Laptele il punem la foc mic. Amestecam galbenusurile cu zaharul si cafeaua. Cand laptele este fierbinte turnam incet peste amestecul de galbenusuri si mixam bine, sa nu cumva sa transformam inghetata intr-o omleta delicioasa cu cafea :)) Punem pe foc (tot mic) si amestecam pana se...
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea minim o ora la frigider.
Faina o cernem si in mijlocul ei punem margarina taiata cubulete, zaharul, sarea si incepem sa framantam cu degetele, vom obtine un sluat sfaramicios. Peste el turnam laptele treptat, nu am scris exact cantitatea pentru ca nu...
Am avut o zi incarcata, de dimineata cu treaba prin casa si bucatarie, doar erau asteptati musafirii, iar eu trebuia sa-mi etalez calitatile de gospodina 'desavarsita' :)) Daca am reusit, imi vor spune ei.
Partea cea mai comica a serii, care trebuie sa spun ca a durat cam mult, a fost...
Pentru inceput pregatim baza. Tapetam baza unei tavi cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt. Biscuitii ii macinam la robot, si peste ei turnam untul topit. Punem compozitia pe fundul tavii si apasam bine ajutande-ne de un pahar, sau de dosul palmei. Baza o punem la rece pana ne apucam de...
Ca nd m-am apucat de tort, asa cum ziceam, aveam eu o vaga idee despre cum as vrea sa arate. Dar pe masura ce inaintam cu lucrul, planul se tot schimba, veneau alte idei, cele vechi fugeau de mine si uite asa a iesit acest 'black & white' blueberry cake. Este delicios, si la final chiar am...
Nimic complicat in toata treaba asta. Daca va pregatiti din timp toate ingredientele - adica inainte sa va apucati de treaba le puneti toate pe masa de lucru - totul merge struna si in maxim 15 minute compozitia de inghetata e gata. Asta binenteles daca aveti caramelul gata pregatit. Daca nu,...
Reteta este dintr-o carte minunata Michel Roux - Pastry, unde sunt prezentate cu maiestrie fel de fel de retete din patiseria frantuzeasca. Pozele de acolo iti lasa gura apa, fie ca e vorba de desert, fie ca e vorba de aluaturi sarate. Multe m-au fascinat pe mine, si sincer sper sa...
Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre 'dansa' o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce??
Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a...
Daca am zis ca este o reteta simpla, atunci sa trecem repede la treaba.
Untul trebuie sa fie moale si ouale la temperatura camerei, da?
Intr-un bol amestecam faina, sarea si praful de copt cu telul, pentru a distribui uniform praful de copt si sarea.
Punem untul intr-un vas separat si...
Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca ;) si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :))
Asa ca...
Reteta de pate brisee (un aluat frantuzesc de tarta) o gasiti si aici, doar ca de data aceasta puteti pune doar faina alba.
Intr-un vas incapator punem faina si in mijlocul ei oul, sarea, zaharul si untul taiat cubulete. Incepem sa aducem faina inspre mijloc si framantam ajutandu-ne de varful...
Smantana pentru frisca o aducem la punctul de fierbere, dupa care adaugam galbenusurile si mixam bine bine, pana la incorporarea completa. La operatiunea asta e nevoie de viteza maxima, altfel riscam sa ne trezim cu o omleta de toata frumusetea! Lasam la racit.
Mixam albusurile, in momentul in...
Incepem cu ciresele, dada nu cu aluatul de data aceasta. Le spalam bine, le scoatem samburii, apoi le punem intr-un castron, adaugam zaharul si nuca de cocos apoi amestecam bine, si le lasam asa pana in momentul folosirii ca sa se intrepatrunda bine aromele.
Pentru aluat...pregatim un vas...
Amestecam faina cu nuca de cocos, zaharul si sarea, turnam treptat laptele si apa minerala, si amestecam bine sa nu se faca cocoloase. La sfarsit adaugam bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie.
Caisele le taiem felii subtiri, subtiri...eu n-am prea reusit, dar a fost bine si asa....
Untul il topim intr-o cratita la foc mic si-l turnam peste biscuitii macinati fin la robot, sau manual cu sucitorul :D, stiti voi cum ;)
Pregatim o tava cu diametrul de 21 cm, o tapetam cu hartie de copt, turnam baza de biscuiti si apasam bine cu o lingura. Biscuitii nu trebuie sa fie decat la...
