Ciorba de primavara, din legume

de RODIMUR in Ciorbe, 11 Mai 2017 | 8249 vizualizari

 

Nu știu cum e în celelalte zone ale țării, dar în Moldova, cum apar zarzavaturile proaspete primăvara, toată lumea vrea să mănânce o ciorbă sau un borș cu legume și cu multă lobodă, cu mult leuștean, mărar și pătrunjel.
Ingredientele sunt calculate pentru o oală de ciorbiță de 5 litri.

 

INGREDIENTE

  • 4 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 150 grame mazăre
  • 4 roșii
  • 2 cepe
  • 1 legătură de lobodă
  • 1 legătură de leuștean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1-2 legături de mărar
  • 2 cepe verzi (codițele)
  • ulei
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță de Vegeta (la alegere)
  • smântână (la alegere)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de primavara, din legume:

Se spală și se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina. Se taie rondele și se pun la fiert.

Între timp, se alege mazărea, se clătește și se pune la fiert. După un clocot, mazărea se strecoară și se pune în oala în care fierb morcovii, țelina și pătrunjeii.

Se curăță, se spală și se taie mărunt loboda, mărarul, leușteanul, pătrunjelul și ceapa verde.

Cele două cepe se curăță, se spală, se taie mărunt și se pun la topit. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roșiile tăiate mărunt și curățate de semințe.

Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, după care se pun la fiert în oala pentru ciorbă în care fierb deja morcovii, țelina, pătrunjeii și mazărea. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în ciorbă ceapa prăjită cu roșiile, loboda și ceapa verde. Se mai dă un clocot, după care se condimentează cu sare, Vegeta și piper, iar la urmă, se adaugă mărarul, pătrunjelul și leușteanul. Se acoperă oala cu un capac și se oprește focul.

TIPS-URI

1

Mazărea se fierbe puțin în prealabil, separat și se aruncă apa în care a fiert, pentru că are un gust foarte puternic care ar acoperi gustul celorlalte legume.

2

Morcovii, pătrunjeii și țelina se pun primii la fiert pentru că au un timp de fierbere mai îndelungat decât cartofii. Dacă s-ar pune cartofii la fiert odată cu celelalte legume, s-ar sfărâma, ceea ce nu este de dorit.

3

Cartofii se curăță cu puțin timp înainte de a se pune la fiert, pentru a nu se înnegri.

4

După preferință, pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga o lingură de smântână în farfurie. Unii au chiar obiceiul de "a drege" cu smântână întreaga cantitate de ciorbă, dar e bine să simțim gustul natural al ingredientelor

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de primavara, din legume" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

11.05.2017, 20:05

Foarte bine! Îți doresc să fii încântată de ciorbița ta și-ți urez de pe acum "Poftă bună!"

dantes 1

12.05.2017, 13:28

Buna!

RODIMUR 1

12.05.2017, 13:47

Mulțumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba munteneasca