Aceasta este varianta vegetariana a faimoasei placinte britanice cu carne si crusta de cartofi pasati.
Se aduce la punctul de fierbere un litru de apa intr-o oala incapatoare. Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie cuburi si se adauga in apa fierbinte. Se fierb pentru 20-25 de minute. La jumatatea timpului de fierbere se adauga sare in apa in care fierb cartofii. Cand timpul de fierbere a expirat, cartofii se scurg de apa, se adauga peste ei 50 de grame de unt si laptele, se asezoneaza si se paseaza. Apoi se adauga branza Gouda rasa peste piure si se amesteca pana la omigenizare.
Se spala ciupercile si morcovul si se curata. Ciupercile se taie in sferturi, iar morcovul felii. Se curata ceapa si se taie jullienne (solzisori). Intr-un wok/ tigaie se topeste untul ramas pana nu mai face spuma. Peste se adauga ceapa si se caleste pana se inmoaie. Se adauga restul legumelor si se soteaza pana cand ciupercile sunt aurii. Se adauga vinul si supa de legume in wok si se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand tot lichidul de evapora. Se asezoneaza si se mai lasa la foc mic inca 2 minute, timp in care se amesteca frecvent.
Se divide amestecul de legume in doua parti egale si se aseaza in doua forme termorezistente si se niveleaza. Peste se adauga cu generozitate mixul de piure si branza astfel incat sa se formeze o cupola relativ inalta.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade unde vor sta 20 de minute pana cand partea superioara a piureului devine aurie.
Daca doriti sa adaugati mai multa consistenta acestui preparat puteti folosi linte in mixul de legume, insa timpul de fierbere va depasi 40 de minute, iar cantitatea de supa de legume necesara va fi de 1 litru.