Pentru aluat:
Punem faina intr-un bol cu putina sare si o amestecam cu un tel (sau puteti sa o treceti printr-o sita pentru a o aerisi).
Drojdia o amestecam cu 2 linguri de zahar iar cand s-a topit o turnam peste faina.
Zaharul si vanilia le punem in laptele caldut pentru a se topi...
Intr-o tigaie punem tochitura si ceapa taiata marunt, dupa ce s-au calit putin adaugam ciupercile curatate si taiate felii, amestecam putin si lasam pana scade apa lasata de ciuperci.
Mai adaugam apa pana acoperim totul, potrivim de sare si piper si lasam la foc mediu pana scade toata...
Separam ouale, galbenusurile le batem bine cu sarea si zaharul pana devin o spuma albicioasa, adaugam uleiul putin cate putin , pe urma iaurtul, mixam bine pana il incorporam si pe acesta. Apoi punem si grisul, iar la final faina pe care o amestecam cu bicarbonatul de...
Pentru aluat:
Drojdia o amestecam cu zaharul pana devine o pasta.
Laptele il incalzim usor si peste punem zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie;
Intr-un bol punem faina cu praful de sare trecute printr-o sita, peste aceasta punem pasta de drojdie, laptele dulce si ouale. Incepem sa...
In primul rand dizolvam drojdia in cateva linguri de lapte caldut si o turnam peste faina (pe care am aerisit-o si am presarat praful de sare) am acoperit-o cu putina faina si am lasat-o pana a inceput sa se umfle si sa crape.
In acest timp am topit zaharul si vanilia in laptele caldut si am...
Intr-o tigaie punem kaizerul taiat bucati (nu trebuie ulei, isi lasa grasime suficienta), il prajim putin, iar peste punem ceapa si morcovul taiat cubulete mici, le calim si pe acestea putin si la final punem bulionul si pasta de ardei, mai lasam 2-3 minute si stingem focul.
ntr-un ceaun/oala...
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, iar cand este suficient de fierbinte punem bucatile de piept de pui si le prajim pana s-au rumenit frumos pe ambele parti.
Le scoatem pe un servetel absorbant de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei.
Servim alaturi cu un sos de iaurt,...
Intr-un ibric punem pe foc jumatate din smantana dulce si cacao si amestecam continuu pana da un clocot, stingem focul si peste punem ciocolata rupta bucati, amestecam pana se topeste si la final turnam restul de smantana dulce.
Intr-un alt ibric punem...
Pentru inceput, vinetele si ardeiul rosu le stergem bine cu un prosop si le coacem in cuptor, plita sau gratar, dupa cum va este mai usor. Dupa ce s-au copt le punem intr-o oala cu capac si le lasam 10 minute pentru a se inmuia coaja si a putea fi decojite mai usor....
Pentru inceput pregatim sosul bolognese:
Intr-o tigaie punem uleiul, iar cand s-a incins punem ceapa si morcovul taiate marunt, apoi peste legume am pus carnea, am amestecat pana s-a patruns bine, apoi apa si am lasat sa fiarba pana s-a evaporat toata. Peste carne am pus sosul de rosii, sare,...
Pentru aluat: Intr-un bol punem apa calduta si peste turnam pliculetul de drojdie uscata, lasam cateva minute, fara sa umblam la el, iar cand s-a dizolvat, punem uleiul si sarea si amestecam usor cu un tel. Peste, turnam faina putin cate putin pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de...
Punem creierul in apa rece si il lasam 10 minute, apoi il spalam bine si punem la fiert in apa cu sare pentru 4 minute din momentul fierberii.
Lasam la scurs intr-o sita pana se raceste.
Intr-o farfurie am pus pe jumatate faina de grau si pe cealalta jumatate pesmet. Intr-un bol am...
Separam ouale, albusurile le batem cu un praf de sare, adaugam si zaharul, mixam pana se topeste tot zaharul. Punem pe rand galbenusurile mixand incontinuu.
Adaugam si faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu, mixam din nou, iar la sfarsit punem esentele si uleiul, mai amestecam putin si...
Socata reteta bunicii
Punem o jumatate de litru de apa pe foc, iar cand este fierbinte stingem focul si adaugam zaharul, amestecam pana se topeste si apoi lasam la racit.
Intre timp stoarcem lamaile si spalam bine florile de soc.
Intr-un borcan punem apa racita, restul de apa, zeama de...
Mixam ouale cu praful de sare si zaharul pana devine o crema albicioasa, treptat adaugam uleiul mixand in continuu, apoi punem si laptele in strat subtire, devine o compozitie lichida, peste aceasta adaugam gemul, il omogenizam si pe acesta in compozitie.
Amestecam faina cu bicarbonatul...
Lasam la decongelat foile de placinta. Intre timp ne ocupam de umplutura: branza o amestecam cu praful de sare si zaharul, punem si ouale, esenta de vanilie si stafide (optional).
Fiecare foaie de placinta o ungem cu ulei, iar pentru un strudel am pus cate 2 foi, ambele unse cu ulei si pe...
Blatul si crema de ciocolata este bine sa le facem cu o zi inainte.
Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem bine cu un praf de sare, punem si zaharul, mixam pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul pana le incorporam bine si pe acestea.
Bicarbonatul il...
Pentru aluat:
Untul il mixam impreuna cu zaharul pudra pana formam o crema, adaugam ouale pe rand unul cate unul pana le omogenizam si pe acestea, adaugam si sarea, iar la sfarsit amestecam praful de copt cu faina si le adaugam treptat in compozitie pana formam un aluat usor de modelat si...
Umplutura: Curatam merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem pe foc impreuna cu zaharul si vanilia/scortisoara. Lasam pe foc, amestecand din cand cand pana scade tot siropul de la mere. Dam deoparte sa se racoreasca, iar intre timp ne ocupam de aluat:
Sepram ouale, galbenusurile le...
Intr-un lighean punem faina si praful de sare, de preferat sa le trecem printr-o sita sau le amestecam cu un tel pentru a aerisi faina.
Punem drojdia cu cele 2 linguri de zahar intr-un bol pana se topeste si devine o pasta, apoi o rasturnam in ligheanul cu faina si presaram cateva linguri de...
Curatam ficateii de pielita, ii spalam bine si ii scurgem bine de apa. Ciupercile le spalam, curatam si si le taiem feliute. Ceapa o taiem marunt.
Intr-o tigaie punem uleiul si cand s-a incins bine, punem ficateii ii prajim bine pana sunt frumos rumeniti, adaugam si ceapa, iar cand a devenit...
Intr-un ibric punem pe foc zaharul, laptele, cacaoa, untul pana da in clocot apoi il dam deoparte, adaugam esenta de rom si zaharul vanilat si il lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand.
Cat timp se raceste siropul din ibric, separam ouale, galbenusurile le mixam bine, iar peste...
Facem maiaua ( 50 ml lapte caldut+ drojdia+ 2-3 linguri de faina) facem o pasta si o lasam 10 minute sau cat sa creasca putin.
Intr-un bol punem faina si praful de sare, amestecam putin cu un tel, si turnam maiaua, laptele caldut pe care l-am amestecat inainte cu zaharul si vanilia pentru a se...
Carnea o portionam si o spalam bine, la fel si ficateii. Le punem in apa si dam sa dea cateva clocote, spumam daca este cazul si schimbam apa.
Dupa ce a inceput din nou sa fiarba punem legumele taiate marunt, radacinoasele date pe razatoare mica si lasam sa fiarba cca. 15 minute, peste legume...
Intr-un ceaun am pus un strat subtire de coaja de ceapa, apoi am asezat ouale, pe care inainte le-am spalat bine cu detergent de vase si clatite bine, asta pentru a le face mai fine, Iar peste oua am pus restul de coaja de ceapa, otetul ci am acoperit cu apa.