Ingredientele sa fie la temperatura camerei, da? Asa vom lucra mult mai usor cu ele, si vom obtine o compozitia perfecta.
Untul il mixam cu zaharul pana devine ca o crema pufoasa si aerata. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine dupa fiecare. Albusurile le punem separat intr-un bol....
E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, acesta e si motivul oentru care le pregatim cu 2 ore inainte, exceptie facand cafeaua pe care o preparam doar inainte de a ne apuca de treaba.
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate cu telul. Intr-un bol separat batem...
Incepem cu aluatul de placinta.
Punem faina cernuta intr-un vas incapator, in mijloc adaugam margarina, sarea si zaharul si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat omogen. Adaugam laptele si omogenizam. Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios. Dupa caz se mai poate adauga lapte sau...
Puteti incepe cu oricare doriti. Puteti sa faceti doar una, cea care va place mai mult. Eu cum am mai zis prefer sa fac doua sortimente, ca sa pot satisface mai multe gusturi :)
Pentru inghetata de ciocolata...turnam intr-un vas metalic laptele, zaharul, cacaoa si sarea, ametecand constant....
Cel mai bine sa pregatiti toate ingredientele inainte, pentru ca prajitura se face repede, si sa nu pierdeti prea mult timp pentru a cauta ingredientele necesare.
Pregatim ciresele...aceste minuni colorate si extrem de buuune. Le spalam, scoatem samburii si le rupem in jumatati, lasam...
Pregatim crusta . Untul il topim la foc mic, apoi il lasam deoparte. Macinam biscuiti la robot, sau manual cu sucitorul, si turnam peste ei untul topit. Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt, incalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Amestecul de biscuiti il turnam in tava, apasam...
Incepem cu caramelul, cremos, delicios....si dulceee de tot.
Se caramelizeaza 90gr zahar pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, atentie nu ardeti zaharul pentru ca va avea un gust amarui, se adauga untul si 50 ml smantana si se amesteca cu rapiditate pentru a nu se intari caramelul. Daca...
Se amesteca laptele condensat cu laptele si smantana, telul e suficient pentru treaba asta. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena, si atat.
Se imparte compozitia in doua (eu nu am impartit-o chiar egal, am lasat mai mult pentru ciocolata, evident), intr-una se pune piureul de visine, iar in...
Incepem cu blatul, mai bine zis cu capsunele.
Capsunele le spalam si le lasam la scurs, dupa care le pasam bine cu o furculita, sa obtinem un piure. Peste piureul obtinut adaugam o lingura de zahar (brun folosesc eu). Lasam la o parte.
Untul moale, la temperatura camerei se mixeaza bine,...
Aluatul de briose :
Se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si au consistenta unei creme fine. La mine operatiunea asta dureaza cam 10 minute pentru ca nu am rabdare sa tin mai mult mixerul in mana :P, dar voi puteti fi mai constiincioase si sa mixati chiar si 20 minute...
Incepem cu baza. Punem robotul la treaba, sau sucitorul, cum preferati. Ideea e sa obtinem niste biscuiti macinati fin, peste care sa putem turna untul topit, apoi cafeaua si scortisoara. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se pregateste o forma de 24 cm, se unge cu putin unt, iar la baza se...
Incepem cu foile.Se pun deoparte doua linguri faina. Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana devin ca o crema, si zaharul e topit complet (eu am prestat la mixer aproximativ 15 minute :P). Se adauga faina si se amesteca cu mixerul la viteza mica, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma...
Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita. Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de...
Pentru clatite:
Ouale se bat putin cu zaharul si sarea, se adauga smantana, apoi alternativ se adauga faina si laptele. La sfarsit se adauga si apa minerala. Se va obtine o compozitie de consistenta smantanii, care se da la frigider pentru cel putin juma' de ora.
Se coc clatite...
Inghetata cu cafea si alune prajite
Laptele il punem la foc mic. Amestecam galbenusurile cu zaharul si cafeaua. Cand laptele este fierbinte turnam incet peste amestecul de galbenusuri si mixam bine, sa nu cumva sa transformam inghetata intr-o omleta delicioasa cu cafea :)) Punem pe foc (tot mic) si amestecam pana se...
Placinta cu prune, afine si banane
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea minim o ora la frigider. Faina o cernem si in mijlocul ei punem margarina taiata cubulete, zaharul, sarea si incepem sa framantam cu degetele, vom obtine un sluat sfaramicios. Peste el turnam laptele treptat, nu am scris exact cantitatea pentru ca nu...
Chocolate cake si-o aniversare
Am avut o zi incarcata, de dimineata cu treaba prin casa si bucatarie, doar erau asteptati musafirii, iar eu trebuia sa-mi etalez calitatile de gospodina 'desavarsita' :)) Daca am reusit, imi vor spune ei. Partea cea mai comica a serii, care trebuie sa spun ca a durat cam mult, a fost...
Blueberry Cheesecake
Pentru inceput pregatim baza. Tapetam baza unei tavi cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt. Biscuitii ii macinam la robot, si peste ei turnam untul topit. Punem compozitia pe fundul tavii si apasam bine ajutande-ne de un pahar, sau de dosul palmei. Baza o punem la rece pana ne apucam de...
Tort cu afine si doua feluri de ciocolata
Ca nd m-am apucat de tort, asa cum ziceam, aveam eu o vaga idee despre cum as vrea sa arate. Dar pe masura ce inaintam cu lucrul, planul se tot schimba, veneau alte idei, cele vechi fugeau de mine si uite asa a iesit acest 'black & white' blueberry cake. Este delicios, si la final chiar am...
Inghetata de afine
Nimic complicat in toata treaba asta. Daca va pregatiti din timp toate ingredientele - adica inainte sa va apucati de treaba le puneti toate pe masa de lucru - totul merge struna si in maxim 15 minute compozitia de inghetata e gata. Asta binenteles daca aveti caramelul gata pregatit. Daca nu,...
Raspberry chocolate tart
Reteta este dintr-o carte minunata Michel Roux - Pastry, unde sunt prezentate cu maiestrie fel de fel de retete din patiseria frantuzeasca. Pozele de acolo iti lasa gura apa, fie ca e vorba de desert, fie ca e vorba de aluaturi sarate. Multe m-au fascinat pe mine, si sincer sper sa...
Inghetata de cirese amare si caramel
Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre 'dansa' o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce?? Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a...
Raspberry cupcakes
Daca am zis ca este o reteta simpla, atunci sa trecem repede la treaba. Untul trebuie sa fie moale si ouale la temperatura camerei, da? Intr-un bol amestecam faina, sarea si praful de copt cu telul, pentru a distribui uniform praful de copt si sarea. Punem untul intr-un vas separat si...
Tort cu caise, branza si caramel
Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca ;) si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :)) Asa ca...
Clafoutis cu visine si banane
Reteta de pate brisee (un aluat frantuzesc de tarta) o gasiti si aici, doar ca de data aceasta puteti pune doar faina alba. Intr-un vas incapator punem faina si in mijlocul ei oul, sarea, zaharul si untul taiat cubulete. Incepem sa aducem faina inspre mijloc si framantam ajutandu-ne de varful...
Inghetata cu cirese si biscuiti
Smantana pentru frisca o aducem la punctul de fierbere, dupa care adaugam galbenusurile si mixam bine bine, pana la incorporarea completa. La operatiunea asta e nevoie de viteza maxima, altfel riscam sa ne trezim cu o omleta de toata frumusetea! Lasam la racit. Mixam albusurile, in momentul in...
Cornuri pufoase cu cirese si cocos
Incepem cu ciresele, dada nu cu aluatul de data aceasta. Le spalam bine, le scoatem samburii, apoi le punem intr-un castron, adaugam zaharul si nuca de cocos apoi amestecam bine, si le lasam asa pana in momentul folosirii ca sa se intrepatrunda bine aromele. Pentru aluat...pregatim un vas...
Pancakes cu caise si nuca de cocos
Amestecam faina cu nuca de cocos, zaharul si sarea, turnam treptat laptele si apa minerala, si amestecam bine sa nu se faca cocoloase. La sfarsit adaugam bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie. Caisele le taiem felii subtiri, subtiri...eu n-am prea reusit, dar a fost bine si asa....
Neapolitan Cheesecake
Untul il topim intr-o cratita la foc mic si-l turnam peste biscuitii macinati fin la robot, sau manual cu sucitorul :D, stiti voi cum ;) Pregatim o tava cu diametrul de 21 cm, o tapetam cu hartie de copt, turnam baza de biscuiti si apasam bine cu o lingura. Biscuitii nu trebuie sa fie decat la...
