Ramadanul

Postat de Mihaela11_jo in Bucataras hai hui pe 15 Aug 2011, 01:57

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

In lumea islamica a inceput pe data de 1 august Ramadanul; doresc sa va familiarizez cu semnificatia acestei luni de post si cu obiceiurile sale culinare.

Ramadanul este luna a 9-a din calendarul Islamic si totadata luna de post in islam.

Anul islamic sau Hijri este un an lunar si dureaza 354 sau 355 de zile; astfel comparativ cu calendarul Gregorian incepe in fiecare an cu 10 sau 11 zile mai devreme decat anul precedent.

Calendarul islamic incepe cu emigrarea Profetului Mohammed de la Mecca la Medina, eveniment cunoscut sub numele de “Hijra”.Actualmente suntem in anul 1432 Hijri.

Datoriile impuse de islam asupra adeptilor sai ,cunoscute si sub numele de stalpii islamului  ,sunt:

1.Marturisirea ca nu este alt Dumnezeu( Alah) decat Dumnezeu si Mohammed este profetul sau

2.Rugaciunea de 5 ori pe zi cu fata spre Mecca

3.Postul Ramadanului cu abstinenta de la mancare, bautura si relatii intime de la rasaritul pana la apusul soarelui

4.Milostenia sau Zakkat, care este un bir reprezentand a patrusprezecea parte a veniturilor si se imparte saracilor

5.Pelerinajul sau Haggi la Mecca in luna Dhul-Hijjah, pe care fiecare musulman care are posibilitate trebuia sa-l indeplineasca cel putin o data in viata.

In religia islamica Ramadanul este considerat o luna norocoasa; semnificatia acestei luni este revelatia Coranului  profetului Mohammed .

Postul Ramadanului devine obligatoriu la inceputul pubertatii; sunt scutiti de post persoanele de varsta inaintata,bolnavii cronici, gravidele daca postul afecteaza in mod negativ evolutia sarcinii,femeile care alapteaza sau in timpul ciclului menstrual, cei care efectueaza calatorii lungi.

Cei care nu pot postii trebuie sa imparta mancare la saraci sau bani:”zakkat el fitr”; femeile gravide, care alapteaza sau au ciclul trebuie sa posteasca zilele restante ulterior.

Ramadanul este considerata o luna de reflectii religioase si zilnic se citeste din Coran o parte , astfel ca pana la safarsitul lunii s-a citit in intregime.

In Ramadan exista o rugaciune de seara numita “Tarawih”, care consta in recitarea versetelor din Coran de catre credinciosi impreuna la moschee( 1/30 din Coran in fiecare seara), astfel ca inainte de sarbatoarea “Eid el Fitr” au completat Coranul.

Ramadanul este considerat  luna caritatii; fiecare musulman trebuie sa plateasca datoria sa “zakkat”, care este impartit la saraci.

“Laylat al-Qader” este socotita cea mai sfanta noapte din intregul an si semnifica prima noapte in care Coranul i-a fost revelat profetului Mohammed; nu are o data fixa si este de obicei intre data  de 23 si 27 a lunii Ramadan.

Credinciosii musulmani petrec aceasta noapte citind din Coran si rugandu-se la moschee pana in zori.

Decoratia specifica Ramadanului este felinarul; fie ca este in fata usii, pe balcoane sau pe masa de “iftar”; strazile sunt luminate in mod specific in aceasta luna , la fel si ferestrele caselor;o simfonie de lumini multicolore te introduce in atmosfera de sarbatoare a acestei luni.

Numele mesei care incheie postul este”Iftar” si se incepe in mod specific prin consumul a 3 curmale, asa cum obisnuia profetul Mohammed.

Bauturile racoritoare specific in Ramadan sunt: “tamer hindi”, “haroub”( bautura din faina de roscove),”erk-sous”( bautura preparata din radacina de Liquorice),limonada cu menta,sucuri de fructe proaspete,”gamardine”(suc de caise uscate).

Se incepe cu supa: supa crema de linte acrita cu zeama de lamaie, supa de zarzavat,supa de carne cu taitei.

Urmeaza numeroase antreuri: “fatoush”(salata de paine),“hummus”(pasta de naut),”mutabal” si “baba Ghanouj”(salate de vinete),”sambusek”(pateuri cu branza,carne sau legume),”shankalish”( pasta de telemea cu ardei iute si ceapa),”tabouleh”( salata de burgul),”kubbeh”(chiftele din burgul cu carne),”labaneh”(iaurt concentrat) cu nuca,”gibneh magrlieh”(telemea la capac),masline iuti, masline umplute cu ardei sau morcovi,”ialangi”(sarmalute in foi de vita fara carne),”sujuk”(carnaciori din carne de oaie),etc.

Felul principal la mesele festive in Iordania este “mansaf”( supa de iaurt solid  cu carne de miel).Se mai servesc in Ramadan : miel umplut,”kabsah”( orez cu suc de rosii ,cuisoare,lamaie neagra si stafide)cu carne de miel sau pui,”maglubeh”( orez cu vegetale si carne rasturnat pe platou),”ouzi” cu carne de miel sau pui(orez cu condimente , carne macinata si mazare),”sharkasieh”( orez circhiz ) cu pui sau carne de miel,”musakhan”(pui reincalzit cu ceapa si ulei de masline),dovlecei umpluit, mancare de bame,”mlukhieh”,sarmalute in foi de vita,peste umplut,kebab ,”kafta”(chiftelute la cuptor),”shishbarak”(placitele cu carne in supa de iaurt) si multe altele.

Salatele frecvente sunt: salata araba mixta,salata araba cu pasta de susan, salata de castraveti cu usturoi si menta,salata de rucola.

Prajitura specifica ramadanului este”cataieful”; consta din niste clatite putin mai groase care se umplu cu nuca , branza,nuca de cocos, curmale,fistic,migdale,smantana.Se prajesc in ulei sau se dau la cuptor , apoi se “scalda” in sirop de zahar.

Se mai servesc in Ramadan: “gamardeen”( o budinca din caise uscate),”basboussa”(prajitura cu nuca de cocos din faina de gris cu sirop de zahar), “nopti libaneze-layalet libnan”( straturi alternative de gris cu lapte, smantana si presarata cu nuca,fistic,migdale),baclavale,”knaffa”, budinca de orez cu lapte,etc.

In Ramadan se viziteaza familia si prietenii; fie ca sunt invitatii la masa “iftar” sau seara cand se servesc dulciuri, se bea cafea si ceai si se fumeaza narghileaua.

Acestea sunt cateva aspecte  ale Ramadanului; bucataraselor din lumea musulmana le doresc :”Kul ‘am wa intum b’her”.Este expresia care se adreseaza la inceputul Ramadanului si inseamna: in fiecare an sa fiti sanatoase.

Comentarii (20)

18.08.2011, 11:51

Minunat arata toate preparatele tale. Supa de linte am facut si e grozava merita incercata, cu multa lamaie si menta.

19.08.2011, 09:26

Susu

19.10.2011, 14:12

e adevarat ca ramadanul este important in religia musulmana .....am stat aproape 6 ani printre ei ....am vazut foarte multe si gatesc bine ,nu mananca carne de porc si nu servesc bauturi alcolice, dar uneori alaturi de noi, mai serveau un pahar de sampanie sau bere, vin etc . cateodata .... au o cultura( mai deosebita),nu sant persoane (rele la suflet) si adevarul m am inteles f bine cu ei.....mancarurile sant gustoase si lejere ...complimente, ai scris un articol interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs