Invierea Domnului Isus Hristos, este cel mai mare eveniment din istoria lumii si reprezinta biruinta Domnului Isus Hristos asupra mortii, este un act de mare curaj ce depaseste natura si puterea de intelegere umana, este o taina mai presus de mintea si cugetul omenesc. Pentru crestini intelegerea acestui miracol dumnezeiesc este experimentat prin credinta si reprezinta dovada divinitatii Mantuitorului.
Sarbatoarea Pastelui este asociata cu sosirea primaverii (retrezirea la viata a naturii) si simbolizeaza viata noua pe care au primit-o crestinii prin Crucificarea si Invierea Domnului Nostru Isus Hristos. Pe langa aspectul sacru si liturgic al Sarbatorii Invierii Domnului exista o dimensiune populara a datinilor strabune, caracteristica fiecarei zone geografice a tarii noastre cu traditii populare specifice a caror varietate reflecta o multime de posibilitati si forme de lauda adusa lui Dumnezeu.
In Sfanta Noapte a Invierii credinciosii merg la biserica pentru a primi lumina. Preotul aprinde o lumanare din candela aflata pa Sfanta Masa, spune de trei ori: “Hristos a inviat!” iese afara la credinciosi si le adreseaza chemarea:”Veniti de primiti lumina!”. Apoi toti credinciosii primesc lumina si o dau mai departe, este lumina lui Hristos care lumineaza tuturor credinciosilor si care este dusa de fiecare la casa sa.
Va spun si eu cu multa smerenie “Hristos a inviat” si va doresc ca sfanta lumina a Pastelui sa va lumineze viata si casa.