Azi m-am gândit să vorbesc despre micuțul dar utilul obiect, ustensilă, nici nu știu cum să-i zic, care scoate sâmburii din măr, cu tot cu miezul din jurul acestora, sub forma unui cilindru. Și așa ne alegem cu un măr fără sâmburi, pe care-l putem mânca apoi fără nici o bătaie de cap.
Bine, știu că sunt oameni care mănâncă mărul cu tot cu sâmburi, însă cred că cei mai mulți ar prefera să fie fără sâmburi, așa că acest obiect e pentru ei.
Trebuie să spun de la început că în mod cert această ustensilă e dușmanul mărului, vă dați seama cum se simte săracul măr după ce e astfel violentat de un obiect de inox. Dar să terminăm cu foodpornul și să ne vedem de-ale gurii :).
Am cumpărat de vreo 3 luni ustensila dintr-un magazin specializat din Dublin, cred că am dat €6/7 pe el. E profesional, e din oțel inoxidabil și e al naibii de rezistent. De altfel, e garantat pe viață. Se spală extrem de ușor, după ce i se împinge afară miezul scos din măr, cu vârful unui deget.
Evident, la ce îl folosesc decât la scoaterea sâmburilor din mere...Corect, însă și aici pot interveni finețuri. Una dintre acestea am învățat-o acum câteva săptămâni, de la cheful francez Raymond Blanc, unul dintre preferații mei.
Despre ce e vorba? Pentru o rețetă de mere la cuptor, el a folosit acest aparat, însă nu a mers până la capăt, a făcut incizia din vârful mărului spre codiță și s-a oprit înainte de a ajunge la codiță. Astfel, a scos sâmburii mărului însă i-a lăsat intactă codița, iar mărul astfel băgat la cuptor, întors cu codița în sus, a fost servit pe farfurie, la final, ca și cum ar fi întreg. Deștept, este?
Așa că nu uitați că puteți găsi întrebuințări pentru cea mai, aparent, neînsemnată ustensilă din bucătărie. Fiecare are rostul ei, de aceea a fost și inventată.
Vă doresc toate cele bune prieteni și ne reîntâlnim în două săptămâni pentru un nou episod dedicat ustensilelor și aparatelor de bucătărie.