Puii mei sunt mari amatori de paste. Ca sunt dulci sau sarate, cu branza sau cu carne, nu le refuza niciodata. Ma rog, aproape niciodata... :)))
Desi cumpar paste si de la supermarket (cel mai adesea forme ce nu le pot face eu) de cele mai multe ori prefer sa le fac acasa, mai ales ca le fac impreuna cu ei. Ei sunt multumiti ca si-au adus aportul pentru masa din ziua respectiva, fericiti ca s-au jucat si murdarit de faina... eu sunt multumita de fericirea lor si mai putin multumita de mizeria din bucatarie :))) Dar cum in viata nu le poti avea pe toate... imi bombani in barba si merg mai departe...:)))
Dar haideti sa va povestesc despre paste, subiectul principal al acestei postari.
Pentru 4 persoane vom avea nevoie de:
300 g faina
2 oua mari
sare
- Cantitatile variaza in functie de gradul de absorbtie al fainii sau de marimea oualor.
- Se poate pune 1 ou mai mult pentru un plus de culoare sau se pot scoate cu totul inlocuind cu apa, pentru un aluat de post.
- Sarea trebuie sa fie fina, iar ouale la temperatura camerei
- Aluatul poate fi colorat prin prin adaugarea de legume sau condimente
Punem faina intr-un castron si in mijloc facem o gropita in care vom pune ouale. Adaugam si un varf de cutit cu sare si incepem sa framantam energic, incepand din mijloc, apoi aducand putin cate putin faina de pe margini. Framantam pana faina este incorporata si obtinem un aluat tare si compact. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu folie alimentara, pentru a evita uscarea.
Se intinde aluatul in foaie subtire, pe masa presarata cu faina. Se ruleaza si se taie fasii, dupa care se rasfira pe masa si se lasa la uscat.
Foaia de aluat trebuie sa fie subtire si neteda, de circa 1-1.5 mm grosime. Pentru un rezultat perfect se va folosi masina speciala pentru paste, trecand aluatul de mai multe ori prin role. Prima data prin rolele mai distantate, apoi micsorand treptat distanta dintre ele, pana obtinem grosimea dorita.
- Cand trecem foaia de aluat printre role o presaram cu faina, pentru a evita lipirea
- Vom obtine niste fasii foarte lungi de aluat, astfel ca e de preferat sa impartim aluatul in 2-3 parti
Cand aluatul a ajuns la marimea dorita le trecem prin partea de taiat tagliatelle. Le intindem pe masa presarata cu faina si le lasam la uscat aproximativ 30 de minute. Inainte de a pune pastele la fiert se scutura de faina in exces. Se fierb in apa clocotita sarata in care am pus 1 lingura cu ulei de masline, pentru a evita lipirea acestora. Se foloseste aproximativ 1 litru de apa si 1 lingurita de sare pentru fiecare 100 g de paste. Se fierb pana acestea se ridica la suprafata, dar cel mai bine este sa le gustati si le scurgeti de apa in momentul in care va plac.
Aluatul poate fi pastrat la frigider cel mult 24 de ore sau la congelator maxim 3 luni.
Se servesc cu sos de rosii, sos ragu, sos pesto sau sos de ardei copti.
Combinatiile sunt nenumarate, in functie de preferintele voastre culinare.