Cand a inceput sa fiarba mai lasam...
Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate un galbenus pana incorporam bine totul, punem aromele, uleiul si la sfarsit faina si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Dam compozitia in 2, si o parte o amestecam cu cacao. Turnam compozitia alba...
Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se poate inlocui cu usturoi pisat (2-3 catei), sare si piper dupa gust si la sfarsit gelatina fara a o dizolva, amestecam bine pana ce toate ingredientele sau incorporat.
Amestecul obtinut il punem...
Curatam bine copanele de pene/puf (eu le-am parlit putin la flacara aragazului) si le spalam cu apa rece.
Intr-un bol punem condimentele din plic cu 50ml ulei de masline, omogenizam si peste, punem copanelele, amestecam bine si turnam totul in punga de la plicul de condimente...
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem fasii subtiri ( taiem cartoful in 2 pe lungime, apoi fiecare jumatate tot in 2 si cu ajutorul unui cutit taiem fasii subtiri (foto)).
Intr-o tigaie punem uleiul si cand este foarte bine incalzit punem cartofii cu putina sare si amestecam din cand in cand...
Faina de malai, de grau, zaharul, praful de sare si bicarbonatul le amestecam intr-un bol, peste care punem ouale, uleiul, iaurtul acru, ricotta si esenta de vanilie apoi amestecam pana omogenizam totul. Intr-o tava de dimensiune mica punem hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru cca...
Chifle cu branza dulce si stafide
Pentru aluat: Punem faina intr-un bol cu putina sare si o amestecam cu un tel (sau puteti sa o treceti printr-o sita pentru a o aerisi). Drojdia o amestecam cu 2 linguri de zahar iar cand s-a topit o turnam peste faina. Zaharul si vanilia le punem in laptele caldut pentru a se topi...
Ciulama de ciuperci
Intr-o tigaie punem tochitura si ceapa taiata marunt, dupa ce s-au calit putin adaugam ciupercile curatate si taiate felii, amestecam putin si lasam pana scade apa lasata de ciuperci. Mai adaugam apa pana acoperim totul, potrivim de sare si piper si lasam la foc mediu pana scade toata...
Prajitura insiropata cu gris si iaurt
Separam ouale, galbenusurile le batem bine cu sarea si zaharul pana devin o spuma albicioasa, adaugam uleiul putin cate putin , pe urma iaurtul, mixam bine pana il incorporam si pe acesta. Apoi punem si grisul, iar la final faina pe care o amestecam cu bicarbonatul de...
Mini-Cornuri cu nuca si cacao
Pentru aluat: Drojdia o amestecam cu zaharul pana devine o pasta. Laptele il incalzim usor si peste punem zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie; Intr-un bol punem faina cu praful de sare trecute printr-o sita, peste aceasta punem pasta de drojdie, laptele dulce si ouale. Incepem sa...
Pariziene cu mere
In primul rand dizolvam drojdia in cateva linguri de lapte caldut si o turnam peste faina (pe care am aerisit-o si am presarat praful de sare) am acoperit-o cu putina faina si am lasat-o pana a inceput sa se umfle si sa crape. In acest timp am topit zaharul si vanilia in laptele caldut si am...
Tocanita de cartofi cu kaizer
Intr-o tigaie punem kaizerul taiat bucati (nu trebuie ulei, isi lasa grasime suficienta), il prajim putin, iar peste punem ceapa si morcovul taiat cubulete mici, le calim si pe acestea putin si la final punem bulionul si pasta de ardei, mai lasam 2-3 minute si stingem focul. ntr-un ceaun/oala...
Nuggets din piept de pui cu sos de iaurt
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, iar cand este suficient de fierbinte punem bucatile de piept de pui si le prajim pana s-au rumenit frumos pe ambele parti. Le scoatem pe un servetel absorbant de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei. Servim alaturi cu un sos de iaurt,...
