publicat la 19.06.2022
publicat la 21.07.2019
publicat la 05.08.2018
Găseşti în casă o buturugă micuţă, pe care nu-ţi dai seama cine a pus-o în sufragerie. Încerci să o rostogoleşti pe scări, dar te înţepi într-o aşchie şi manifeşti simptomele unei boli tropicale, pe care doar un vraci jamaican o poate vindeca. Acum e momentul! Pipă sau bong? Mai contează?
Bucataras.ro
[email protected]
Cornulete de post cu rahat
Zdrobim drojdia intre degete, o punem intr-un vas incapator, presaram un praf de sare so 1 lingura zahar tos, amestecam sa se lichefieze drojdia. Pumem uleiul peste drojdie,apoi apa minerala sau sifonul si la final faina. Framantam, obtinem un aluat elastic si gras,pe care-l vom lasa...
Foi din zahar ars cu crema de nuca
Caramelizam 1 pahar de zahar intr-o cratita la foc mic, adaugam laptele si lasam sa se topeasca tot zaharul caramelizat. Dam cratita deoparte, lasam sa se raceasca,apoi punem bicarbonatul. Mixam 3 galbenusuri cu 1 pahar de zahar pana isi dubleaza volumul. Adaugam in fir subtire uleiul,...
Amandine de post
Amestecam ingredientele uscate intr-un castron iar pe cele umede in alt castron. Punem cate un polonic din ingredientele umede peste cele uscate,amestecam mixerul pana obtinem un aluat de consistenta unui blat normal inainte de coacere. Ungem o tava cu ulei, o tapetam cu faina, apoi turnam...
Ardei umpluti (reteta de post)
Curatam si spalam legumele. Ardeilor li se indeparteaza cu grija cotoarele si semintele, pentru asdta folosim un cutit foarte ascutit, cu lama ingusta. Punem granulele de soia la hidratat in apa rece, adaugam 2 linguri sos de soia si lasam sa fiarba 5 minute la foc mic pana se umfla....
Ciorba usoara de zucchini
Curatam si spalam legumele. Curatam zucchini de coaja si cu ustensila de curatat il taiem fasii lungi,de jur imprejur pana ajungem la mijloc, la zona cu seminte. Partea cu semintele, cartoful si rosiile se trec prin robot. Punem in oala 4 linguri de ulei, adaugam ceapa tocata, morcovul...
Salata de varza cu maioneza si cimbru
Spalam varza, o tocam marunt. Frunzulitele de cimbru se spala si ele si se toaca marunt. Dintr-un galbenus crud si unul fiert,preparam in casa maioneza proaspata, mixand galbenusurile cu cca 150 -200 ml ulei (pe care-l turnam in fir subtire in timp ce mixam), un varf de cutit sare de lamaie...
Pilaf din mei cu soia prajita si mujdei de usturoi
Punem pentru 4-5 ore semintele de mei la hidratat in apa rece in care am adaugat si 2 linguri de otet. Curatam legumele, le spalam si le taiem/tocam dupa preferinta. Sotam ceapa tocata impreuna cu ardeiul, cca 5 minute. Adaugam morcovul si dovlecelul, taiate cubulete. Punem sare si piper...
Placinte cu stir rosu si / sau branza
Drojdia se amesteca cu sarea si zaharul, apoi adaugam apa calduta, semintele de in si faina. Framantam un aluat elastic pe care-l vom lasa la dospit cca 1 ora. Intre timp preparam umpluturile: -stirul se curata de pe codite, se spala sub jet de apa rece, apoi se toaca marunt si se...
Mini langosi cu branza si marar
Laptele caldut se pune intr-un vas incapator cu drojdia uscata, zaharul si 1/2 lingurita sare. Adaugam oul, branza de vaci si faina. Amestecam, framantam si obtinem un aluat elastic pe care-l vom lasa cca 1 ora la dospit. Branza telemea o trecem pe razatoarea fina,apoi o amestecam cu branza...
Ciorba de pleurotus cu hrisca si bors
Curatam si spalam legumele si ciupercile. Tocam ceapa marunt, taiem ardeiul fasii,morcovul rondele, apoi le calim in 3 linguri de ulei la foc mic, cca 5 minute. Adaugam ciupercile taiate fasii,bobitele de mustar, cele de piper, adaugam cu sare si piper dupa gust si cca 2l apa rece. Lasam...
Pandispan cu mac, piersici si struguri negri
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu praful de sare. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana-si dubleaza volumul. Adaugam semintele de mac si praful de copt stins intr-o lingura suc de lamaie. In amestecul obtinut adaugam pe rand cele 5 linguri apa minerala,...
Supa usoara cu praz si paste colorate
Curatam morcovul, il spalam si il taiem rondele. Prazul se spala, se taie tot rondele si se pune in oala peste ulei si praz pentru 10 minute la sotat (la foc mic). Adaugam cca 2l apa rece, sare si piper dupa gust si bobitele de mustar, lasam sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie...
Ciorba de spanac congelat reteta delicioasa de post
Cum se prepara Ciorba de spanac congelat reteta delicioasa de post Curatam legumele, le spalam. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in doua linguri de ulei. Adaugam morcovul dat pe razatoarea fina, lasam sa se caleasca alte 2-3 minute. Punem sare si piper, apoi spanacul de la...
Cornulete cu bors si suc de rosii
Punem intr-un vas incapator drojdia cu sarea si zaharul,o lichefiem. Adaugam uleiul,borsul, rosiile pasate sau bulionul iar la final faina. Vom obtine un aluat gras, usor de modelat. Lasam aluatul acoperit cu un servet curat de bucatarie in loc ferit de curenti pentru cel putin 1 ora la...
Omleta umpluta in crusta de malai
Curatam ardeii de cotoare si seminte, ii spalam si ii taiem cubulete,apoi ii coacem in tigaia antiaderenta pana se inmoaie. Punem intr-o craticioara mica antiaderenta 1 lingurita de ulei,apoi 1 lingurita rasa de malai si lasam cateva secunde sa se prajeasca usor malaiul. Turnam peste...
Varza calita cu bucatele de soia
Curatam legumele, le spalam sub jet de apa rece. Ceapa se toaca marunt si se caleste impreuna cu ardeiul taiat fasii, in ulei pana se inmoaie usor (in jur de 5 minute). Adaugam varza tocata, punem 1 cana cu apa, foaia de dafin, bobitele de piper, sare si piper macinat dupa gust, acoperim...
Mancare de fasole galbena
Curatam legumele, le spalam si le taiem dupa preferinta. Punem uleiul la incins intr-o tigaie, adaugam ceapa tocata, o lasam la sotat cateva minute. Adaugam morcovul taiat rondele, ardeiul taiat fasii, apoi dovlecelul taiat cubulete si lasam sa se gateasca legumele la foc mic. Adaugam...
Vafe cu branzeturi si chimen
Amestecam branzeturile cu ouale, laptele, sarea, praful de copt. Adaugam condimente dupa gust. La final incorporam faina, vom obtine un aluat mai gros decat cel de clatite dar care nu este totusi ferm, adica se scurge din lingura. Incingem aparatul de copt vafe. Punem cate doua...
Cozonac cu nuca de cocos si rahat
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele care trebuie sa fie caldut. Preparam maiaua intr-un vas incapator (100 ml lapa calduta+drojdia+1 lingura zahar+un praf de sare+2-3 linguri de faina). Lasam la dospit cca 15 minute. Adaugam apoi 4 galbenusuri, laptele...
Salata de vinete cu ardei copti
Spalam ardeii si vinetele apoi le coacem. Eu am copt ardeii in cuptor iar vinetele la ochiul aragazului pe plita. Lasam legumele coapte acoperite cu cate un servet pana se racoresc. Peste ardei am presarat putina sare, ajuta la decojirea lor mai usoara. Dupa ce se racoresc legumele,...
Prajitura cu foi si crema caramel
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam sucul de rosii cu zmeura,untul, 1 ou, bicarbonatul stins in suc de lamaie,zaharul, praful de sare. La final adaugam faina proaspat cernuta; framantam un aluat elastic pe care-l dam la rece pentru cel putin 1 ora....
Tort cu menta
Pentru blat: -separam albusurile de galbenusuri; -batem albusurile spuma cu un praf de sare si 2 linguri de zahar tos; -separat mixam galbenusurile cu alte 3 linguri de zahar tos, praful de copt, pudra de cacao; -adaugam apa minerala lingura cu lingura, apoi pe rand cate putina...
Carnati albi cu legume la tigaie
Taiem carnatii bucati potrivite, ii crestam si ii prajim in tigaie antiaderenta, la foc potrivit pana se rumenesc dupa gust. Curatam legumele. Le spalam in apa rece, le taiem pe fiecare dupa preferinta. Punem intai ceapa la calit in 4 linguri ulei, cca 5minute. Adaugam ardeii taiati...
Salata de fasole galbena cu maioneza
Curatam fasolea de capete, o spalam in doua tre ape, apoi o rupem bucati si o punem la fiert in apa cu sare (cca 30 min.) Dupa ce a fiert o punem la scurs si o lasam sa se raceasca complet. Preparam putina maioneza de casa (dintr-un galbenus crud si unul fiert + cca 200ml ulei_1 lingurita...
Suc de menta cu lamaie
Trecem 1 legatura de menta (congelata am avut eu), prin robot. Adaugam zaharul, pulpa de lamaie, macinam sa iasa un amesdtec fin. Turnam acest amestec intr-o sticla, completam cu apa minerala si dam sticla la rece cca 2 ore. Inainte de servire strecuram bautura obtinuta printr-o sita...
Tarta foietaj cu branzeturi si chimen
Aluatul dezghetat, la temperatura camerei se intinde in tava pe hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 175 grade. Ungem aluatul cu albus, asezam feliile de cascaval, taiem bucatele de branza telemea, presaram cascaval ras, seminte de chimen si de susan si fulgi de chili. Dam tava la...
Foietaj cu nuca
Aluatul foietaj trebuie lasat sa se dezghete la temeratura camerei. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 6 linguri zahar tos. Adaugam nuca macinata si pudra de roscove,amestecam cu lingura sa nu se lase spuma. Preincalzim cuptorul la 180 grade. Aluatul se portioneaza, patrate...
Bruschette cu rosie si cascaval
Preincalzim cuptorul la 165 grade. Bagheta se taie felii de grosimea unui deget. Asezam feliile obtinute pe hartie de copt in tava. Ungem toate feliutele de bagheta cu ulei de masline. Presaram apoi sare si piper dupa gust. Rosiile se spala si se taie rondele subtiri, se aseaza...
Prajitura cu prune si piersici
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu praful de sare si 2 linguri de zahar tos. Separat mixam cele 7 galbenusuri cu 8 linguri de zahar pana isi dubleaza volumul. Adaugam praful de copt stins intr-o lingura suc de lamaie si pudra de roscove, mixam sa se omogenizeze...
Focaccia cu ciuperci si cascaval
Curatam ciupercile si le spalam in doua, trei ape. Feliem ciupercile,le condimentam cu sare si piper dupa gust,apoi le calim in 3 linguri de ulei pana scade apa lasata. Lasam ciupercile la racit. Preincalzim cuptorul la 175 grade. Amestecam drojdia cu sarea si zaharul oana devine...