Mirodenii...mirodenii II

Postat de claudiaO in Condimente pe 31 Ian 2014, 10:24

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Pe langa gustul minunat pe care il confera preparatelor noastre, mirodeniile ne ajuta si in tratarea unor boli.Am cules mai jos cateva sfaturi.

Curcuma, antiinflamator natural

Ingredient de bază din bucătăria indiană, curcuma dă un gust aparte sosurilor curry şi poate fi considerată un adevărat panaceu. Cunoscută şi sub numele de turmeric, planta este utilă nu doar pentru întrebuinţările ei gastronomice, ci şi pentru calităţile antioxidante şi antiinflamatoare deosebite.

Curcuma conţine curcumina, o „luptătoare“ împotriva enzimelor care cauzează durerea şi umflăturile. Simpla presărare a pudrei de curcuma pe răni grăbeşte vindecarea.

De asemenea, acest condiment ajută la diminuarea colesterolului „rău“ şi reprezintă un adevărat purificator al sângelui, prin stimularea producerii de globule roşii. În acest sens, bea în fiecare zi câte un sfert de linguriţă cu pulbere de curcuma, condimentul ca atare, împreună cu un pahar cu apă.

Cuişoarele vin de hac durerilor de dinţi

Când te doare gingia şi ai un abces dentar sau când durerea de măsea îţi face noaptea albă, încearcă să reduci din simptomele supărătoare cu ajutorul banalelor cuişoare. Poţi să mesteci cuişoare de 3-4 ori pe zi şi să-ţi masezi dintele şi gingia cu un tampon înmuiat într-un amestec din 15 picături de ulei de susan şi o lingură cu ulei de măsline.

Ghimbirul combate bronşitele şi răcelile

Oricare gospodină pasionată de gătit ştie că ghimbirul nu trebuie să lipsească dintr-un meniu sănătos, de aceea nu uita să treci pe lista de cumpărături acest condiment. Uleiurile volatile, care îi dau gustul picant, şi gingerolul, principalul principiu activ pe care-l conţine, îi conferă ghimbirului proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi antioxidante, activează imunitatea şi îndepărtează infecţiile virale, cum sunt răcelile, amigdalitele, bronşitele şi enteritele.

Ca să beneficiezi de calităţile lui, este indicat să prepari un ceai din 25 de grame de rădăcină de ghimbir, curăţată de coajă, jumătate de litru de apă şi zeama stoarsă de la o lămâie. Bea de trei ori pe zi din acest ceai, până la vindecare. Dacă ai probleme cu digestia, combină o linguriţă cu pudră de ghimbir cu o cană cu apă fierbinte, îndulceşte amestecul cu miere şi bea-l înainte de fiecare masă.

Leacurile cu rozmarin alungă migrenele

Friptura şi cartofii, pe care-i foloseşti ca garnitură, au gust mai bun dacă le adaugi rozmarin. Condimentul care stă la loc de cinste în sertarul din bucătărie îţi poate face viaţa mai uşoară atunci când eşti agitată. Şi, cum stresul îţi provoacă deseori migrene, poţi să-ţi prepari un sedativ foarte eficient sub forma ceaiului de rozmarin.

Peste o lingură cu plantă uscată adaugi o cană cu apă clocotită şi bei trei căni cu ceai pe zi. Poţi să încerci şi inhalaţii cu rozmarin, în special pentru durerile de cap provocate de răceală. Fierbi o mână de plantă într-un litru de apă şi torni fiertura într-un vas. Apoi apleci capul deasupra vasului, te acoperi cu un prosop, tragi puternic aburul în piept, cât suporţi, şi repeţi procedeul până te simţi mai bine.

Usturoiul, aliatul inimii

Iubit de mai toate bucatariile, usturoiul face mai mult decat sa mareasca apetitul. Pe langa proprietatile sale antibacteriene, s-a demonstrat ca usturoiul imbunatateste valoarea colesterolului, scade presiunea arteriala si previne chiar cancerul.

O jumatate de catel de usturoi sau un catel pe zi reduce colesterolul cu aproape 10%. Cel mai bine e ca usturoiul sa fie crud, veste proasta insa pentru cei din jur. Daca te gandesti la ei, tine la indemana patrunjel, menta sau busuioc, toate aceste ierburi neutralizand mirosul.


