Patrunjelul

Postat de Miha in Condimente pe 10 Oct 2009, 14:18

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Patrunjelul

Este o planta aromata cu un depozit mare de substante nutritive, ce se poate gasi in stare proaspata pe tot parcursul anului, foarte apreciata si in medicina populara.

Patrunjelul contine uleiuri esentiale si flavonoizi, ce activeaza anumite enzime ce inhiba formarea de tumori. In plus, patrunjelul  este o sursa excelenta de doua substante nutritive vitale, care sunt, de asemenea, importante pentru prevenirea multor boli: vitamina C si vitamina A (in special prin concentrarea sa de pro-vitamina A si beta-caroten ).

Se poate folosi ca garnitura decorativa  pe mancarurile festive si nu numai.

Pe cat posibil, alegeti sa folositi patrunjel proaspat, cu frunze de un verde intens. Evitati-l pe cel cu frunze ofilite sau galbene. Pastrati-l la frigider intr-o punga de plastic. In cazul in care este usor ofilit stropiti-l cu putina apa rece.

Se poate folosi si in stare uscata, dupa ce a stat intins in strat subtire pe un prosop de bucatarie, timp de cateva zile. O data uscat, se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la loc uscat su racoros. Totusi, cel mai bine patrunjelul se conserva prin congelare, va pastra mai mult din aroma.

Cand este folosit la gatit trebuie adaugat spre sfarsitul procesului de gatit, astfel incat sa pastreze  cel mai bine gustul dulceag-aromat, culoarea şi valoarea nutriţionala.

Se asezoneaza cu ceapa verde, marar si usturoi, cu care veti imbunatati gustul supelor, sosurilor si preparatelor din carne.

Combinat cu ceapa verde, frunze de menta, suc de lamaie si ulei de masline va asezona cu succes o salata Tabouli.

Amestecat cu usturoi pisat si coaja de lamaie se foloseste la condimentarea carnii de pui sau vita.

 

Retete recomandate:

Salata de parunjel

Salata cu tagliatelle in stil italian

Piept de pui cu sos piri-piri

Ciorba de dovlecei cu iaurt

 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

ieri la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

ieri la 12:28

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

pe 22.12 la 16:24

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs