Am curatat cartofii, i-am spalat bine si i-am taiat in patru sau sase, depinde de marimea lor (am cautat sa fie cat mai uniformi, sa se prajeasca la fel). Am pus cartofii intr-o tava de yena, am condimentat cu sare, piper, boia, apoi am pus uleiul, ceapa taiata foarte marunt, usturoiul si...
Am desfoliat castravetii, i-am spalat bine, apoi i-am taiat cubulete mici, ceapa am tocat-o marunt-maruntel, usturoiul l-am spalat si l-am tocat marunt, mararul la fel. Am potrivit de sare, am adaugat uleiul si sucul de lamaie, am pus si mararul, apoi am imbaiat salata cu iaurtul. Am amestecat...
Se curata zarzavatul ,ceapa ,usturoiul verde si ardeiul ,se spala bine si se toaca apoi intr-o oala (eu folosesc una de 5 kg )se pune ulei si se adauga ploaia de zarzavaturi .
Se lasa sa se caleasca putin ,apoi adaugam cartofii curatati in...
Am curatat zarzavatul, ceapa, ardeiul, usturoiul verde le-am spalat bine si le-am tocat.
Intr-o oala (de 5 litri am folosit eu) se pune uleiul si se adauga zarzavatul tocat, ardeiul, ceapa si usturoiul verde. Se calesc putin ca sa dea culoare, apoi se adauga apa calda. Se potriveste de...
Intr-o oala punem apa si florile de soc la fiert. Dupa fierbere strecuram si adaugam zaharul, punem din nou la fiert si lasam sa fiarba pina devine siropos. Adaugam apoi lamaile, in prealabil bine spalate si taiate felii, si mai lasam sa fiarba.
Punem in sticle in prealabil sterilizate....
Socata reteta bunicii
Intr-un borcan punem apa cu zaharul dizolvat, adaugam florile de soc si lamaile taiate felii. Punem la soare pentru macerat si amestecam de doua-trei ori pe zi. Cind a inceput sa se aciduleze, strecuram si punem in sticle si tinem la frigider.
Bun si sanatos!
Intr-un castron mai mare se pune faina, sarea, 4 linguri zahar (cca100 gr ), apa minerala, 2 plicuri de zahar vaniliat, 5 oua (+albusurile de la celelalte care le vom folosi la brinza si smintina), apoi cu mixerul amestecam bine. Dam compozitia la o parte pentru 30 minute.
In...
Se vor culege florile de cu o zi inainte de preparare. A doua zi se vor spala si se vor scurge foarte bine (sa nu tineti mult in apa fiindca absorb apa si afecteaza la fiert). Intr-o cratita se pune zaharul cu apa la fiert pina se face un sirop mai gros. Se adauga florile si se lasa la foc domol...
Am spalat rosiile si le-am taiat cubulete ,ardeiul la fel spalat curatat si taiat cubulete ,castravetele ,ceapa verde ,prazul la fel spalate si taiate ca si celelate legume , amestecat usor totul ,am adaugat uleiul si ...
Curatam cartofii apoi ii taiem in doua sau patru depinde cit sunt de mari ,daca sunt mai micuti ii putem lasa intregi .(este necesar sa fie taiati, asa sa nu se farimiteze fiindca mai vin fierti putin si in sos )
Ii spalam bine ...
Se spala bine fasolea si se lasa la muiat de cu seara .Intr-o oala punem fasolea la fiert dupa ce a dat un clocot golim apa si o inlocuim cu alta calda lasam sa fiarba cu foaia de dafin si ceapa ...
Intr-un castron mai mare am spart ouale ,am adaugat zaharul vaniliat si zaharul si am mixat bine pina a devenit compozitia albicioasa.
Am adaugat untul si am mixat in continuare ,apoi am...
Se curata cartofii si se pun la fiert cu sare.
Intre timp punem intr-un castron faina si drojdia cu putina sare si un picut de zahar. Facem o maia si lasam cca 5 minute, apoi framintam cu apa cit cuprinde aluatul si se framinta bine ca pentru paine. Acoperim si lasam la ...
Se separa albusul de galbenus ,apoi intr-un castron se bate bine albusul pina devine tare se adauga zaharul vaniliat si o cana de zahar, treptat si se bate bine pina se omogenizeaza ...
Intr-un castron spargem ouale si mixam bine cu 2 zahar vaniliat si 250 gr zahar pina compozitia devine albicioasa. Intr-o cratita cu pereti dubli (oala de fiert lapte ) sau pe aburi se pune la fiert. Cand este aproape gata se adauga cubul de margarina, nuca macinata si alunele.
