Stiti de ce imi place asa de mult Dublinul? Ok, e un oras mic de tot, si ultima oara am constatat acest lucru la revenirea din Stockholm, acum aproape o luna (da, am promis serial culinar suedez si va veni). Imi place fiindca mereu descoperi lucruri noi, daca iti doresti acest lucru.
Ferma publica Airfield (pentru cei din Dublin: e la mica distanta de Dundrum Shopping Centre si se ajunge cu LUAS verde, statia Ballaly, apoi mers pe jos 6-8 minute) era pusa la “de vizitat” de ani de zile, insa de-abia de curand i-am trecut pragul si hectarele. Recunosc, am fost ambitionat si de faptul ca pe 31 octombrie se va inchide pentru 18 luni, pentru rearanjare/modernizare.
Sunt mai multe astfel de ferme in Dublin, intinse pe multe hectare, pline de animale, plante, fructe si legume dar si restaurante in care se prepara mancare din productia proprie. Toate sunt family friendly, evident, fiindca lumea capitalista de aici aplica de mult un principiu important: de ce sa luam bani de la un singur om sau de la 2 cand putem sa luam de la 3, 4 sau 5, adica de la o familie intreaga .
Ferma Airfield e situata langa muntii Dublin, insa in plina zona urbana, asa cum puteti vedea si din poza cu minunata floare a soarelui.
Ferma are zone intinse de legume si ierburi de intrebuintare culinara, de animale (gaini, porci, vite, oi, capre, ponei), de flori, dar si alte spatii intinse cat vezi cu ochii. In ziua in care am vizitat-o a cam plouat, asa ca vizita a fost facuta in usoara graba.
Plantatii intregi de capsuni, mure si zmeura…
Copaci maiestuosi si vechi, buni pentru relaxare si meditatie…
Statui prin padurea fermei…
Locuri in care se organizeaza petreceri pentru copii (zile de nastere, etc)…
Expozitie de masini de epoca, ce au apartinut familiei ce detine ferma…
Vreti sa vedeti cum arata un cosulet de picnic in anii ’20 ai secolului trecut? Iata-l.
Si, bineinteles, restaurantul fermei, care a fost un scop separat al calatoriei spre Airfield . Fiindca mancarea de aici este gatita simplu si gustos, cu mare parte din ingrediente cultivate chiar pe pamantul fermei. Inclusiv torturile si dulciurile sunt produse aici, am intrebat special.
Mancarea de aici nu a cuprins nimic cu carne, insa nu m-a deranjat deloc acest lucru, din contra: am mancat superbine si supergustos si mai mult decat decent la preturi (10 euro un fel principal care venea cu trei tipuri dorite de salate).
S-au consumat asa: un ghiveci de legume (dovlecei, vinete, rosii + mozzarella) superb realizat, alaturi de salata de paste si verdeturi.
Placinta de cartof cu salata de fasole si naut, salate de fasole verde, salata de morcovi.
Dar si dulciuri, bineinteles . Un minunat strudel cu mere (care sunt foarte bune in Irlanda) si o delicioasa prajitura pe baza de cacao si ciocolata, foarte inteligent creata, care a avut si un biscuite crocant si caramelizat in varf.
Si la plecarea din ferma normal ca trebuie sa te speli pe maini, nu?
Sa fiti iubiti si sa va fie bine, prieteni, si nu uitati sa o ajutati pe Ioana, daca puteti!