Ultima supă de post, înaintea Crăciunului. Este o supă economică și ușoară, din multe legume și cu frecăței, un fel de tăiței de post, făcuți din făină, apă și un praf de sare.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de supă de 4 litri.
Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele.
Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone din țară) din făină, apă și sare. Se face un aluat moale din care se iau bucăți mici care se frământă ușor în mână ca să li se dea o formă alungită, ca a unui bob mai mare de orez. După ce s-au format toți frecățeii, se fierb în apă clocotită cu sare, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în așteptare, până în momentul când vor fi puși în supă.
Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se facă transparentă, ca sticla. Usturoiul se taie mărunt și se pune la călit, peste ceapă.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun și ele la călit, apoi celelalte legume tăiate:morcovul, țelina, pătrunjelul și la urmă, rondelele de ardei kapia.
Între timp, se pun cartofii tăiați cubulețe la fiert, în oala în care se va face supa. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite și se mai lasă oala pe foc încă două-trei clocote.
Înainte de ultimul clocot se adaugă frecățeii scurși de apă și sucul de roșii.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se taie fin.
Se condimentează supa cu sare și piper, se presară frunzele de pătrunjel, se pune capacul la oală și se oprește focul de la aragaz.
Se lasă supa, acoperită cu capac, "să se odihnească" încă un sfert de oră, după care poate fi servită, cu un ardei iute, sau cu o ceapă roșie alături, dacă se dorește.
1
Nu prăjiți ceapa tare, pentru că va fi amară, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert. Astfel, supa va fi limpede și aspectuoasă.