Intr-o...
Se spala fasolea bine si se pune la inmuiat de cu seara. Se pune intr-o oala la foc, se lasa sa se dea un clocot, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori (se poate face si de trei ), dar isi pierde din calitatile nutritive. Dupa ce am facut aceasta operatie punem...
Se curata zarzavatul ,ceapa . ardeiul si prazul ,se spala bine si toate se toaca marunt . Luam oala in care vrem sa pregatim ciorbita punem uleiul apoi adaugam zarzavatul ceapa ardeiul si prazul si calim usor punem putina ...
Se curata ceapa se toaca marunt apoi intr-o tigaie se pune uleiul ,se adauga ceapa si se caleste pina devine aurie ,se adauga piperul si boiaua si se mai lasa un minut .
Intr-un castron mai maricel punem carnea ,orezul spalat bine, ceapa,sare,vegeta...
Faina, praful de sare, praful de copt se amesteca bine, apoi se freaca cu margarina (sau untura). Se adauga 150 gr zahar coaja si sucul de lamaie ,1 ou intreg si smantina. Se face un aluat care se imparte in 2.
Se pregateste tava cu hartie pentru copt, se intinde o foaie, se aseaza in...
Se amesteca faina cu praful de copt, apoi o frecam cu margarina sau untura. Adaugam 3 galbenusuri de ou, sucul si coaja de la o lamaie, 150 gr zahar si putin lapte, daca este necesar.
Facem un aluat din care 1/4 il punem la o parte si din 3/4 de aluat intindem o foaie pe care o...
Faina se freaca bine cu margarina(sau untura ) se adauga putina sare ,bicarbonatul ,zaharul,ouale ,si putin lapte.,daca mai trebuieste .
Se imparte aluatul in patru parti egale, doua bucati se fac maro cu 1 lingura de cacao si doua ramin galbene ...
Cartofi noi la cuptor ca-n Banat
Am curatat cartofii, i-am spalat bine si i-am taiat in patru sau sase, depinde de marimea lor (am cautat sa fie cat mai uniformi, sa se prajeasca la fel). Am pus cartofii intr-o tava de yena, am condimentat cu sare, piper, boia, apoi am pus uleiul, ceapa taiata foarte marunt, usturoiul si...
Salata de vara cu castraveti si iaurt
Am desfoliat castravetii, i-am spalat bine, apoi i-am taiat cubulete mici, ceapa am tocat-o marunt-maruntel, usturoiul l-am spalat si l-am tocat marunt, mararul la fel. Am potrivit de sare, am adaugat uleiul si sucul de lamaie, am pus si mararul, apoi am imbaiat salata cu iaurtul. Am amestecat...
CIORBA DE CARTOFI CU SMINTINA IAURT SI LEUSTEAN
Se curata zarzavatul ,ceapa ,usturoiul verde si ardeiul ,se spala bine si se toaca apoi intr-o oala (eu folosesc una de 5 kg )se pune ulei si se adauga ploaia de zarzavaturi . Se lasa sa se caleasca putin ,apoi adaugam cartofii curatati in...
Ciorba de salata
Am curatat zarzavatul, ceapa, ardeiul, usturoiul verde le-am spalat bine si le-am tocat. Intr-o oala (de 5 litri am folosit eu) se pune uleiul si se adauga zarzavatul tocat, ardeiul, ceapa si usturoiul verde. Se calesc putin ca sa dea culoare, apoi se adauga apa calda. Se potriveste de...
Sirop din flori de soc si lamaie
Intr-o oala punem apa si florile de soc la fiert. Dupa fierbere strecuram si adaugam zaharul, punem din nou la fiert si lasam sa fiarba pina devine siropos. Adaugam apoi lamaile, in prealabil bine spalate si taiate felii, si mai lasam sa fiarba. Punem in sticle in prealabil sterilizate....
Socata reteta bunicii
Socata reteta bunicii Intr-un borcan punem apa cu zaharul dizolvat, adaugam florile de soc si lamaile taiate felii. Punem la soare pentru macerat si amestecam de doua-trei ori pe zi. Cind a inceput sa se aciduleze, strecuram si punem in sticle si tinem la frigider. Bun si sanatos!
Clatite cu branza dulce, stafide si smantana la cuptor
Intr-un castron mai mare se pune faina, sarea, 4 linguri zahar (cca100 gr ), apa minerala, 2 plicuri de zahar vaniliat, 5 oua (+albusurile de la celelalte care le vom folosi la brinza si smintina), apoi cu mixerul amestecam bine. Dam compozitia la o parte pentru 30 minute. In...
