am facut o portie mica, de pofta :p
Vinetele se coc, se curate si se lasa la scurs. La fel facem si cu ardeii grasi.
Vinetele si ardeii copti se vor taia cubulete.
Ceapa se curate, se spala si se taie cubulete.
Dovleceii se dau pe razatoare pe ochiurile mici si se lasa la scurs intr-o sita.
Intr-o ceaun mai inalt se pune jumatate din cantitatea de ulei la incins.
In uleiul incins punem vinetele si ardeii taiati, a nu se uita sa invartim pentru a nu se prinde.
Intr-o alta craticioara se pune restul de ulei la incins si asezam ceapa cu dovleceii la inmuiat, nu calim. Lasam pana se inmoaie ceapa.
Cand ceapa s-a inmuiat turnam compozitia in ceaunul cu vinete si ardei. Lasam la foc mic, cu un capac pe ceaun, prêt de 10-15 minute.
Dupa aceea adaugam sosul de rosii si lasam la foc mic pana cand uleiul va pluti pe zacusca, eu am fiert-o cam 5 ore.
Cand vedem uleiul deasupra punem piperul boaba, foile de dafin si sare dupa gust.
Se serveste pe paine prajita cu multa voie buna.
Pofta buna!
1
vinetele eu le coc direct pe flacara si le curat de coaja cat sunt fierbinti, pe un ziar, si apoi se lasa in apa rece... astfel nu se amarasc...
2
dovleceii prefer sa fie mai mici pentru a nu se simti semintele :D