Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, în 2-3 litri de apă rece, cu o seară înainte. Dacă nu ați procedat așa, puneți fasolea aleasă și spălată într-o oală cu aceeași cantitate de apă clocotită, acoperiți-o cu un capac și peste 3 ore, o puteți...
Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie în formele dorite și se pun la fiert în apă suficientă, la foc iute. Se îndepărtează spuma care se formează.
Între timp se pregătesc celelalte legume.
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de...
Scărița afumată se spală, se porționează și se opărește, după care se scurge de apă.
Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe.
Se curăță și se taie...
Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele.
Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone...
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală și se curăță ardeiul de cotor, vițe și semințe, apoi se taie cubulețe și se pune peste ceapă, la călit....
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în forma dorită (dar nu se mărunțesc) și se pun la fiert în oala în care se va prepara ciorbița.
Mazărea se pune la fiert în apă, cât să dea în clocot, apoi se strecoară și se pune la fiert,...
Conopida se spală bine, se strecoară de apă și se desface în buchețele.
Se spală bine toate legumele și se scurg de apă. Morcovul și țelina se rad pe răzătoarea mare. Ardeiul se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt și se pune la călit, într-un vas cu suficient...
Carnea se spală, se alege de pielițele și vițele nedorite și se pune la fiert cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se completează cu apă caldă, când scade, la fiert.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie julienne, sau...
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se...
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert la foc iute.
Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei la foc mic, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin, ca...
Se curăță și se spală legumele.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară.
Mazărea se...
Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte.
Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să...
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și țelina se taie în formele dorite și se pun în oală la fiert, la un foc iute. Când se formează spumă, se adună cu spumuitorul și se aruncă.
Chimionul se pune la fiert cu 500-750 ml apă.
Frunzele...
Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița.
A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute.
Se pune o oală cu apă la...
Porționați puiul și alegeți pentru supă cele patru pulpe, aripile, coșul pieptului și spatele. Spălați bine aceste bucăți de carne (atenție la partea inferioară a pulpelor a căror piele groasă se curăță rapid dacă le scufundați în apă fierbinte pentru 10-15 secunde)....
Se curăță, se spală bine, în câteva ape, rasolul de vită, după care se pune la fiert, la foc iute. Când începe să fiarbă, se spumuiește bine, se acoperă oala pe jumătate cu un capac și se potrivește focul aragazului la o putere medie, ca să nu se tulbure...
Se curăță morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert într-un vas încăpător (o oală de 4 litri).
Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape fiert, se ia de...
Se curăță, se spală și se pun legumele la fiert într-o oală mare, semiacoperită cu un capac.
Ceapa se curăță, se taie și se înmoaie puțin în ulei (nu se prăjește tare).
Se curăță, se spală, se zvântă și se taie frunzele de pătrunjel.
Feliile...
Se spală bine carnea de vițel și se pune la fiert, la foc iute la început, iar când se ridică spuma la suprafață, se adună cu o spumieră, se aruncă și se dă focul puțin mai mic, acoperind oala pe jumătate, cu un capac.
Între timp, se curăță, se spală și se...
Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert.
Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare.
Roșiile se...
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și pătrunjeii se taie rondele sau semirondele. Se pun la fiert într-o oală de 4 litri, legumele tăiate (morcovii, pătrunjeii și țelina).
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se pune la topit în ulei....
Se spală și se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina. Se taie rondele și se pun la fiert.
Între timp, se alege mazărea, se clătește și se pune la fiert. După un clocot, mazărea se strecoară și se pune în oala în care fierb morcovii, țelina și pătrunjeii....
Se tranșează cei doi pui și se pregătesc pentru supă: coșul pieptului, spatele și aripile. Se spală carnea și se pune la fiert. Pe măsură ce carnea fierbe, se culege spuma și se aruncă.
Între timp, se curăță și se spală legumele. Se spală și se taie mărunt frunzele...
Fasolea albă se alege, se spală și se pune la înmuiat cu apă rece suficientă, de cu seară, până a doua zi.
A doua zi, se spală din nou fasolea în apa în care a stat la înmuiat, se mai clătește puțin, după care se pune la fiert, cu apă rece. Simultan,...
Ciorba de legume cu ciolan afumat
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Ciorba de fasole uscata, cu carnat afumat
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, în 2-3 litri de apă rece, cu o seară înainte. Dacă nu ați procedat așa, puneți fasolea aleasă și spălată într-o oală cu aceeași cantitate de apă clocotită, acoperiți-o cu un capac și peste 3 ore, o puteți...
Ciorba de cartofi cu afumaturi
Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie în formele dorite și se pun la fiert în apă suficientă, la foc iute. Se îndepărtează spuma care se formează. Între timp se pregătesc celelalte legume. Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de...