Inghetata cremoasa cu cacao si ciocolata
Intr-un ibric punem pe foc jumatate din smantana dulce si cacao si amestecam continuu pana da un clocot, stingem focul si peste punem ciocolata rupta bucati, amestecam pana se topeste si la final turnam restul de smantana dulce. Intr-un alt ibric punem...
Salata de vinete si ardei copt
Pentru inceput, vinetele si ardeiul rosu le stergem bine cu un prosop si le coacem in cuptor, plita sau gratar, dupa cum va este mai usor. Dupa ce s-au copt le punem intr-o oala cu capac si le lasam 10 minute pentru a se inmuia coaja si a putea fi decojite mai usor....
Cannelloni alla Bolognese cu sos Bechamel
Pentru inceput pregatim sosul bolognese: Intr-o tigaie punem uleiul, iar cand s-a incins punem ceapa si morcovul taiate marunt, apoi peste legume am pus carnea, am amestecat pana s-a patruns bine, apoi apa si am lasat sa fiarba pana s-a evaporat toata. Peste carne am pus sosul de rosii, sare,...
Pizza cu piept de pui si rosii cherry
Pentru aluat: Intr-un bol punem apa calduta si peste turnam pliculetul de drojdie uscata, lasam cateva minute, fara sa umblam la el, iar cand s-a dizolvat, punem uleiul si sarea si amestecam usor cu un tel. Peste, turnam faina putin cate putin pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de...
Creier pane
Punem creierul in apa rece si il lasam 10 minute, apoi il spalam bine si punem la fiert in apa cu sare pentru 4 minute din momentul fierberii. Lasam la scurs intr-o sita pana se raceste. Intr-o farfurie am pus pe jumatate faina de grau si pe cealalta jumatate pesmet. Intr-un bol am...
Chec simplu si pufos
Separam ouale, albusurile le batem cu un praf de sare, adaugam si zaharul, mixam pana se topeste tot zaharul. Punem pe rand galbenusurile mixand incontinuu. Adaugam si faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu, mixam din nou, iar la sfarsit punem esentele si uleiul, mai amestecam putin si...
Socata reteta bunicii
Socata reteta bunicii Punem o jumatate de litru de apa pe foc, iar cand este fierbinte stingem focul si adaugam zaharul, amestecam pana se topeste si apoi lasam la racit. Intre timp stoarcem lamaile si spalam bine florile de soc. Intr-un borcan punem apa racita, restul de apa, zeama de...
Negresa cu gem acrisor de prune
Mixam ouale cu praful de sare si zaharul pana devine o crema albicioasa, treptat adaugam uleiul mixand in continuu, apoi punem si laptele in strat subtire, devine o compozitie lichida, peste aceasta adaugam gemul, il omogenizam si pe acesta in compozitie. Amestecam faina cu bicarbonatul...
Strudele cu branza dulce
Lasam la decongelat foile de placinta. Intre timp ne ocupam de umplutura: branza o amestecam cu praful de sare si zaharul, punem si ouale, esenta de vanilie si stafide (optional). Fiecare foaie de placinta o ungem cu ulei, iar pentru un strudel am pus cate 2 foi, ambele unse cu ulei si pe...
Tort cu crema de vanilie si ciocolata alba
Blatul si crema de ciocolata este bine sa le facem cu o zi inainte. Pentru blat: Separam ouale, albusurile le batem bine cu un praf de sare, punem si zaharul, mixam pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul pana le incorporam bine si pe acestea. Bicarbonatul il...
Nuci umplute
Pentru aluat: Untul il mixam impreuna cu zaharul pudra pana formam o crema, adaugam ouale pe rand unul cate unul pana le omogenizam si pe acestea, adaugam si sarea, iar la sfarsit amestecam praful de copt cu faina si le adaugam treptat in compozitie pana formam un aluat usor de modelat si...
Rulada cu mar
Umplutura: Curatam merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem pe foc impreuna cu zaharul si vanilia/scortisoara. Lasam pe foc, amestecand din cand cand pana scade tot siropul de la mere. Dam deoparte sa se racoreasca, iar intre timp ne ocupam de aluat: Sepram ouale, galbenusurile le...
