Parjoale moldovenesti am tot facut, ca imi plac mult de tot, nu de alta, dar moldoveanca sunt. Dar de data asta am sa le fac Vestitele parjoale moldovenesti din cartea lui Pastorel, numita "Gastronomice". E o adevarata placere sa rasfoiesti cartea lui de bucate, doar ca te pierzi printre retete si uiti ce cauti acolo...
Vestitele parjoale moldovenesti din cartea lui Pastorel
Modul de pregatire pentru Vestitele parjoale moldovenesti din cartea lui Pastorel moldovenesti am sa-l redau exact ca in carte, pentru a nu-i stirbi din farmec:
Treci carnea prin masina de doua ori. A doua oara adaugi miez de paine muiat in lapte, sare, marar, patrunjel fin tocat si prajit in unt.
Cand ai scos tocatura a doua oara din masina, mai pui mata numarul necesar de oua ( doua oua la 1/2 carne), freci fundul vasului in care pui tocatura cu un bot de unt proaspat de marimea unui ou de rata, adaugand (ad libitum) si un cartof ras pe razator.
Odata tocatura bine amestecata, presari fundul de lemn pe care lucrezi carnea cu posmag (pesmet pisat...).
Iei cate o lingura de tocatura si-o tavalesti, pana ce-i dai forma sferica. Dupa asta turteste tocatura cu un cutit lat, pana ce sfera se reduce la latimea unui deget aratator, mai plinut.
Bati apoi lateral cu doua cutite tocatura, pana ce ia forma numita in geometrie sector circular, care e forma definitiva, avand grija sa rtounjesti putin varful prin turtire.
Ajuns aici, pregatesti tigaia in care ai lasat sa se topeasca o bucata buna de unt proaspat.
Cand da untul in clocot, asezi parjoalele in tigaie si le prajesti pe ambele parti, pana ce se rumenesc cat trebuie ( aici e aici!).
Dupa ce s-au rumenit le scoti cu lingura gaurita si le potrivesti frumusel pe farfuria (calda) pe care vor fi servite.
Tot mestesugul e ca parjoala sa fie bine rumenita pe dinafara si mustoasa pe dinauntru.
Garnitura clasica e piureaua de cartofi sau, cand apar, cartofii noi, opariti cu unt.
O parjoala moldoveneasca nu trebuie sa intreaca in lungime o carte de joc, mi-a spus Vasile, trei degete normale in latime si sa fie de grosimea unui index de "boxer" categoria cocos.
Noroc la foc si pofta buna la mancare!
Parjoale fel de fel gasesti pe tot internetul, dar noi iti mai sugeram cateva care ne plac mult.
Parjoale - reteta inspirata de la nemuritorul Radu Anton Roman
O varianta de post - Parjoale manastiresti
Si una absolut delicioasa! - Parjoale crocante cu legume