Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)

de Ade200 in Conserve, 4 Noi 2012 | 12216 vizualizari

 

Mi-a placut reţeta unei colege, căreia îi mulţumesc mult, pentru că eu nu suport zacusca de niciun fel. Am pregătit-o deci mai dietetic.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg fasole boabe
  • 5 kg ardei roşu(gogosar sau kapia; kapia ii da un gust mai dulce)
  • 2 kg morcovi
  • 3 kg ceapă
  • 750 ml suc de rosii
  • 1 litru de ulei
  • dafin,piper boabe,sare
  • puţin chimen pudră, cardamom(opţional)
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic):

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, după ce se spală bine. Se fierbe fasolea până se moaie bobul şi se lasă la răcit. Ardeiul se spală ,se curăţă şi se taie felii mai mari. Morcovul se fierbe până se moaie şi ceapa la fel. 

Intr-o cratiţă mare se pune un pahar de ulei peste care se pune ardeiul feliat şi se căleşte până se desprinde pieliţa de pe pulpă, amestecându-se des ca să nu se prindă. Se lasă la răcit.Fasolea se dă prin masina de tocat carne,la fel şi morcovii cu ceapa,dar separat de fasole. 

Ardeiul se dă prin (atentie!) maşina de  rosii,chiar şi de 2-3 ori,până ies numai cojile şi rămâne pulpa  ca o pastă. 

În alta cratiţă mare se pune restul de ulei până la un litru,apoi se pun ardeiul+morcovul + ceapa in uleiul care sfârâie. Se amestecă bine,iar după 30 minute de fierbere  se pune şi fasolea, continuând să se amestece pentru a nu se prinde.

După o oră de fiert toate la un loc se pune cam 750 ml de  suc de roşii,uneori şi mai puţin, după gust şi după preferinţă.Se adaugă dafin,piper şi sare, de asemenea după gustul celor din familie. 

Când se alege uleiul deasupra fierturii, se ia de pe foc,se pune in borcane spălate şi sterilizate în prealabil la cuptor.Se pun capacele, se fierb în aburi/  dunst cam 30 de minute în 2 zile.

 

TIPS-URI

1

Fiind destul de multă muncă,se pot face cu o zi înainte fierberea ,călirea şi trecerea prin masină a ingredientelor.Ele oricum trebuie lăsate la rece ,aşa că se poaet face compoziţia de zacuscă pe foc şi restul corvoadei a doua zi!Sau e nevoie de încă o mână de ajutor!

2

Pentru zacusca de vinete sunt necesare aceleaşi ingrediente şi acelaşi "modus operandi",doar că,în loc de fasole,se pun la bătaie 5 kg de vinete coapte!

3

Eu am fiert ingredientele în oala sub presiune: 30 de minute ceapa, 45 de minute morcovul, 1 oră jumătate fasolea boabe. Pentru final trebuie o cratiţă cam de 15 l.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (6)

gaby_gabytza 1

21.11.2012, 10:58

andreea_angelo 1

11.12.2012, 18:53

am sa fac si eu,multumesc pentru idee

babi5 1

03.09.2013, 08:39

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de fasole