Dulceata din flori de salcam
Se vor culege florile de cu o zi inainte de preparare. A doua zi se vor spala si se vor scurge foarte bine (sa nu tineti mult in apa fiindca absorb apa si afecteaza la fiert). Intr-o cratita se pune zaharul cu apa la fiert pina se face un sirop mai gros. Se adauga florile si se lasa la foc domol...
Salata de vara
Am spalat rosiile si le-am taiat cubulete ,ardeiul la fel spalat curatat si taiat cubulete ,castravetele ,ceapa verde ,prazul la fel spalate si taiate ca si celelate legume , amestecat usor totul ,am adaugat uleiul si ...
Cartofi natur cu sos de marar si cotlet de porc la tava
Curatam cartofii apoi ii taiem in doua sau patru depinde cit sunt de mari ,daca sunt mai micuti ii putem lasa intregi .(este necesar sa fie taiati, asa sa nu se farimiteze fiindca mai vin fierti putin si in sos ) Ii spalam bine ...
Ciorba de fasole uscata
Se spala bine fasolea si se lasa la muiat de cu seara .Intr-o oala punem fasolea la fiert dupa ce a dat un clocot golim apa si o inlocuim cu alta calda lasam sa fiarba cu foaia de dafin si ceapa ...
Pasca fara aluat
Intr-un castron mai mare am spart ouale ,am adaugat zaharul vaniliat si zaharul si am mixat bine pina a devenit compozitia albicioasa. Am adaugat untul si am mixat in continuare ,apoi am...
Placinta cu cartofi
Se curata cartofii si se pun la fiert cu sare. Intre timp punem intr-un castron faina si drojdia cu putina sare si un picut de zahar. Facem o maia si lasam cca 5 minute, apoi framintam cu apa cit cuprinde aluatul si se framinta bine ca pentru paine. Acoperim si lasam la ...
Pistruiata
Se separa albusul de galbenus ,apoi intr-un castron se bate bine albusul pina devine tare se adauga zaharul vaniliat si o cana de zahar, treptat si se bate bine pina se omogenizeaza ...
Foi de napolitana cu griliaj
Intr-un castron spargem ouale si mixam bine cu 2 zahar vaniliat si 250 gr zahar pina compozitia devine albicioasa. Intr-o cratita cu pereti dubli (oala de fiert lapte ) sau pe aburi se pune la fiert. Cand este aproape gata se adauga cubul de margarina, nuca macinata si alunele. Intr-o...
Fasole batuta (Pasula slaita in grai banatean)
Se spala fasolea bine si se pune la inmuiat de cu seara. Se pune intr-o oala la foc, se lasa sa se dea un clocot, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori (se poate face si de trei ), dar isi pierde din calitatile nutritive. Dupa ce am facut aceasta operatie punem...
Ciorba de cartofi cu carne de porc si leustean
Se curata zarzavatul ,ceapa . ardeiul si prazul ,se spala bine si toate se toaca marunt . Luam oala in care vrem sa pregatim ciorbita punem uleiul apoi adaugam zarzavatul ceapa ardeiul si prazul si calim usor punem putina ...
Sarmale cu carne de porc si curcan
Se curata ceapa se toaca marunt apoi intr-o tigaie se pune uleiul ,se adauga ceapa si se caleste pina devine aurie ,se adauga piperul si boiaua si se mai lasa un minut . Intr-un castron mai maricel punem carnea ,orezul spalat bine, ceapa,sare,vegeta...
Prajitura Rodica
Faina, praful de sare, praful de copt se amesteca bine, apoi se freaca cu margarina (sau untura). Se adauga 150 gr zahar coaja si sucul de lamaie ,1 ou intreg si smantina. Se face un aluat care se imparte in 2. Se pregateste tava cu hartie pentru copt, se intinde o foaie, se aseaza in...
Prajitura cu gratar
Se amesteca faina cu praful de copt, apoi o frecam cu margarina sau untura. Adaugam 3 galbenusuri de ou, sucul si coaja de la o lamaie, 150 gr zahar si putin lapte, daca este necesar. Facem un aluat din care 1/4 il punem la o parte si din 3/4 de aluat intindem o foaie pe care o...
Prajitura cu rahat
Faina se freaca bine cu margarina(sau untura ) se adauga putina sare ,bicarbonatul ,zaharul,ouale ,si putin lapte.,daca mai trebuieste . Se imparte aluatul in patru parti egale, doua bucati se fac maro cu 1 lingura de cacao si doua ramin galbene ...