Atunci cand gustam ceva, nu doar gustul joaca un rol important. Mancam folosindu-ne in acelasi timp de ochi si de miros. O mancare trebuie sa ne atraga si sa ne rasfete toate simturile, iar acest lucru ajuta si la o mai buna absorbire a nutrientilor pe care ii contine. De aceea se poate vorbi despre gatire imbinata cu aromaterapie ce are efectul de a ne relaxa.
Daca te consideri mai mult decat un incepator in ceea ce priveste gatitul, probabil deja te folosesti de principiile aromaterapiei in retetele pe care le creezi. Folosirea de ingrediente ca uleiurile infuzate si unturi aromate, adauga un plus de savoare mancarurilor tale si trezesc la viata receptorii mirosului.
Probabil nu te-ai gandit la acest lucru inainte, dar a manca ceva bun nu iti implica doar simtul gustativ. Din pacate multi dintre noi nu avem suficient timp pentru a aprecia pe deplin ceea ce mancam. Luam masa in fuga si creierul nu are timp sa proceseze aceasta experienta. Daca am putea fi mai putin grabiti, am realiza ca a manca este o experienta ce ne implica intru totul.
De fapt, mult din ceea ce percepem ca fiind gust este influentat de catre miros (daca ar trebui sa gusti cateva ingrediente tinandu-ti respiratie, ai descoperi ca nu ai recunoaste sau ai confunda usor pe cateva dintre ele). Multumita acestui lucru, putem simti si alte arome, pentru ca prin intermediul papilelor gustative am simti doar gustul sarat, amar, dulce si acru. De aceea daca intr-un restaurant si miroase bine, toate aromele acestea ne ajuta sa ne decidem mai usor asupra a ceea ce vrem sa mancam. Sau trecem pe langa o brutarie si mirosul moale si cald ne aminteste in mod instantaneu de gustul painii proaspat scoase din cuptor.
Sfaturi pentru incorporarea aromaterapiei la gatit
Nu-ti fie teama sa experimentezi cu mancarea! Ierburile, condimentele si chiar florile comestibile pot aduce un plus de savoare retetelor tale. Aceste ingrediente transforma orice mancare banala, in special retetele de post in una pe care deabia astepti sa o savurezi. Mai mult, incorporarea aromaterapiei in gatit te poate ajuta sa slabesti. Unul dintre motivele pentru care suntem mai atrasi de mancarurile bogate in grasimi este pentru ca acestea au un gust mult mai bun decat cele sarace in grasimi. Iar daca branza, smantana si untul adauga un plus de gust, ele vin la pachet si cu cateva calorii in plus. Este mai sanatos sa folosesti mai multe fructe, legume si proteine slabe in retetele tale si sa dai gust mancarii folosind ierburi si uleiuri aromate. Vei avea astfel parte de vitamine, nutrienti si te vei simti reinvigorat si chiar intr-o dispozitie mai buna.
Pentru a te putea bucura de aromele naturale, acestea trebuie sa fie extrase din plantele pe care le folosesti. Caldura este o metoda eficienta de a extrage aromele, dar prea multa ar putea distruge plantele aromate. Pentru cele mai bune rezultate, gateste incet, folosind o temperatura medie. Ce produse pot fi folosite in aromaterapie?
Infuziile
Infuziile sunt excelente pentru a fi folosite in gatitul aromaterapeutic. Nu doar adauga o varietate de arome, dar sunt si usor de realizat. O infuzie poate fi realizata folosind apa sau ulei in care sunt macerate florile sau plantele pentru a le extrage aroma.
Untul aromat
Folosit cu moderatie, untul aromat adauga ceva deosebit oricarui tip de mancare si este foarte usor de facut acasa.
Ierburile aromate
Cea mai multa aroma o vei obtine de la ierburile proaspete, insa la fel de bine le poti folosi si pe cele uscate, care au avantajul de a putea fi pastrate pentru mai mult timp.
Idei de folosire
In loc de paste cu carne si branza, poti folosi un amestec de legume pe care sa le sotezi in uleiuri infuzate.
Unge carnea, legumele sau fructele de mare cu unt aromat, inveleste-le in folie de aluminiu si apoi pune-le in cuptor, pe grill. Caldura va ajuta ca untul topit sa patrunda mai bine in alimente.
Foto: telegraph.co.uk