Varza
Considerata de cei mai multi cercetatori " dulapul cu medicamente" din bucatarie, banala varza, uimeste lumea stiintei cu proprietatile antiinflamatoare si antitumorale.
Putem vorbi oare despre varza ca despre un panaceu universal al tuturor timpurilor?...Cu siguranta da, spun specialistii atribuind suflorafanului un compus al verzei, rolul de a inhiba dezvoltarea lui H. Pylori o bacterie de temut care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului.
Serviti zilnic o portie de 200 gr de varza cruda , are numai 34 de calorii, asigura 75% din necesarul de Vit.C si 3 gr. de fibre.
Usturoiul
Nu exista persoana care sa nu poata beneficia de efectele miraculoase ale acestui aliment magic. Antibiotic si antioxidant de elita este recunoscut drept alimentul nr. 1 in topul alimentelor ce pot lupta cu infectiile de orice fel.
Consumandu-l in mod regulat, puteti scadea tensiunea in cel mai natural mod posibil si fara efecte secundare. O supa fierbinte cu usturoi face minuni in caz de gripa, viroze sau raceli. In orice mod l-ati consuma beneficiati de proprietatile sale curative datorita alicinei, garlicinei, uleiurilor volatile si desigur sarurilor minerale. Savurati-l la orice salata sau mancare si va veti pastra sanatatea atat de simplu.
Banana
Iubita de cei mici si preferata de cele mai multe ori ca gustare intre mese de catre adulti, datorita faptului ca este satioasa aromata si foarte hranitoare, banana este cel mai bun remediu atunci cand te simti fara putere. Vindeca stresul, combate anxietatea, iar cu numai 105 calorii si 14 gr. de zahar este un aliat al creierului in producerea de serotonina, ajutandu-te sa treci mai usor peste o criza psihologica.
Smochinele
Cu doar 260 de calorii la 100 gr, aceste fructe considerate de vechii egipteni" fructele sanatatii", sunt recomandate sportivilor drept tonifiante, suferinzilor de constipatie, datorita faptului ca asigura un tranzit usor, ceea ce face ca hemoroizii sa se retraga pe cale naturala, celor ce sufera de infectii respiratorii repetate, bronsite, pneumonii, traheite. De ele mai pot beneficia, femeile insarcinate, copiii, adolescentii si cei aflati in convalescenta. Consumate zilnic ne asigura 5% din necesarul de potasiu si 10% din cel de magneziu. Nu ezitati sa le aveti pe masa, merita!
Busuiocul
Bogat in eugenol, reuseste cu succes sa tina intestinele departe de crampe, dureri, diaree si infectii. Aceasta planta cu puteri magice tamaduitoare ucide bacterii precum Salmonella si Listeria. Considerata planta tamaduitoare de catre indieni, "iarba dragostei" de catre romani si planta sacra de catre greci, busuiocul reuseste sa previna si sa vindece boli precum astmul, depresia, stresul, durerea de cap, anxietatea, infectiile urinare si intestinale si chiar infarctul. Si sa nu uitati de el nici in bucatarie. Folositi-l la prepararea sosurilor sau in salate.
Cartoful
Plin de vitamine: potasiu, fier, magneziu, Vit B si Vit.C, gustos in orice mod l-am prepara, cu numai 37 de carbohidrati intr-un cartof mediu, ceea ce il recomanda si in diete, acesta indeparteaza cu usurinta o durere de cap, ridicand nivelul serotoninei. Sucul de cartof este de mare ajutor in vindecarea ulcerului gastric.
Musetelul
Aceasta planta medicinala " buna la toate", era nelipsita din dulapiorul bunicilor noastre si o pastram mostenire astazi. Antiseptic, antiinflamator si antiinfectios, dezinfecteaza ranile, curata tenul in profunzime si elimina balonarile atat de neplacute. Un ceai de musetel baut seara calmeaza si linisteste, iar folosit in apa de clatit, ofera stralucire parului blond. Iata cate beneficii intr-o singura planta!