Istoria fascinantă a patiseriei franceze (1) - Eclerul

Postat de RODIMUR in Alimente pe 7 Iun 2017, 22:15

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (1) - Eclerul

 

 

Eclerul este o prăjitură de origine franceză, făcută dintr-un aluat de formă alungită, umplută cu o cremă de patiserie, din vanilie, ciocolată, sau cafea (la origini)  și glazurată cu ciocolată sau fondant. Originea franceză a prăjiturii și-a pus amprenta asupra denumirii sale internationale cuvântul ecler (fr. éclair – "fulger") existând în toate limbile.

Dar ea nu s-a numit astfel de la bun început. Înainte de 1850, eclerul se numea "pâinea ducesei" ("pain de la duchesse") și atunci avea forma unui deget, rulat în migdale. Cel care a modernizat și perfecționat eclerul a fost renumitul patisier al secolului al XIX-lea, Antonin Carême, cel care a inventat și profiterolul.

Acest mare specialist al patiseriei franceze a renunțat la migdale, a umplut prăjitura de formă alungită cu o cremă de patiserie, sau cu gem și a acoperit-o cu fondant. Se zice că aceste transformări aduse  eclerului au încântat pe toată lumea și prăjitura s-a răspândit rapid în toată Franța, cu viteza fulgerului (éclair!). E o primă explicație a numelui pe care-l poartă această prăjitură de origine franceză și de formă alungită…

Așa se face că Antonin Carême este considerat, în fapt, inventatorul eclerului, dar abia peste 20 de ani de la moartea sa acest desert și-a pierdut denumirea veche de "pâine a ducesei" și a fost rebotezat ecler (éclair).

Așadar, denumirea de ecler (éclair) apare pentru prima dată în 1850, la Lyon, al doilea oraș ca mărime, după capitală, din Franța și important centru al patiseriei franceze. După acest moment, eclerul a dobândit o faimă internațională și datorită regelui Eduard al VII-lea al Angliei, care era mare amator al celebrei, prăjituri franceze.

Denumirea de ecler a fost dată chiar de patisieri, care spuneau, în glumă, că eclerul este o prăjitură atât de bună, încât se mănâncă dintr-o înghițitură, cu viteza fulgerului (în franceză éclair înseamnă "fulger"), pe când alții afirmă că denumirea de ecler ar veni de la strălucirea glazurii…

Pentru redactarea acestui articol am consultat următoarea sursă de pe internet www.bonjourdumonde.com

Am preluat portretul lui Antonin Carême și imagini ilustrative pentru ecler de pe  www.google.com

Comentarii (15)

18.06.2017, 11:31

Eu iubesc eclerele, sunt prajiturile mele preferate din copilarie!

18.06.2017, 12:04

Mă bucur, Rocsi că am tratat în articol un subiect care-ți place... Eu încă nu am în repertoriul culinar așa ceva, dar vreau neapărat să încerc. în vara asta...

18.06.2017, 12:25

Eu am mai pregatit acasa eclere si sunt tare incantata de ele. Ultima data cand am mancat la cofetarie un ecler, acum vreo 4-5 ani, era aiurea la gust si foarte tare. Asa m-am hotarat sa fac acasa si sa nu mai cumpar!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs