Se socotesc cate 2 oua de persoana. Se pot prepara maxim 2-3 portii o data, altfel omleta nu va avea un aspect frumos.
Se prepara doar in momentul in care trebuie servita. Se face la foc tare in tigaie. Ouale pentru omleta nu se bat spuma, ci numai se amesteca, numai cat se se omogenizeze albusul cu galbenusul. Daca ouale se bat prea tare, omleta va iesi prea pufoasa si nu se va putea rula, in cazul in care o serviti umpluta.
Umpluturile se pun fie in compozitie si se amesteca impreuna, fie se umple omleta dupa ce aceasta a fost preparata.
Se prajeste in tigaie, in ulei bine incins. Dupa ce s-a turnat copozitia de oua se lasa cateva minute sa se prajeasca, dupa care se despinde de pe margine cu un cutit lat sau cu o paleta, se intoarce cu atentie pe partea cealalta si se prajeste pana se rumeneste. Se serveste simpla sau se indoaie. Ca sa nu se deformeze, se pune o farfurie deasupra tigaii si se rastoarna.
Sarea si piperul se pun dupa gust si se poate stropi cu unt, dupa preferinta.
Ca sa iasa omleta mai crescuta, dupa ce compozitia a fost turnata in tigaie se pune in cuptor pana se ridica si se rumeneste.
In cazul in care se serveste rulata se procedeaza astfel: cu mana stanga se ridica tigaia, iar cu dreapta se ruleaza omleta pana la marginea tigaii si se rastoarna pe farfurie.
Umpluturi:
* din ciuperci: se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se calesc putin in unt sau ulei. Se adauga sare dupa gust, piper si verdeata tocata. Se rastoarna peste omleta cand aceasta este coagulata
* din branza: se desareaza telemeaua in lapte, se rade si se umple omleta inainte de impaturire
* din ficat de pasare: se curata ficateii de pielite, se spala si se inabusa in unt, cu sau fara ceapa. Se taie felii subtiri, se sareaza dupa gust si se umple omleta
* din creier: se tine creierul 1 ora in apa rece, ca sa se poata curata de pielita, se spala de sange si se taie felii sau cuburi. Se caleste ceapa taiata marunt, se adauga creierul taiat si se calesc impreuna timp de 5 minute.
* din rosii: se oparesc rosiile, se curata de pielita, se scurg de zeama si se calesc in unt. Cand s-a redus zeama si s-a format pireu este gata
* din pireu de spanac sau urzici: se pregateste pireul dupa reteta preferata