Turmericul in mancare: intrebuintari in bucatarie

Postat de Cristi Roman in Condimente pe 6 Iun 2014, 02:25

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Relatia mea cu turmericul este una relativ noua: am inceput sa-l consum cu buna stiinta doar incepand cu primavara anului 2009, deci de mai bine de 5 ani. Pana atunci, doar indirect, ca majoritatea celor dintre noi care am mancat ani multi curry (cel cat de cat adevarat, nu cel 100% din prafuri, insa si acesta contine turmeric) dar nu stiam cu mare exactitudine ce condimente sunt in el. Corect?

In 2009 insa s-a produs impactul numit Maroc – am stat o saptamana in Marrakech (AICI aveti episoadele calatoriei culinare din Maroc) – zona cu mare iubire pentru turmeric, ca tot nordul Africii. Aici e de spus un alt lucru: multi oameni cred ca turmericul este asociat doar cu mancarea indiana si atat. Nu, nordul Africii (plus sudul Spaniei) e o zona cu turmericul in ADN-ul generatiilor. Nu mai vorbim de regiuni intinse ale Chinei.

In Marrakech, consumand cred ca zilnic tagine – mancarea traditionala nord-africana – am inceput insa sa ma interesez mai mult si astfel am aflat ca un tagine de calitate fara turmeric de calitate nu prea se poate. Din Maroc mi-am adus apoi inapoi in Dublin cred ca un kilogram de turmeric (rezista bine cel putin un an, dar mai mult nu: nu se strica, dar isi pierde robustetea apoi, deci mai bine nu), fiindca pretul era scazut gratie abundentei de magazinase si tarabe ce vindeau peste tot zeci de condimente (dupa cum vedeti mai jos, am facut poza pe stradutele pietonale din souk-ul din Marrakech).

Asa cum multi dintre voi deja stiti, turmericul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente, daca nu cel mai. De ce? Nu am sa fac o mare polologhie acum, am sa insir doar urmatoarele: este puternic anti-inflamator, este cunoscut ca un ingredient care poate incetini viteza de crestere a tumorilor canceroase, ajuta ficatul in procesul zilnic de detoxifiere. Daca doriti mai multe informatii, aveti AICI in limba engleza sau AICI in limba romana. Atentie: nu considerati turmericul un ingredient minune care poate rezolva cazuri de sanatate sau care vindeca boli incurabile. In mod normal turmericul nu are efecte secundare importante, este foarte “safe” din punctul asta de vedere. La o simpla cautare pe net am aflat insa ca femeile insarcinate dar si persoanele care sufera de litiaza renala trebuie doar sa nu abuzeze de turmeric, nu insa sa nu-l consume deloc.

La ce il folosesc eu:

- asa cum am zis, turmericul este de baza atunci cand fac un tagine marocan;

- evident, este de baza atunci cand fac un curry autentic;

- cel mai des insa il folosesc cand fac lipii de casa (cam jumatate de lingurita mica, de ceai, la 150 de grame de faina);

- de vreun an pun mereu turmeric atunci cand fac ciorbe de casa (de legume, de pui sau de vita); mai exact, il pun chiar de la inceput, cand calesc ceapa si legumele; astfel, da o culoare placuta ciorbei fara a-i schimba gustul traditional (cam o lingurita de ceai, stearsa);

- pentru mine turmericul este de baza si cand marinez carnea pentru gratar/cuptor: de exemplu eu mereu marinez pieptul de pui in ulei de masline/turmeric/verdeturi/sare/piper si mereu imi iese gustos, zemos, viu – din fericire eu nu stiu ce inseamna “piept de pui uscat, fara gust” atunci cand il prepar personal.

- uneori mai folosesc turmeric cand fac omlete/oua amestecate, da o culoare intensa preparatului final (1/4 dintr-o lingurita de ceai pentru doua oua);

- foarte des pun turmeric atunci cand fac legume la cuptor (cartofi + morcovi + pastarnac), cam o lingurita de ceai la 500-700 grame de legume; AICI aveti link spre reteta mea de cartofi la cuptor, cea mai citita reteta din istoria siteului meu, Foodblog.ro; se spune ca daca amestecam conopida cu turmericul, la cuptor, acest lucru ajuta in lupta cu cancerul de prostata la barbati;

- va mai recomand turmeric daca faceti salata de oua cu maioneza sau, chiar in maioneza, cand o faceti in casa.

La mine, in Dublin, turmericul se gaseste in orice magazin alimentar, mic sau mare, si este ieftin. Din ce-am inteles de la multi dintre voi, in ultimii ani se gaseste la fel de usor si in Romania – sper sa nu am informatii gresite aici.

Acestea sunt intrebuintarile mele pentru turmeric. Imi dau seama, acum, recitind ce-am scris pana aici, ca de fapt sunt un consumator inrait de turmeric. Astept si de la voi sugestii sau idei, daca il folositi si pentru alte preparate, ca sa ne imbogatim impreuna cunostintele despre acest condiment!

Va doresc numai bine!

Comentarii (10)

08.06.2014, 17:02

Turmenicul se mai foloseste si pentru orez.
este foarte aspectos si gustos in acelasi timp.
si mai exista o reteta de orez unde jumatate de orez este fiert fara turmenic iar jumatate,cu turmenic.Se amesteca apoi si sincer arata bine

10.06.2014, 13:05

multumim frumos,este bine de stiut

07.08.2014, 18:52

Si eu folosesc turmeric la unele preparate culinare . Il adaug si in ceai din cand in cand [ pentru a-i creste potentialul terapeutic trebuie adugat putin piper sau ghimbir ]. Fain articol
Am facut niste analize si asistenta nu a fost foarte priceputa .Am pus o pansament,unguent de galbenele + pudra turmeric si locul cu vanataie s-a vindecat in doua zile . La fel am procedat si cu o taietura urata .

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]