Pentru ca se apropie sarbatorile Sf. Craciun m-au napadit amintirile si dorul de casa. Si as vrea sa va prezint cate ceva despre orasul Husi , despre isotria, cultura si asezare Husului.
Husul este asezat in parte de est a Romanie , este situat in depresiunea estica , in zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Dealurile Falciului , la o altitudine de 120 m. Imprejmuit de dealuri armonice plantate cu vii. Pozitia orasului , este ca intr-un potir de unde si denumirea de orasul dintre vii.
Husul este actualmente unul dintre municiipiile judetului Vasului , cu o populatie de 30.000 locuitori . Orasul are din punct de vedere economic un efectiv potential agricol. Husul se mai dezvolta si pe industria textilelor si incaltaminte.
Numele de Husi vine de la boierul Hus ce rezulta din documentul dat de Stefan Cel Mare la 13 martie 1489 .
Istoria Husilo intra intr-o noua etapa in timpul lui Stefan Cel Mare , cand va deveni resedinta domneasca. In 1495 marele voievod Stefan cel Mare ctitoreste biserica Sf. Petru si Pavel . Pe timpul domniei lui Ieremia Movila sa infiintat Episcopia Husilor cu numele SF. Petru si Pavel.
De la Stefan Cel Mare si Sfant pana la Alexandru Ioan Cuza ( domnitor originar din Husi) mai toti mai marii voievozi si-au avut resedinta domnesca in Husi.
Marele om de stat si carturar Dimitrie Cantemir s-a nascut in satul Silisteni in apropiere de Husi , astazi comuna ce ii poarta numele, mentiona in Descriptio Moldave ca vinul de Husi este al doilea pe Romania dupa Cotnari.
Husului de a lungul anilor s-a mai numit si Orasul Gradina , Orasul dintre vii, Orasul bisericilor , Targul crasmelor , Targul trasnitilor .