Cherry cupcakes
Ingredientele sa fie la temperatura camerei, da? Asa vom lucra mult mai usor cu ele, si vom obtine o compozitia perfecta. Untul il mixam cu zaharul pana devine ca o crema pufoasa si aerata. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine dupa fiecare. Albusurile le punem separat intr-un bol....
Tort de ciocolata si crema swiss merengue cu capsune
E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, acesta e si motivul oentru care le pregatim cu 2 ore inainte, exceptie facand cafeaua pe care o preparam doar inainte de a ne apuca de treaba. Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate cu telul. Intr-un bol separat batem...
Placinta cu cirese si capsune
Incepem cu aluatul de placinta. Punem faina cernuta intr-un vas incapator, in mijloc adaugam margarina, sarea si zaharul si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat omogen. Adaugam laptele si omogenizam. Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios. Dupa caz se mai poate adauga lapte sau...
Inghetata de capsune si ciocolata
Puteti incepe cu oricare doriti. Puteti sa faceti doar una, cea care va place mai mult. Eu cum am mai zis prefer sa fac doua sortimente, ca sa pot satisface mai multe gusturi :) Pentru inghetata de ciocolata...turnam intr-un vas metalic laptele, zaharul, cacaoa si sarea, ametecand constant....
Prajitura rapida cu branza si cirese
Cel mai bine sa pregatiti toate ingredientele inainte, pentru ca prajitura se face repede, si sa nu pierdeti prea mult timp pentru a cauta ingredientele necesare. Pregatim ciresele...aceste minuni colorate si extrem de buuune. Le spalam, scoatem samburii si le rupem in jumatati, lasam...
Cheesecake cu capsune
Pregatim crusta . Untul il topim la foc mic, apoi il lasam deoparte. Macinam biscuiti la robot, sau manual cu sucitorul, si turnam peste ei untul topit. Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt, incalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Amestecul de biscuiti il turnam in tava, apasam...
Inghetata de caramel si capsune
Incepem cu caramelul, cremos, delicios....si dulceee de tot. Se caramelizeaza 90gr zahar pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, atentie nu ardeti zaharul pentru ca va avea un gust amarui, se adauga untul si 50 ml smantana si se amesteca cu rapiditate pentru a nu se intari caramelul. Daca...
Inghetata de cacao si visine
Se amesteca laptele condensat cu laptele si smantana, telul e suficient pentru treaba asta. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena, si atat. Se imparte compozitia in doua (eu nu am impartit-o chiar egal, am lasat mai mult pentru ciocolata, evident), intr-una se pune piureul de visine, iar in...
Negresa cu doua feluri de ciocolata
Incepem cu blatul, mai bine zis cu capsunele. Capsunele le spalam si le lasam la scurs, dupa care le pasam bine cu o furculita, sa obtinem un piure. Peste piureul obtinut adaugam o lingura de zahar (brun folosesc eu). Lasam la o parte. Untul moale, la temperatura camerei se mixeaza bine,...
Briose cu branza si iaurt
Aluatul de briose : Se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si au consistenta unei creme fine. La mine operatiunea asta dureaza cam 10 minute pentru ca nu am rabdare sa tin mai mult mixerul in mana :P, dar voi puteti fi mai constiincioase si sa mixati chiar si 20 minute...
Cheesecake cafe au lait
Incepem cu baza. Punem robotul la treaba, sau sucitorul, cum preferati. Ideea e sa obtinem niste biscuiti macinati fin, peste care sa putem turna untul topit, apoi cafeaua si scortisoara. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se pregateste o forma de 24 cm, se unge cu putin unt, iar la baza se...
Prajitura cu foi si crema de lapte
Incepem cu foile.Se pun deoparte doua linguri faina. Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana devin ca o crema, si zaharul e topit complet (eu am prestat la mixer aproximativ 15 minute :P). Se adauga faina si se amesteca cu mixerul la viteza mica, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma...
Cozonac cu nuca
Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita. Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de...
Tort de clatite
Pentru clatite: Ouale se bat putin cu zaharul si sarea, se adauga smantana, apoi alternativ se adauga faina si laptele. La sfarsit se adauga si apa minerala. Se va obtine o compozitie de consistenta smantanii, care se da la frigider pentru cel putin juma' de ora. Se coc clatite...