Deva-orasul de la poalele Cetatii

Postat de Angelina_Elena in Bucataras hai hui pe 18 Iul 2012, 15:43

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza

Deva, resedinta judetului Hunedoara, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, prima atestare dateaza din 1269, insa descoperirile arheologice efectuate pe teritoriul Devei arata faptul ca zona a fost locuita inca din epoca pietrei slefuite. 
Deva este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Orasul beneficiaza de resurse minerale ale muntilor metaliferi si ale muntilor auriferi. 
Deoarece nucleul orasului medieval s-a dezvoltat la poalele Dealului Cetatii, majoritatea obiectivelor turistice reprezentative sunt concentrate in partea veche a orasului. 

Denumirea Deva se presupune ca provine de la localitatea dacica Decidava din care deriva Dava, apoi Deva (cuvantul dac "dava" inseamna "cetate" )

S-a mai incercat asocierea numelui Deva cu legendara Diva, frumoasa sora a lui Decebal.

Rezervatia mixta Dealul Cetatii si imprejurimile acesteia, sunt o incantare pentru cei ce doresc sa admire acest refugiu unde istoria si legenda se imbina armonios cu frumusetile naturii. 

OBIECTIVE TURISTICE

CETATEA DEVEI

Cetatea Deva are cea mai veche datare in anul 1269. Urme mai vechi descoperite in acest loc duc insa firul vietuirii pana in zorii istoriei umane, apoi in perioada statului dac si stapanirii romane. In timpul feudalismului, viata cetatii era legata de numeroasele si grelele munci pe care taranii iobagi trebuiau sa le faca: pastrarea si apararea zidurilor cetatii, saparea santurilor, taierea lemnelor si a hatisurilor s.a. Aceste impovaratoare obligatii au facut ca cetatea sa devina, in decursul veacurilor, tinta multor rascoale.

Cetatea Devei a fost utilizata frecvent si ca inchisoare, aici fiind intemnitati pretendenti la tronul Transilvaniei, nobili cazuti in dizgratie si iobagi. 

In anul 1784, in timpul rascoalei conduse de Horia, Closca si Crisan, stapanii cetatii au opus rezistenta atacurilor iobagilor si minerilor din Muntii Apuseni. Neinarmati si lipsiti de o buna organizare, rasculatii nu au reusit sa cucereasca cetatea asediata. Siliti sa se retraga, ei au lasat in mana nobililor 86 de prizonieri, carora li s-au taiat capetele, iar trupurile le-au fost aruncate intr-o groapa comuna, in spatele cetatii.

Cetatea este pitoresc asezata pe dealul la poalele caruia se intinde orasul modern, imbracat in haina colorata a noilor constructii. Trecand pe aceste meleaguri, la mijlocul secolului trecut, calatorul englez Paget, incantat de privelistea ce se desfasoara de la inaltimea cetatii, a marturisit ca: "Putine locuri, prin cate tari am umblat, prezinta o panorama mai frumoasa decat aceea a Vaii Muresului."

Accesul pe cetate se poate face folosind telecabina sau pornind din parcul Cetatii, urcand cele 113 trepte la capatul carora se desprind doua aleei. Aleea din stanga urca prin partea de vest a dealului pana la intrarea in Cetate, iar aleea din dreapta mai pitoreasca si plina de neprevazut, trece prin tunelul sapat in stanca duce la prima poarta a incintei.

PARCUL CETATII

La poalele dealului Cetatii se intinde Parcul Cetatii. Din initiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost adusi din Parcul Dentrologic Simeria, o mare varietate de arbori. 

La intrarea dinspre oras a parcului, in partea dreapta se afla casa lui Dr. Petru Groza, numita si ”Casa fara acoperis” care se preconizeaza a fi trasformata in muzeu memorial. In stanga intrarii se gaseste statuia pedestra a lui Decebal. In centru parcului rezista de decenii chioscul orchestrei sau Filigoria, loc de intalnire si popas pentru turisti sau pentru romantici. Tot in parc se mai gaseste un loc de joaca pentru copii.

Din parc se poate urca direct pe Cetate, pe treptele betonate pana la tunel, apoi pe potecile special amenajate. Tot in parc, la baza dealului Cetatii se gaseste restaurantul “Perla Cetatii”, renumit pentru petrecerile care se faceau in trecut.

La marginea de est a parcului se afla Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generatiile de gimnaste precum Nadia Comaneci (sub indrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenor Octavian Belu) s.a.

DEALUL CETATII DEVA

Dealul Cetatii este situat la 184 m deasupra orasului si este o rezervatie naturala de tip mixt (geologica, botanica, peisagistica).

Pe dealul Cetatii au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice.

CASTELUL MAGNA CURIA sau CASTELUL BETHLEN

În 1621 Gabriel Bethlen dispune de transformarea radicală a construcției inițiale, rezultând palatul Magna Curia. Conceput inițial în stil renascentist (sub Gabriel Bethlen), edificiul ajunge la o formă definitivă la începutul secolului al XVIII-lea când i se aduc ultimele modificări. Aceste modificări îi dau înfățișarea barocă păstrată până astăzi.

Dupa unirea Transilvaniei cu Romaniam in anul 1918, Castelul Bethlen a trecut in proprietatea statului roman, iar in 1938 in castel a fost amenajat Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.

El dateaza din anul 1882, cand “Societatea de istorie si arheologie a comitetului Hunedoara” a luat initiativa infiintarii unei colectii de antichitati, piese etnografice si ornitologice.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane are in prezent o sectie de arheologie, una de stiinte naturale si o sectie de arta. Totodata in componenta sa, intra si muzeele din localitatiile Sarmisegetusa, Orastie, Brad, Crisan si complexul Tebea.

BISERICA REFORMATA  

Constructia bisericii reformate a fost proiectata de Szasz Jozsef in stil eclectic a inceput in anul 1836. 

Lucrarile au fost intarziate, datorita marelui incediu din acelasi an (1836), a revolutiei din 1848 si a inundatiei din 1851, fiind incheiate doar in anul 1853, iar turnurile dupa 7 ani.
In turnul estic se gaseste unul dintre cele mai mari clopote din judet, cantarind 3600 kg. 

PADUREA BEJAN.PARCUL BEJAN

Situata la o altitudine de 300-350 m este declarata rezervatie naturala inca din 1940.

Pe o suprafata de 103 ha, de gasesc toate speciile de stejar din Romania.

La intrarea in padure se gaseste o baza de agrement compusa din cabana, terenuri sportive si locuri de joaca pentru copii.

Amenajarea parcului a fost inceputa, in mod simbolic, prin plantarea a doi puieti un magnoliu si un stejar rosu.

Parcul are aproximativ 2,42 ha, cea mai mare suprafata fiind ocupata de zona verde, ronduri de flori, arbusti ornamentali, gard viu, locuri de joaca pentru copii. In parc mai gasim un bazin cu apa si fantana arteziana precum si un foisor in care fanfara orasului canta in zilele de sarbatoare.

Parcul are si o mini-gradina zoologica cu intrare gratuita. Pentru inceput gradina zoologica gazduieste un caprior, un ponei, un porc mistret si doi struti.

Parcul a fost dat in folosinta in primavara anului 2009.

Orasul are si un complex de relaxare si distractie: Aqua Land. 

Comentarii (12)

19.07.2012, 12:17

multumesc Simona!

22.07.2012, 14:24

ne mandrim cu frumosul nostru oras !!!

21.08.2012, 17:03

asa este Marilisa!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

ieri la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs