Cynthia vorbeste mai mult si mai repede decit mister Lee. E tinara si tot timpul gata sa ofere un zimbet. 'Where is your pretty wife?", ma intreaba in holul hotelului Capital din Beijing, semn ca Irinuca ii facuse o impresie buna lui mr. Lee :)). Prima oprire in drumul nostru spre Marele zid chinezesc o facem la mormintele dinastiei Ming. Imparatii chinezi, in grandomania lor, isi pregateau intens din timpul vietii trecerea in lumea de apoi. Mormintele lor se intind pe zeci-sute de hectare de pamint si reprezinta parca o lume in miniatura. Aveam sa o constatam si in vizita de la Xi'an, caci Armata de teracota, despre care se zice ca ar fi a 8-a minune a lumii, reprezenta o mica parte din mormintul imparatului Qin.
De la Beijing la Marele zid chinezesc sint circa 70 de kilometri. Cind am coborit din mini-bus ne-a incercat un sentiment de emotie placuta. Urma sa simtim, sa pipaim, sa dam nas in nas cu o parte a unei civilizatii extraordinare. Acest zid a pornit a fi ridicat in anul 221 i.Hr! Am zabavoit citeva ore, Irinuca a si facut o incursiune pina spre al 4-lea turn de control, urcind astfel (si coborind) citeva sute de trepte. Dar oboseala fizica a fost anihilata total de bucuria sufletului.
O poveste populara a Chinei despre Marele zid aduce izbitor cu legenda mesterului Manole de la noi: Povestea lui Meng Jiangnv.
"Se spune că Meng Jiangnv s-a născut într-o localitate sudică şi s-a căsătorit cu Wan Xiliang. Nu mai târziu decât în a treia zi după nuntă, bărbatul ei a fost luat şi dus în partea nordică a ţării pentru construirea zidului. Zilele treceau, dar tânăra soţie nu primea nici o veste de la bărbatul său. „Se apropie iarna, cum o să-şi petreacă soţul meu zilele geroase fără haine groase?”, se gândea femeia. Astfel, Meng Jiangnv a ţesut o pânză de bumbac şi a confecţionat o haină groasă pentru bărbatul său. A plecat şi cu chiu cu vai a ajuns la poalele zidului din nordul ţării. A văzut mii şi mii de bărbaţi, îmbrăcaţi subţire, cărând cărămizi şi pietre grele. Mulţi cădeau din cauza oboselii şi a foamei.
Tot căutând şi întrebând, în cele din urmă Meng Jiangnv a aflat că bărbatul său murise de oboseală şi cadavrul său a fost îngropat chiar în zid. Auzind trista veste, a plâns ce a plâns timp de 3 zile şi 3 nopţi la poalele zidului, când, brusc, cu un sunet asurzitor, o porţiune lungă de 800 de li a zidului s-a dărâmat. Printre dărâmăturile zidului, a găsit rămăşiţele pământeşti ale soţului ei.
Cu corpul neînsufleţit al bărbatului, Meng Jiangnv a pornit pe drumul său spre casă. Pe drum i s-a făcut sete şi foame. A plâns tot drumul şi din lacrimile sale s-a format un izvor. Fiind urmărită de soldaţi, Meng Jiangnv a luat o stâncă a muntelui şi a aruncat-o. Stânca a format un paravan, împiedicându-i pe soldaţi. Pe drum, femeia s-a întâlnit cu un meşter pietrar, pe care l-a rugat să facă o groapă în piatră în care a depus rămăşiţele pămînteşti ale soţului, pe care a păzit-o până şi-a dat duhul. Localicii au îngropat corpul femeii împreună cu cel al bărbatului său în grota de piatră. Au construit lângă grotă şi un templu cu o statuie a femeii, pentru a cinsti memoria acestei perechi, iar templul a căpătat denumirea templul Meng Jiangnv.(sursa povestii)
3 curiozitati despre Marele zid chinezesc
1. Se spune despre el ca ar fi vizibil de pe Luna
2. Soldatii semnalizau pericolele prin fum. Ei ardeau excremente de lup in acest scop. In functie de cit de mare era armata inamica cresteau nuarul focurilor
3. Se spune ca in unele parti dalele de piatra au fost lipite cu pasta de orez, pe care in vremuri de foamte soldatii au inceput sa o manince