publicat la 22.03.2020
publicat la 13.05.2019
publicat la 14.03.2019
Măcar azi ar fi bine să faci o pauză din consultarea asiduă a anunţurilor matrimoniale. Cel puţin încetează să le mai cauţi în revista “Zootehnia modernă”.
Bucataras.ro
[email protected]
Salata de andive
Andivele se curata de foile galbene si se spala in cateva ape. Se pun pentru minim jumatate de ora in apa in care punem zeama de la o jumatate de lamaie. Intre timp se face sosul. Zeama de la jumatate de lamaie se amesteca cu 1 lingurita de ulei (eventual de masline), cu 2 lingurite...
Supa minestrone
Se încălzește uleiul într-o oală mai mare. Se adaugă ceapa tocată, morcovul și țelina tăiate cubulețe. Gătim aproximativ 10 minute. Adăugăm cartofii și dovleceii tăiați cubulețe, usturoiul tocat mărunt, oregano și cimbru. Amestecăm și turnăm apa sau supa...
Ratatouille
Ceapa se taie fideluta. Usturoiul se toaca marunt. Se curata de coaja dovlecelul si vanata. Dovlecelul si vanata se taie felii, rosiile se taie cubulete. Ardeii se curata de seminte si nervuri si se taie bucati lungi de 2 cm. Se incinge uleiul si se caleste ceapa la foc mic timp de 5...
Dorada cu arome mediteraneene
Se curăță peștii, se spală bine în mai multe ape. Se crestează din loc în loc pe ambele părți. Se zvântă cu un prosop de hârtie. Se condimentează cu sare și se ung cu puțin ulei de măsline. Se pun pe grătar sau grilul încins și se frig bine pe...
Pastrav picant cu portocala si verdeturi
Curatam pastravii, se spala si se condimenteaza cu sare si piper atat la interior cat si la exterior. Spalam ceapa verde si se taie rondele mici. Patrunjelul si mararul se spala si se toaca marunt. Amestecam verdeata cu zeama de la portocala, pesmetul, uleiul, sosul de soia si...
Pastrav cu smantana
Curatam pestele, se spala in mai multe ape si se sterge cu un prosop de bucatarie (de hartie- trebuie sa absorbim apa). Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins pe ambele parti. Se scoate si se pastreaza la cald. Se caleste ceapa tocata...
Iepure cu bacon si gutuie
Condimentăm copanele de iepure cu sare și piper. Preîncălzim cuptorul la 180 grade C. Într-o oală antiaderentă ce se va putea da ulterior la cuptor, încingem uleiul de măsline. Gătim iepurele câte 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate și se păstrează la...
Saramura de peste
Pestele se curata de solzi, se portioneaza, se condimenteaza cu sare si se pune pe gratar. Rosiile si ardeii grasi se pun si ei pe gratar. Intre timp se pregateste sosul. Intr-o oala se pun 1,5 litri de apa si se pun la fiert. Ardeii iuti (eu prefer pe cei in otet) se taie rondele, rosiile si...
Mreana la cuptor
Mreana se curăță de solzi. Se taie ușor pe burtă și se scot cu mare atenție intestinele și icrele. Icrele de mreană se tot spune că sunt toxice, mare păcat că au fost așa multe. Se spală bine și se zvântă cu prosoape de hârtie. Se crestează pe ambele părți...
Sarmale cu legume
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei. Adaugam morcovul dat pe razatoarea mica si in caz ca nu aveti bulion de ardei, tocati marunt un ardei gras rosu si-l caliti impreuna cu ceapa. Adaugam si ciupercile tocate marunt si le lasam pe foc pana se inmoaie. Adaugam...
Spanac cu sos de lamaie
Spanacul se curata de codite si se spala bine frunzele, una cate una. Cateii de usturoi se taie in doua. Punem uleiul la incins intr-o cratita un pic mai inalta, calim usturoiul cateva secunde si adaugam tot spanacul. Amestecam bine pana se inmoaie tot, dupa care lasam la foc mic pentru 10...
Sarmale in frunze de vita - reteta de post
Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei. Ciupercile se curata si se toaca marunt, adaugandu-se peste ceapa. Se adauga morcovii dati pe razatoarea mica si stafidele. Orezul se spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga, adaugandu-se si el in compozitie. Se condimenteaza cu sare,...
Papricas de peste
Pestele se curata, se taie in bucati potrivite. Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si pe prajeste in ulei incins pe ambele parti. Cand s-a rumenit pestele un pic, se scoate si se pastreaza la cald. Cartofii se curata de coaja, si se taie cubulete....
Ostropel de peste
Se curata pestele, se spala si se taie in bucati potrivite. Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins pe ambele parti. Se scoate si se pastreaza la cald. In uleiul in care am prajit pestele, calim usturoiul tocat marunt si adaugam rosiile...
Bors calugaresc
Varza se toacă mărunt, eliminăm cotorul și nervurile mai groase. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește un pic în ulei. Adăugăm morcovul curățat și tocat mărunt. Adăugăm și ardeiul curățat de cotor și tocat mărunt. Dacă aveți ardei kapia sau gogoșari nu...
