Maşinuţe, locomotive, vapoare cu aburi, prăjitoare de cafea, uzine. Pare, la prima vedere, descrierea unui magazin, însă este vorba despre o expoziţie specială, cu jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, ce aparţin patrimoniului Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.
O expoziţie specială, “Bing. Magia jucăriilor”, ce cuprinde jucăriile amintite, este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Dedicată copiilor de la 1 la… 99 ani, expoziţia găzduieşte, cu ajutorul membrilor Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, zeci de capodopere ale acestei industrii. Piesele aparţin unor colecţionari români, şi nu au mai fost vreodată expuse. Aflăm că “Bing. Magia jucăriilor” este o expoziţie consacrată jucăriilor produse de o companie din Nürenberg, Gebrüder Bing. Înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, firma modestă producea vase de bucătărie, lansarea în producţia de jucării având loc mai târziu, în anul 1880.
Deschisă până la 6 februarie 2013, expoziţia are şi un catalog bilingv român-englez cu jucăriile istorice, disponibil la magazinul MNIR, o premieră ştiinţifică în muzeografia românească.
www.jurnalul.ro