Săptămâna trecută am preparat mai multe feluri de mâncare cu dovlecei/zucchini, printre care și aceasta: zucchini la grill, cu sos din iaurt cu usturoi. Am adăugat în farfurii și ochiuri, pentru că mi s-a părut o asociere foarte bună. Într-adevăr, până la urmă mi s-a părut că ochiurile s-au asociat savuros cu gustul amărui al legumelor preparate la grill și cu sosul de iaurt cu usturoi.
Am preparat sosul din iaurt cu usturoi și mărar după această rețetă:
https://www.bucataras.ro/retete/sos-din-iaurt-cu-usturoi-93431.html
Mai întâi se prepară sosul din iaurt (smântână) cu usturoi și mărar, pentru că trebuie ținut câteva ore la frigider, înainte de servire. Pentru aceasta se va consulta rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-din-iaurt-cu-usturoi-93431.html
Zucchini se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se îndepărtează capetele și se taie rondele cu grosimea de 1 cm.
Rondelele se depun pe o farfurie și se presară, pe ambele fețe, cu: sare, piper și boia de ardei dulce. Se lasă rondelele cel puțin 15 minute, ca să se pătrundă bine de condimente, după care se pun pe grill-ul încins, uns cu puțin ulei.
Se prepară toate rondelele la grill, pe ambele fețe, după care se pun pe un platou.
Se montează farfuriile, cu ochiuri făcute în timp ce rondelele de zucchini erau la grill și cu sos din iaurt cu usturoi, scos chiar atunci din frigider, ca să fie rece.
1
Pentru sos, puteți folosi o smântână mai puțin grasă.
2
Preparați din timp sosul, pentru că trebuie să stea câteva ore la rece, în frigider.
3
Nu tăiați rondelele mai groase, ca să se poată pătrunde bine, la grill, să nu rămână crude.
4
Ungeți grill-ul cu puțin ulei, înainte de a pune pe el rondelele de zucchini. În caz contrar, ele se vor lipi de grill.