Este o supă foarte ușoară, chiar aproape dietetică, pe care o prepar mai ales în zilele de post.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă și am pregătit crutoane din 10 felii de pâine toast.
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic, până devine transparentă. La fel, se curăță și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se adaugă peste ceapa călită, pentru 2-3 minute, ca să se înmoaie puțin.
Se taie cubulețe 10 felii de pâine toast și crutoanele rezultate se rumenesc frumos în cuptor, la foc mic, ca să nu se ardă.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Ceapa roșie se curăță, se spală și se taie rondele.
Când legumele au fiert foarte bine, se strecoară și zeama rezultată se păstrează. Se pasează legumele, cu ceapa și usturoiul călite și se trec apoi printr-o sită, după care pireul rezultat se subțiază cu zeama în care au fiert.
Se pune supa la fiert, la foc iute și după două-trei clocote se condimentează cu sare și piper după gust, se presară pătrunjelul tăiat mărunt, iar apoi se oprește focul de la aragaz și se pune capacul pe oală.
Supa se servește după un sfert de oră, cu rondele de ceapă roșie și cu crutoane de pâine.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce.
2
Verificați mereu crutoanele în cuptor, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos, pe toate fețele.
3
Crutoanele pot fi pregătite din timp.
4
Ceapa roșie, care nu este iute, ci dulcișoară, dă un gust foarte bun supei și se pune în farfurie chiar în momentul în care se mănâncă.