Sofranul lupta cu inflamatiile si imbunatateste circulatia

Sofranul auriu, vinovat si de culoarea vesela a curry-ului, ajuta la imbunatatirea circulatiei si previne formarea cheagurilor de sange. Stiai ca o parte dintre anticoagulantele moderne au la baza sofranul? In plus, sofranul are proprietati antiinflamatoare, antioxidante si previne tumorile. Proprietatile antiinflamatoare fac ca sofranul sa amelioreze durerile articulare si musculare.

In cadrul unui studiu, 107 pacienti cu osteoartrita localizata la nivelul genunchilor au primit zilnic ori 800 mg de ibuprofen ori doua grame de extract din sofran, aparand ameliorari in ceea ce priveste durerea in ambele grupe. In plus, alte cercetari au aratat ca sofranul poate preveni nu doar artrita reumatoida, ci chiar Alzheimerul.

Scortisoara scade nivelul zaharului din sange

Pretuita pentru proprietatile sale inca din cele mai vechi timpuri, mai ales in India si Asia, scortisoara a inceput sa se bucure din ce in ce mai mult de atentie din partea cercetatorilor in ultima vreme. Multe studii clinice au aratat ca scortisoara scade nivelul zaharului din sange, iar o cercetare a aratat ca si sensibilitatea la insulina creste gratie polifenolilor continuti de scortisoara, imbunatatindu-se si valoarea colesterolului.

Despre scortisoara se crede ca ajuta la detoxifiere si la stimularea creierului. Proprietatile sale antiseptice fac ca acest condiment sa cobata infectiile vezicii urinare. Un ceai concentrat de scortisoara poate preveni aparitia acestui tip de infectii. Desi greu de demonstrat in cadrul studiilor, nu strica sa pulverizezi un pic de scortisoara peste cerealele cu lapte de dimineata.

Menta este folosita la domolirea simptomelor de indigestie, crampe si diaree. Le este de ajutor celor cu sindromul colonului iritabil si al celor care sufera de toxiinfectie alimentara. Calmeaza muschii stomacului si imbunatateste functionarea fierei, permitandu-i bolului alimentar sa treaca mai repede prin stomac. Alina si durerea de gat.

Nucsoara pentru un plus de energie

Cunoscuta pentru proprietatile sale si folosita in medicina asiatica pentru abilitatea sa de a imbunatati circulatia si mari nivelul de energie, nucsoara este considerata afrodiziac in unele culturi, insa ajuta si digestia, improspateaza respiratia, imbunatateste starea generala si chiar creste acuitatea mintala.

Un compus care se gaseste in abundenta in nucsoara face ca soarecii sa gaseasca mai repede iesirea din labirint, cum s-a demonstrat in testele de laborator.

Turmericul este o planta din familia ghimbiruluicare face curry-ul galben si ii da aroma distincta. Curcumina este o substanta activa din turmeric, ea este antioxidanta si are proprietati antiinflamatorii, impiedicand dezvoltarea cancerului. Suplimentele cu extract de turmeric sunt studiate momentan pentru a vedea daca pot preveni si trata anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostata, de colon, de san si de piele. Rezultatele sunt promitatoare, dar testele au fost efectuate doar pe animale de laborator.

Ardeii iuti contin capsaicina, un compus care indeparteaza durerea. Cand este aplicata local pe piele duce la eliberarea unei substante chimice numita substanta P. Dupa ce se continua aplicarea, in cele din urma, cantitatea de substanta P scade, reducandu-se durerea in zona respectiva. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa te freci cu ardei iuti pe corp. Trebuie sa ai mare grija, sa nu dobandesti arsuri. Exista creme cu capsaicina.

 

Sursa articol: http://www.clickpentrufemei.ro/4-condimente-care-ti-alina-durerile_0_10152.html

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

ieri la 17:57

Nuci cu cremă de ciocolată albă și fistic - Delicioase si fragede

pe 18.01 la 21:25

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

pe 18.01 la 16:49

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]