Sarbatoarea Primaverii este cea mai importanta sarbatoare din China. Aceasta sarbatoare dateaza in China inca de acum 4000 de ani. Dupa calendarul traditional chinezesc, se considera un an perioada in care luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie avand durate unei luni. Desi in general Sarbatoarea se afla in mijlocul iernii, ea totusi se numeste Sarbatoarea Primaverii 春节, ceea ce ne arata faptul ca asiaticii percep altfel trecerea anotimpurilor. Festivalul incepe in prima zi a lunii din calendarul traditional chinezesc si se termina odata cu Festivalul Lampioanelor, in ziua a 15 a.
Chinezii intampina cu mare fast Sarbatoarea Primaverii, pregatindu-se din timp pentru a avea totul gata odata cu trecerea in noul an. In primul si in primul rand, casa este curatita si imbracata de sarbatoare. Fiecare coltisor din casa este maturat si curatat cu mare strictete. Pe ferestre si usi se agata stampe facute din hartie rosie pe care sunt scrise diferite poeme din chineza clasica si urari de bine pentru noul an. Versurile sunt cu rima, iar fiecare vers este alcatuit din 5 sau 7 caractere. Sunt scrise cu tus negru pe hartie rosie si simbolizeaza dorintele sau sperantele gazdei in noul an. Casa se decoreaza cu cat mai multe fructe si flori. Dupa toate acestea, chinezii isi ia bun ramas de la Zeul Bucatariei, zeul care vegheaza asupra fiecarei familii si se asigura ca tot timpul anului membrii familiei sunt respectuosi si decenti. Despre cum au ajuns chinezii sa creada in acest zeu, vom vorbi alta data.
Despre chinezi se stie ca sunt tare superstitiosi, prin urmare, nici in  aceasta perioada nu renunta la superstitii si trec prin adevarate  ritualuri pentru a nu-s strica norocul, mai ales la trecerea dintre ani.  Astfel, in prima zi din an sunt ascunse toate maturile, carpele,  periile de curatat si orice obiect care este folosit pentru curatenie.  In nici un caz nu vor matura caci dupa cum spun ei, "norocul se matura  din casa" si ghinionul ii va urmari tot anul nou. Renumite sunt si  pocnitorile si artificiile de anul nou, ele se aprind pentru a intampina  noul an si a-si lua ramas bun de la anul ce tocmai trece.
Exact in secunda in care se marcheaza trecerea dintre ani, usile si  geamurile caselor trebuie sa fie deschise pentru a permite simbolic  vechiului an sa iasa din casa. Toate datoriile trebuiesc platite inainte  de incheierea anului, si nici bani nu trebuiesc imprumutati in ziua de  anul nou, altfel, chinezii sunt in pericol sa fie imprumutati sau sa se  imprumute tot anul urmator. Copiii sunt foarte ascultatori si  respectuosi, iar parintii foarte toleranti cu odraslele lor.
Chinezoaicele niciodata nu isi spala parul in ziua de anul nou pentru ca  sa nu-si "spele norocul" pentru anul ce are sa vina. Semn bun intr-o  casa chinezeasca este acela cand o floare din casa infloreste exact in  ziua de anul nou. Semn rau este atunci cand saluti un om care sta pe  pat. Acest lucru duce cu gandul la oamenii suferinzi la pat.
In bucataria chineza, de asemenea sunt o multime de superstitii. Se  spune ca nu trebuiesc folosite cutitele, foarfecele si orice alt obiect  ascutit pentru "a nu se taia norocul".
Si pentru ca tot vorbim despre bucatarie, nu trebuie uitate si  preparatele culinare care se consuma in aceste zile foarte importante.  In China, nu exista An Nou fara coltunasii chinezesti cu carne, asa cum  nici la noi nu exista Craciun fara sarmale. Coltunasii chinezesti, pe  langa faptul ca sunt preparatul culinar reprezentativ pentru China, ei  reprezinta si reuniunea familiei in casa stramoseasca.
De asemenea, in aceste zile se consuma mult peste. Pestele ocupa locul 2  in preferintele chinezilor in materie de carne, dupa carnea de porc,  bineinteles. Dar mai mult, in aceasta perioada se consuma pestele  deoarece numele de peste 鱼yu, este omonim cu cuvantul prosperitate 余yu, in  felul acesta, mancand peste, chinezii vor avea un an prosper. Taiteii  consumati in ziua de anul nou vor fi cat mai lungi si netaiati sau rupti  pentru ca cel care ii serveste sa aiba o viata lunga si fara peripetii.
La desert se mananca fructe, in special mandarine si pepene galben, iar  ca preparat traditional dulce se mananca 年糕 niangao, o prajitura  facuta din faina de orez glutinos si fructe uscate. Intre mese se  consuma diferite tipuri de seminte, alune, nuci si alte tipuri de fructe  uscate.
 Ar mai fi multe de povestit despre cea mai frumoasa sarbatoare  chinezeasca, dar ma opresc aici sa nu va plictisesc prea tare.
						
	
	
						
						
					
  
						
						
					
                                            
                
















  
                                                    
                                                    
                                                    