Cozonac cu crema de cacao si stafide
Intr-un lighean punem faina si praful de sare, de preferat sa le trecem printr-o sita sau le amestecam cu un tel pentru a aerisi faina. Punem drojdia cu cele 2 linguri de zahar intr-un bol pana se topeste si devine o pasta, apoi o rasturnam in ligheanul cu faina si presaram cateva linguri de...
Tocanita de ficatei de pui cu ciuperci
Curatam ficateii de pielita, ii spalam bine si ii scurgem bine de apa. Ciupercile le spalam, curatam si si le taiem feliute. Ceapa o taiem marunt. Intr-o tigaie punem uleiul si cand s-a incins bine, punem ficateii ii prajim bine pana sunt frumos rumeniti, adaugam si ceapa, iar cand a devenit...
Negresa pufoasa
Intr-un ibric punem pe foc zaharul, laptele, cacaoa, untul pana da in clocot apoi il dam deoparte, adaugam esenta de rom si zaharul vanilat si il lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand. Cat timp se raceste siropul din ibric, separam ouale, galbenusurile le mixam bine, iar peste...
Gogosi vanilate si pufoase ca la mama acasa ( Reteta nr. 100)
Facem maiaua ( 50 ml lapte caldut+ drojdia+ 2-3 linguri de faina) facem o pasta si o lasam 10 minute sau cat sa creasca putin. Intr-un bol punem faina si praful de sare, amestecam putin cu un tel, si turnam maiaua, laptele caldut pe care l-am amestecat inainte cu zaharul si vanilia pentru a se...
Ciorba de pui si ficatei
Carnea o portionam si o spalam bine, la fel si ficateii. Le punem in apa si dam sa dea cateva clocote, spumam daca este cazul si schimbam apa. Dupa ce a inceput din nou sa fiarba punem legumele taiate marunt, radacinoasele date pe razatoare mica si lasam sa fiarba cca. 15 minute, peste legume...
Oua vopsite cu coaja de ceapa
Intr-un ceaun am pus un strat subtire de coaja de ceapa, apoi am asezat ouale, pe care inainte le-am spalat bine cu detergent de vase si clatite bine, asta pentru a le face mai fine, Iar peste oua am pus restul de coaja de ceapa, otetul ci am acoperit cu apa. Cand a inceput sa fiarba mai lasam...
Tort la metru cu glazura de lamaie
Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate un galbenus pana incorporam bine totul, punem aromele, uleiul si la sfarsit faina si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Dam compozitia in 2, si o parte o amestecam cu cacao. Turnam compozitia alba...
Toba de pui
Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se poate inlocui cu usturoi pisat (2-3 catei), sare si piper dupa gust si la sfarsit gelatina fara a o dizolva, amestecam bine pana ce toate ingredientele sau incorporat. Amestecul obtinut il punem...
Copanele de pui cu cartofi la cuptor
Curatam bine copanele de pene/puf (eu le-am parlit putin la flacara aragazului) si le spalam cu apa rece. Intr-un bol punem condimentele din plic cu 50ml ulei de masline, omogenizam si peste, punem copanelele, amestecam bine si turnam totul in punga de la plicul de condimente...
Tortilla/Omleta spaniola
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem fasii subtiri ( taiem cartoful in 2 pe lungime, apoi fiecare jumatate tot in 2 si cu ajutorul unui cutit taiem fasii subtiri (foto)). Intr-o tigaie punem uleiul si cand este foarte bine incalzit punem cartofii cu putina sare si amestecam din cand in cand...
Malai dulce cu ricotta
Faina de malai, de grau, zaharul, praful de sare si bicarbonatul le amestecam intr-un bol, peste care punem ouale, uleiul, iaurtul acru, ricotta si esenta de vanilie apoi amestecam pana omogenizam totul. Intr-o tava de dimensiune mica punem hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru cca...