O ciorbiță foarte bună și consistentă, grație smântânii. Eu am pus și un ou, dar se poate face foarte bine și fără (chiar mai bine!).
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul.
Între timp, morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie rondele, sau semirondele, în funcție de mărimea lor. Se adaugă și aceste legume la fiert, în oala cu păstăi.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se curăță ceapa, se spală, se taie fin și se călește în ulei, până ce devine transparentă.
Roșiile se spală, se curăță de pielițe și de semințe, se taie cubulețe și se pun la înmuiat, peste ceapa călită, la foc mic.
Se adaugă și roșiile cu ceapa călită în oala cu ciorbiță.
Se bate bine un ou cu smântâna, după care se subțiază cu apă și se toarnă în oala cu ciorbă. Se condimentează cu sare și piper, se mai lasă un clocot-două și când toate legumele sunt fierte, se stinge focul de la aragaz, se adaugă frunzele de pătrunjel, se pune capacul peste oală și ciorbița se servește peste un sfert de oră, cu un ardei iute (dacă se dorește).
1
Nu căliți prea tare ceapa, ca să nu se ardă.
2
Dacă doriți, puteți căli și legumele. Eu prefer să călesc doar ceapa și roșiile, în acest caz.
3
Tăiați păstăile mai mici, atât cât pot încăpea cu ușurință în lingură (ele nu pot fi "înșurubate" în jurul tacâmului, precum spaghetele).
4
Este bine să aruncați atât semințele de la roșii (care sunt un factor de alterare a mâncării) cât și pielițele (care sunt neplăcute la mestecat).
5
Oul poate da consistență ciorbiței, dar în același timp se poate trasforma în zdrențe.