Supranumiti si "lapte vegetal" strugurii sunt bogati in zaharuri, hidrati de carbon, enzime, minerale si vitamine. 1 kg de struguri echivaleaza cu valoarea energetica data de 500 g carne de vita sau 5 oua, 1,2 kg de cartofi sau 3,5 kg de rosii. Multe persoane obisnuiesc sa tina cura cu struguri pentru o perioada de 2-3 saptamani, pentru a curata organismul de toxine si pentru cresterea imunitatii.
Strugurii si mustul proaspat au o tripla actiune asupra organismului:
- reconfortanta - datorita nivelului ridicat de zaharuri si lecitina
- mineralizanta - strugurii contin magneziu, calciu, siliciu, fier, fosfor
- vitaminizanta - strugurii si mustul contin enzime si vitamine, vitamina A, C si complexul B, vitamina K, PP si E
Strugurii si mustul pot fi folositi pentru vindecarea sau ameliorarea unor boli: anemie, obezitate, afectiuni pulmonare, renale, hepatice, hipertensiune sanguina, colesterol marit.
Cum se face cura cu struguri
Exista 2 variante:
- fara se elimine alte alimente din dieta zilnica. Se consuma pana la 1 kg de struguri pe zi, in mai multe portii, intre mese, la cel putin 2 ore dupa masa si cu 1 ora inainte de masa. Poate fi tinuta timp de 3 saptamani sau pe tot parcursul sezonului.
- se elimina alte alimente din dieta, care sunt inlocuite treptat cu struguri, de la o zi la alta.Se poate ajunge si pana la 3 kg de struguri pe zi, in mai multe portii. In functie de cum este tolerata, cura poate fi tinuta 2 sau 3 saptamani.
Sfaturi:
- se aleg doar struguri bine copti si sanatosi
- strugurii se spala foarte bine sub jet puternic de apa rece
- cantitatea se creste treptat incepand de la 1 ciorchine
- cand se atinge cantitatea maxima se ramane la acest nivel pana la 3 saptamani, in functie de cum este tolerata cura
- revenirea la dieta normala se face treptat prin scaderea cantitatii de struguri
- daca aveti probleme digestive se elimina semintele si pielita boabelor de strugure
Cura cu must
Numita si "baia de intinerire"
- Mustul se stoarce numai din struguri proaspeti, sanatosi si bine spalati.
- Cantitatea de must se imparte in 3 portii ce se beau cu 1-2 ore inainte de masa.
- Se incepe de la 100 ml si se poate ajunge pana la 1 litru. Mustul trebuie sa fie la temperatura camerei.
- pentru a evita problemele digestive mustul se consuma doar daca este proaspat stors
- diabeticii si persoanele alergice vor cere sfatul medicului inainte de a incepe cura cu must