"A gati, e a scrie. Nici o senzatie nu e deplina, daca nu devine cuvant. Volupatatea de a povesti o mancare si de a construi, in jurul paharului, zglobii piruete lirice justifica si amplifica placerile mesei. Suntem in plina traditie, in tot ce are ea mai exhuberant, mai firesc si mai apetisant. Pofta buna si sa va fie de bine!“
(Andrei Plesu, bucuresti, 13 febr 2001)
Moldova atributelor
In Moldova se mananca mult dulciurile de bucatarie realizate din aluaturi cu diferite umpluturi din legume, fructe si branzeturi. Nu putem vorbi despre bucataria moldoveneasca, daca nu amintim preparate ca : chisca moldoveneasca, pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliguta, taci si inghite, racituri de pasare, piftie de porc, ciorba de potroace, borsul moldovenesc, saramura de peste, sarmale cu mamaliguta, parjoale moldovenesti, tochitura moldoveneasca, cozonac moldovenesc, pasca moldoveneasca, poale-n brau, placinte cu dovleac,branza etc..
Valahia pe sub munti!”
Muntenia diversificata
Bucataria din Muntenia se poate caracteriza prin diversitate, ingeniozitate, delicatete. Ea a suferit de-a lungul vremii influenta greceasca,orientala, finetea si rafinamentul bacatariei franceze si pana in zilele noastre inflenta italieneasca. Bucataria din Muntenia foloseste un sortiment variat de legume,carne, produse din carne,peste,lapte,paste fainoase,fructe.
“Sa va fie cu Banat!”
Este puternic influentata ca si bucataria din Transilvania de bucataria Austro-Ungara , dar si de bucataria greceasca ,italieneasca si franceza. Mancarurile pregatite in Banat sunt realizate din carne de porc in special, cu legume prajite si inabusite in untura si ulei,cu sosuri din faina,condimentate cu piper,cimbru,boia de ardei, chimen.