"reteta romaneasca"
M-am inspirat de la reteta Mirelei- https://www.bucataras.ro/retete/varza-a-la-cluj-cu-varza-dulce-84711.html
Multumesc mult, a iesit minunata!
https://www.blogulluicatalina.com/2019/01/varza-dulce-ca-la-cluj.html
Se curata ceapa si se taie marunt.
Se curata varza de primele frunze, se spala, apoi se taie fideluta. Se freaca cu putina sare si se lasa cateva minute. Intr-o cratita puneti la-ncalzit 2 linguri de ulei, caliti jumatate din ceapa si adaugati varza. Puneti piper, paprika, cimbru uscat. Se amesteca din cand in cand, gatiti timp de 15 minute.
Orezul se pune la fiert in apa cu sare. Cand este aproape fiert, se strecoara si se lasa deoparte.
Intr-o tigaie in putin ulei puneti la calit ceapa ramasa cu sunca afumata taiata bucatele.
Colorati, adaugati apoi carnea tocata si cimbrul uscat. Reveniti pana cand carnea isi schimba culoarea, puneti piper , paprika, atentie la sare caci sunca este deja sarata.
Se unge un vas de yena cu ulei si se adauga un strat de varza. Se stropeste cu suc de rosii, se adauga jumatate din carnea tocata, se pune un strat de orez, din nou un strat de varza, suc de rosii , restul de carne si restul de orez. Deasupra se pune un ultim strat de varza peste care se toarna si restul de sos de rosii.
Se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca 1h-1 h20.
Am acoperit vasul 40 de minute, apoi l-am descoperit ca sa se rumeneasca la suprafata.
Verificati si adaugati apa fiarta dacca trebuie (n-am pus).
Se serveste calda cu smantana si mamaliga.