Broccoli in stil Italian
Broccoli se desface buchețele și se spală în mai multe ape. Cozile se curăță și se taie felii subțiri de 5 mm. Roșiile și usturoiul se toacă mărunt. Călim cozile de broccoli în ulei de măsline 2-3 minute. Adăugăm usturoiul, apa și buchețelele de...
Spanac sote
Spanacul se curata de codite si se spala in mai multe ape (eventual frunza cu frunza). Intr-o tigaie inalta incingem uleiul. Usturoiul trebuie apasat un pic cu lama unui cutit (asa isi lasa toata aroma). Calim pentru cateva secunde cateii de usturoi. Apoi adaugam tot spanacul. Ne...
Sparanghel a la dijonaise
Se curata partea de jos a sparanghelului si se indeparteaza capetele lemnoase. Se toarna apa de 2 degete intr-o cratita lata si se da in clocot. Se sareaza apa si se pune sparanghelul in apa. Se reduce focul, se pune capac si se fierbe 10 minute. Se scurge apa si se trece...
Telina a la grec - reteta de post
Telina se curata de coaja si se taie felii subtiri. Feliile de telina se prajesc pe rand in ulei incins. In uleiul ramas calim ceapa taiata fideluta. Cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugam faina si stingem cu apa. Adaugam telina, mazarea fiarta, maslinele oparite. Adaugam apa cat...
Telina cu sos de mustar
Se curata telina de coaja, se spala si se taie feliute subtiri, dupa care se prajeste in ulei incins. Se scoate si se pastreaza la cald. Calim ceapa taiata fideluta, adaugam telina si turnam apa cat sa o acopere. Lasam sa fiarba la foc mic. Intre timp amestecam mustarul cu faina, zeama...
Bob verde cu sos de rosii
Punem apă la fiert cu un praf de sare. Când începe să clocotească, adăugăm bobul congelat și fierbem aprox. 20 minute. Verificăm dacă este fiert și îl scurgem. Călim în ulei ceapa tocată mărunt. După 5 minute, adăugăm morcovul tocat și gătim alte 5...
Tocanita de ciuperci
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa verde se curata, se spala si se toaca marunt atat partea alba, cat si partea verde. Ciupercile se curata, se spala foarte bine de pamant si se taie feliute sau cubulete. Verdeata se toaca marunt. Se pune la calit ceapa uscata, dupa 3...
Vinete impanate - Imambaialdi
Vinetele se curata de coaja din loc in loc. Unde s-a luat coaja, se taie cu cutitul, fara sa ajungem pe partea cealalta. Se pune apa la fiert cu putina sare si in momentul cand fierbe, adaugam vinetele si le lasam zece minute. Se scot, se pun pe un fund inclinat si asezam o greutate pe ele...
Merluciu cu sos de lamaie
Fileurile de peste se condimenteaza cu sare si piper si se ung cu ulei. Se pun intr-o tava unsa cu ulei (de preferat de yena, sa nu se lipeasca). Se dau la cuptor pentru 40-50 minute. Intre timp preparam sosul. Amestecam bine faina cu smantana si cu laptele. Apoi adaugam zeama de la o...
Medalion de somon la gratar
Se pregateste o marinada din zeama de la cele 2 lamai, cateii de usturoi pisati, uleiul de masline, sare si condimentul pentru peste. Medalioanele de somon se spala in cateva ape si se pun in marinada. Se da la rece pentru 30 minute. Se scot bucatile de somon din marinata si se pun pe...
Pui Divan
Eu am ales varianta mai dietetică, adică am înlocuit maioneza cu smântână lichidă și brânza cheddar cu cașcaval. Gătim puiul în ulei de măsline câte 2-3 minute pe fiecare parte. Broccoli se desface buchețele și se opărește în apă...
Aperitiv bulete de cartofi cu cascaval
Cartofii se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 20-25 minute, se pot verifica cu o furculiță. Se pun la scurs, se curăță și se pasează ca pentru piure. Se adaugă brânzeturile rase, oul, bicarbonatul și 2-3 linguri de pesmet. Condimentăm cu sare și...
Macrou Venetian
Intr-o craticioara topim untul, amestecam cu faina, adaugam sarea si laptele, amestecand constant. Se lasa pe foc pana se omogenizeaza si se ingroasa. Macroul se curata de intestine, se inlatura capatana si se taie in doua pe orizontala, inlaturand coloana. Daca reusiti sa-l dezosati ar...
Macrou umplut la cuptor
Pestele se curata, se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Ceapa verde si patrunjelul se toaca marunt. Usturoiul se piseaza. Amestecam ceapa verde cu patrunjelul, mustarul, chilly si pesmet. Cu aceasta compozitie umplem bucatile de macrou care se pun intr-o tava unsa cu putin...
Macrou la cuptor cu sos de rosii
Peștele se curăță și se spală. Eu înlătur căpățâna și îl tai în bucățele, dar se poate lăsa și întreg. Dacă îl lăsați întreg atenție la urechi, să nu uitați să le scoateți. Cu zeama de la o lămâie se stropește...