, în coajă, la foc iute. Între timp se curăță cepele verzi și se spală, se spală roșiile și măslinele, se alege...Citeste continuarea
Desert tort cu piersici si ciocolata
Postat de: diaconta in TorturiAm pregatit mai întâi mousse-ul de piersici . De fapt l-am pregatit cu o zi înainte ca sa se întareasca sufficient. Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, cu...Citeste continuarea
Desert briose-lalele
Postat de: ancutsa in PrajituriPentru brioşe : se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o...Citeste continuarea
Spaghete cu bacon si ardei
Postat de: sufletista in SpagheteFierbem spaghetele conform instructiunilor de pe pachet. Intr-o tigaie adaugam uleiul, cand s-a incalzit adaugam baconul si lasam sa se prajeasca cat sa se rumeneasca putin, adaugam ceapa...Citeste continuarea
Desert cornulete cu cirese si nuca...
Postat de: sufletista in DulciuriCiresele le stropim cu zeama de lamaie, adaugam zaharul, nuca de cocos si amestecam bine. Intr-un bol amestecam untura cu smantana, ouale, adaugam praful de copt stins in zeama de lamaie...Citeste continuarea
Desert cosulete cu cirese si ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriCiresele fara samburi le-am amestecat cu esenta de vanilie si putin lichior. Intr-un bol cernem faina, amestecam cu zaharul,sarea,facem o adancitura adaugam praful de copt stins in otet...Citeste continuarea
Desert placinte cu dulceata de zarzare
Postat de: sufletista in DulciuriZarzarele (dezghetate) le adaugam intr-un ceaun impreuna cu zaharul, cana de apa, felia de lamaie si punem pe foc potrivit sa fiarba pana ce se inmoaie zarzarele. Amidonul il dizolvam in putina...Citeste continuarea
Desert prajitura de duminica pentru...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit pentru foi o tava cu dimensiunile 25/36 cm, tapetata cu hartie de copt. Foaia 1 : Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut...Citeste continuarea
Ciorba cu varza murata si ciolan...
Postat de: gurita_ta2005 in CiorbeCiolanul afumat se pune intr-o oala mare la fiert. Se clateste varza murata,se toaca cat mai marunt si se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat. Se firb cam circa 1.1/2 dupa care se pun...Citeste continuarea
Somon la gratar cu legume (tablou)
Postat de: amalia01 in SomonSomonul il speli sub jet de apa rece, il usuci si il condimentezi. Intre timp incingi gratarul si pui legumele la wok impreuna cu apa. Pulverizezi uleiul pe suprafata somonului si il asezi pe...Citeste continuarea