Condimetele sunt folosite de mii de ani pentru a da aroma mancarurilor,dar si pentru proprietatile lor curative.Iata in ce mancaruri le poti adauga de Craciun ,pentru un plus de savoare.
CIMBRU
Este folosit la branzeturi,prepararea pestelui ,pui,vita ,cartofi.
La noi se foloseste indeosebi pentru aromarea sarmalelor.
Francezii au o vorba:daca nu stii ce condiment se potriveste unui preparat,alege cimbrul si nu vei gresi.Pentru ca aroma lui nu rezista la fierbere sau la prajire,se adauga in mancare la sfarsit.
NUCSOARA
Coaja de nucsoara este foarte aromata ,rasinoasa,cu un gust un pic dulce si iute.
Pentru ca isi pierde repede aroma,foloseste-o imediat dupa ce ai macinat-o.
Nucsoara se pastreaza in cutii,ferita de lumina.
Este folosita la prepararea sosului bechamel,dar si la preparatele din carne ,la supe sau la prajituri.
ANASON
Acest condiment are gust dulce,aromat si usor picant.
Semintele isi pierd rapid aroma,asa ca trebuie macinate inainte de a le folosi.
Anasonul este folosit pentru asezonarea dulciurilor de Craciun si a painii.Se mai poate folosi in amestecurile de condimente pentru carnati.
IENIBAHAR
Ienibaharul se gaseste intreg sau pisat.
Aroma este puternica ,o combinatie intre nucsoara ,cuisoare,ghimbir si scortisoara,iar gustul este intens si dulceag.
Se foloseste la prepararea carnatilor,a sosurilor marinate ori a tocanitelor si la parfumarea legumelor murate.
CUISOARE
Cuisoarele merg de minune in sosurile picante si drept condiment la muraturi sau la vin fiert,dar si in produsele dulci:biscuiti,tarte,placinte sau budinca,carora le da un gust usor picant ,iute.
Iarna sunt frecvent asociate cu merele ,fie coapte ,fie in deserturi cu aluat.
SCORTISOARA
Sub forma de pulbere sau betisoare,se foloseste indeosebi la prepararea dulciurilor,dar si la carnea de miel,la orez,la tocanite sau ca ingredient in prepararea vinului fiert.
Scortisoara se adauga cu putin timp inainte de a fi servita,deoarece prin fierbere devine amara.