Bors de legume cu scarita afumata
Scărița afumată se spală, se porționează și se opărește, după care se scurge de apă. Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe. Se curăță și se taie...
Supa de post, din legume si frecatei
Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele. Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone...
Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Supa de legume pasate, cu ceapa rosie si crutoane
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Ciorba saracului
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă. Se spală și se curăță ardeiul de cotor, vițe și semințe, apoi se taie cubulețe și se pune peste ceapă, la călit....
Ciorbita cu mazare si radacinoase
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în forma dorită (dar nu se mărunțesc) și se pun la fiert în oala în care se va prepara ciorbița. Mazărea se pune la fiert în apă, cât să dea în clocot, apoi se strecoară și se pune la fiert,...
Ciorba de conopida
Conopida se spală bine, se strecoară de apă și se desface în buchețele. Se spală bine toate legumele și se scurg de apă. Morcovul și țelina se rad pe răzătoarea mare. Ardeiul se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt și se pune la călit, într-un vas cu suficient...
Supa de vacuta cu legume
Carnea se spală, se alege de pielițele și vițele nedorite și se pune la fiert cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se completează cu apă caldă, când scade, la fiert. Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie julienne, sau...
Ciorba de legume cu afumaturi, acrita cu varza murata
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Ciorbita de pastai cu smantana
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Bors cu legume si carne de vita
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult. Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Supa de legume, cu zdrente de oua
Se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Ceapa se curăță, se...
Supa de rosii cu galuste de gris
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert la foc iute. Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei la foc mic, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin, ca...
Bors de legume, dres cu smantana
Se curăță și se spală legumele. Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară. Mazărea se...
Cum se umple borsul
Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte. Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să...
Supa de chimion, cu taitei de casa si cartofi
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și țelina se taie în formele dorite și se pun în oală la fiert, la un foc iute. Când se formează spumă, se adună cu spumuitorul și se aruncă. Chimionul se pune la fiert cu 500-750 ml apă. Frunzele...
Ciorba de fasole cu afumaturi
Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița. A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute. Se pune o oală cu apă la...
Supa de pui cu taitei de casa
Porționați puiul și alegeți pentru supă cele patru pulpe, aripile, coșul pieptului și spatele. Spălați bine aceste bucăți de carne (atenție la partea inferioară a pulpelor a căror piele groasă se curăță rapid dacă le scufundați în apă fierbinte pentru 10-15 secunde)....
Supa din rasol de vita, cu taitei de casa
Se curăță, se spală bine, în câteva ape, rasolul de vită, după care se pune la fiert, la foc iute. Când începe să fiarbă, se spumuiește bine, se acoperă oala pe jumătate cu un capac și se potrivește focul aragazului la o putere medie, ca să nu se tulbure...
Ciorbita de rosii cu orez
Se curăță morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert într-un vas încăpător (o oală de 4 litri). Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape fiert, se ia de...
Supa-crema de legume, cu crutoane
Se curăță, se spală și se pun legumele la fiert într-o oală mare, semiacoperită cu un capac. Ceapa se curăță, se taie și se înmoaie puțin în ulei (nu se prăjește tare). Se curăță, se spală, se zvântă și se taie frunzele de pătrunjel. Feliile...
Supa de mugur de vitel, cu chimen
Se spală bine carnea de vițel și se pune la fiert, la foc iute la început, iar când se ridică spuma la suprafață, se adună cu o spumieră, se aruncă și se dă focul puțin mai mic, acoperind oala pe jumătate, cu un capac. Între timp, se curăță, se spală și se...
Bors de perisoare
Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert. Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare. Roșiile se...
Ciorba de cartofi cu smantana
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și pătrunjeii se taie rondele sau semirondele. Se pun la fiert într-o oală de 4 litri, legumele tăiate (morcovii, pătrunjeii și țelina). Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se pune la topit în ulei....
Ciorba de primavara, din legume
Se spală și se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina. Se taie rondele și se pun la fiert. Între timp, se alege mazărea, se clătește și se pune la fiert. După un clocot, mazărea se strecoară și se pune în oala în care fierb morcovii, țelina și pătrunjeii....
Supa de pui cu galuste de gris
Se tranșează cei doi pui și se pregătesc pentru supă: coșul pieptului, spatele și aripile. Se spală carnea și se pune la fiert. Pe măsură ce carnea fierbe, se culege spuma și se aruncă. Între timp, se curăță și se spală legumele. Se spală și se taie mărunt frunzele...
Bors de fasole alba
Fasolea albă se alege, se spală și se pune la înmuiat cu apă rece suficientă, de cu seară, până a doua zi. A doua zi, se spală din nou fasolea în apa în care a stat la înmuiat, se mai clătește puțin, după care se pune la fiert, cu apă rece. Simultan,...