Origine:
Plantă cultivată de mai bine de 200 de ani, curcuma, cunoscută şi sub numele de turmeric, este originară din sud-estul Asiei.
În prezent, cel mai mare producător (80% din producţia mondială) este India. Curcuma se mai cultivă în Indonezia, America de Sud şi sporadic în Africa.
Prezentare:
Planta de curcuma creşte până la 2,4 metri înălţime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac, iar rizomul, în formă de tubercul seamănă cu ghimbirul (din familia căruia face parte). Culoarea specifică a acestui condiment – folosit şi pe post de colorant al preparatelor alimentare – este portocaliu intens.
Aromă:
Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă.
Utilizare:
Curcuma este cel mai important ingredient din amestecul de curry. Curcuma se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. În Asia este un excelent condiment utilizat pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi).
În mod tradiţial, în India, curcuma se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney.
Preparare:
Se foloseşte rădăcina (rizomul), proaspătă sau uscată. Aceasta se comercializează la noi, aproape exclusiv, sub formă de pudră.
În preparatele orientale, praful de curcuma se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.
Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (cel mai scump condiment). Curcuma este un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire