Atunci cand esti racit, stii ca trebuie sa bei multe ceaiuri, sa mananci alimente bogate in vitamina C si supe hranitoare si calde. De ce sunt supele recomandate pe timp de raceala? Motivele sunt diverse.
Primul dintre ele este psihologic: probabil cand erai mic si raceai, mama sau bunica iti oferea pe langa medicamentele amare si ceaiurile cu lamaie si o supa calda de pui. Pentru ca supa are gust placut si te incalzeste, sentimentele legate de ea sunt pozitive. Daca acest lucru s-a intamplat in mod constant, atunci te-ai obisnuit sa o asociezi cu senzatia de confort si ingrijire.
Un alt motiv este ca atunci cand esti bolnav, te deshidratezi mai usor. Febra, probleme cu stomacul sau pierderea apetitului duc la reducerea cantitatii de fluide de care ai parte in mod obisnuit. Cand nu consumi suficiente lichide, este mai dificil pentru nutrienti sa fie asimilati. De aceea te simti mai slabit si nu te vei insanatosi mai repede daca nu ai parte de hidratarea necesara. Supa este astfel o mancare lichida ce te ajuta sa iti recapeti echilibrul.
Supa este de asemenea usor de mancat si digerat. Chiar daca ai dureri de gat si probleme gastro-intestinale, supa este usor de inghitit si in functie de ingredientele folosite, poate fi si foarte hranitoare. Chiar daca mananci o supa mai consistenta cu multa carne, ea este bine primita de catre corpul slabit. Asadar, fiind usor de mancat, digerat si fiind nutritiva, nu este surprinzator ca are numeroase beneficii pentru organism.
Chiar si in cazul supelor puternic asezonate (in special cele procesate), sarea este uneori exact ce corpul are nevoie. Mai ales in cazul durerilor de gat, un aport mai mare de sare este benefic, astfel incat mancarurile care o contin in cantitati usor ridicate sunt recomandate.
Iar bucatarasii iti ofera o multitudine de retete de supe de unde poti alege :)