Varza murata

de Constelatialeu in Muraturi, 8 Noi 2014 | 22802 vizualizari

 

E buna si-o reteta din asta,pentru cine vrea sa-si puna varza.....Nu e cum imi amintesc eu din copilarie,putina aia de lemn,mare si incapatoare si cu un miros de ''lemn murat'',dar e ok,cat sa ai varza murata de-o sarma pentru Craciun si Revelion......

 

INGREDIENTE

  • Cantitatile sunt variabile in functie de butoiul in care puneti
  • 1 butoi de cca 40 l
  • un furtun subtire cca 3-4 m ( furtunul este gaurit pe jumatate din suprafata lui)
  • varza, 20-25 buc ( am avut mai mica,ca nu intra pe gura butoiului)
  • sare grunjoasa
  • boabele de porumb de la un stiulete
  • tije de marar uscat
  • 2 gutui
  • 1 varza rosie mica
  • 1 sfecla rosie mica
  • tije de hrean
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza murata:

Mai intai spalam bine butoiul.Apoi curatam varza de foile urate si cu un cutit ascutit scobim un pic cotorul si il umplem cu sare grunjoasa.Pe fundul butoiului asezam furtunul sub forma de colac si restul il ridicam in sus sa ramana un capat afara din butoi.Apoi incepem sa asezam varza pe care am scobit-o si am umplut-o cu sare.Asezam in asa fel incat sa nu ramana prea mult spatiu intre verze.Printre verze bagam bucati de hrean,bucati de gutuie si boabe de porumb,pe care le-am spalat inainte.Procedam asa pana umplem butoiul.Apoi punem saramura.La o galeata de 10 l adaugam o cana de ceai plina cu sare grunjoasa,amestecam sa se topeasca si apoi turnam in butoi.Procedam asa pana umplem butoiul,deasupra punem tijele de marar uscat.Lasam asa pana a doua zi,cand mai punem varza,pentru ca o sa mai scada.Adaugam si-o varza mica rosie si o sfecla rosie,pentru culoare.Nu punem capacul.In fiecare zi,timp de o saptamana vanturam zeama,sufland in furtun,simplu si eficienta metoda asta,zic eu,voi incercati-o si o sa vedeti daca e eficienta sau nu. Dupa o saptamana ,astupam cu capac butoiul si asteptam sa se mureze,pana la Craciun e buna de sarmale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Muraturi taranesti