Comoara ascunsa din bucatarie: condimentele

Postat de SanatateAcasa in Condimente pe 10 Feb 2012, 12:56

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Cardamonul

Cardamonul este un condiment exotic, dar nu indeajuns de cunoscut in Europa, si din pacate, putin folosit la gatit. Insa ce-ar sa stie orice novice in ale gastronomiei, este gradul de”rudenie’ al cardamonului cu ghimbirul.

Pentru ca este foarte aromat, cardamonul ajuta digestia. Cat priveste intrebuintarea acestuia, se foloseste in special la preparate pe baza de legume, curry.

Cat priveste beneficiile, cardamonul ajuta in diminuarea senzatiei de ragaiala, de gaze in stomac, indigestie. Trateaza problemele respiratorii (tuse), astm, pierderea vocii, si ajuta in eliminarea toxinelor din organism, prin piele.

Cat anume sa se folsoseasca? Nu mai mult de cateva varfuri de cutit, pus in orez, inainte de a fi fiert, ori in salata de legume, pentru un mic dejun exotic.

Ardeiul rosu

Confera o aroma exotica, picanta, insa pe langa asta prezinta si o serie de beneficii daca este folosit frecvent. Ardeiul rosu ajuta in eliminarea gazelor intestinale, dar si din stomac, calmeaza gatul in cazul racelii si tusei, diminueaza simptomele specifice acestor afectiuni, si creste rata metabolismului. Ceea ce se traduce prin faptul ca, ardeiul rosu te ajuta sa scapi mai usor de colacei.

Evident, se poate folosi in multe mancaruri, mai ales in sosuri picante, fie pentru o explozie de arome, ori doar pentru culoare. Daca vrei insa ceva inedit, incearca sa presari putin piper rosu intr-o bautura calda, dulce, pentru un pic de contrast.

Scortisoara

Daca pana acum intinerariul in bucatarie nu a adus prea multa satisfactie, vararea nasului in recipientul cu scortisoara provoaca senzatii nebanuite. Cu o aroma placuta, scortisoara se poate folosi in deserturi (placinti), se poate adauga in cafea, ceai, in iaurt, sau in bolul cu cereale. Dar dincolo de placerea gustului, scortisoara ajuta organismul sa invinga ulcerul, amelioreaza senzatia de greata, combate inflamatia, si pe langa toate acestea, creste sensibilitatea insulinica, ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa arda mai usor depozitele de grasimi.

Cuisoarele

Cu un gust dulce-picant, cuisoarele pot aduce o nora de rafinament preparatelor culinare, in special dulciurilor. Daca prin batrani se stie ca acestea ajuta in calmarea durerilor de dinti, expertii sustin ca, aceste mirodenii ajuta in calmarea muschilor tractului digestiv si sunt actioneaza impotriva histaminelor.

Cat sa folsosesti? Cateva, cat iti incap in podul palmei este suficient ca sa presari in inghetata, ori in sosul cu mustar. Ei, ti-am dat cateva idei despre ce vei avea azi la masa?

Semintele de patrunjel

Semintele de patrunjel fac parte din familia acestei plante. Folosite cu regularitate, semintele de patrunjel ajuta organismul sa elimine toxinele din ficat (cel care detoxifica sangele), scade tensiunea sangelui si combate retentia de apa, pricinuita de o alimentatie bogata in sare, in unele cazuri.

Semintele de patrunjel se pot folosi in salate (de ton, de ou, cartofi), sau pot fi adaugate in paine, atunci cand este gatita in casa.

Coriandrul

Pe langa patrunjel si marar, care aduc plusul de verde etern in bucatarie, coriandul aduce si el aroma in bucatarie, printre atatea tigaie, castroane si tacamuri. Membru al familiei Apiacea, coriandul nu este doar o verdeata si-atat, el actioneaza ca un diurectic si calmeaza simptomele de alergii sezoniere.

Ce sa gatesti cu acesta? Ce zici de quinoa cu putin coriandru? Suna bine, nu? Dar de de cus-cus ? Dar nu oricum, ci un strop de coriandru. Parca mai merge, nu?

Feniculul

Face parte din familia Apiacea si este parte a plantei de fenicul. Desi feniculul nu se gaseste in prea multe bucatarii romanesti, acesta ascunde si multe beneficii, asa este cazul sa incepi si tu sa inveti noi retete, care sa includa fenicul. De ce s-o faci? Pentru ca feniculul promoveaza lactatia, calmeaza intestinele si combate retentia de apa.

Poti sa incepi de pe acum sa pregatesti un minestrone sau supe vegetale, cu fenicul.

Oregano

Ei, si daca anterior iti vorbeam de fenicul, nu prea cunoscut de noi, ma indoiesc ca nu ai auzit de oregano, sau, da-mi voie sa-l apar, spunand ca aceasta planta confera manacrurilor un gust usor mentolat, ca doar se inrudeste cu menta. Iar de il vei folosi supe, sosuri, sau mancaruri pe baza de rosii, caci rosiile adora aroma acestuia, vei simti ca indigestia nu te va mai supara, nici afectiunile respiratorii, cu secretii de mucus.

Cimbrul

Nu degeaba ti-am vorbit de oregano, caci si cimbrul face parte parte din familia mentei. Insa cimbrul isi gaseste locul numai in mancaruri pe baza de carne. Iar savoarea nu poate fi contestata, cat priveste lista beneficiilor, cimbrul relaxeaza muschii tractului gastrointestinal, dar si stimuleaza sistemul imunitar, ceea ce se traduce prin intarirea barierei de protectie a organismului in fata bolilor si infectiilor cu bacteri si virusi. Asa ca nu strica sa incerci noi mancaruri, carora sa le dai un plus de aroma presarand si cateva frunzulite de cimbru.

Cucurma

Cucurma este inca un condiment exotic, senzational prin culoarea sa, care face parte din familia ghimbirului.

Ce-ar putea sa gatesti? Nu asta este o problema, caci daca ai si asa ceva in bucatarie, inspiratia vine pe loc. Este ideal in salate pe baza de sos cu ulei si otet.

Aceasta pudra aurie ajuta organismul sa scape de toxine si calmeaza inflamatia.

Chili

Acest condiment extrem de benefic organismului, gratie proprietatii de a creste fluxul sangvin, chilli confera o aroma exotica, picanta mancarii. Asa ca foloseste-l cu atentie, nici prea mult, nici prea putin, cat te lasa stomacul. Orientativ, chilli poate avea mai multe culori:albastru, verde, portocaliu, rosu, galben, alb, negru.

Ghimbirul

O adevarata mina de antioxidanti. Ajuta in calmarea senzatiei de greata, din timpul sarcinii.

Nucsoara

Prezenta in majoritatea deserturilor cu specific indian, nucsoara se potriveste de minune multor supe si preparate din legume. Consumata cu regularitate, ajuta digestia, calmeaza simptomele specifice menstruatiei, relaxeaza si induce somnul, mai ales daca te confrunti cu probleme in acest sens.

Vrei un pont? Adauga un pic de nucsoara in sucul de mere ori in iaurt. Efectul? O explozie de aroma. Ce sa mai, trebuie sa incerci.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs