Am mai spus ca varza este leguma mea preferata si de cate ori o gatesc, incerc sa o combin altfel.
De data aceasta am adaugat in ea niste sorici pe care il aveam la congelator de la Craciun.
Daca mai aveam si cateva jumari, erau la fix, dar n-am avut.
In general nu pun apa la varza, dar de data aceasta a fost nevoie pentru ca varza pe care am cumparat-o din piata nu a lasat mai deloc zeama si incepuse sa se lipeasca.
Deci, curatam varza de primele foi, o clatim usor si o tocam fideluta.
O frecam cu sarea, presaram piper si o lasam 10-15 minute la odihnit.
Curatam ceapa si o tocam solzisori, iar morcovul il curatam si il tocam rondele.
Punem uleiul la incins si calim in el ceapa si morcovul.
Adaugam si putine condimente si sare, iar cand sunt bine patrunse, adaugam varza.
O amestecam de cateva ori pe foc, apoi adaugam soriciul, foile de dafin si apa si o dam la cuptor, la foc mediu pentru 40 de minute.
De fapt timpul nu este batut in cuie, depinde de cat de rapid se prepara varza. Nu trebuie sa se inmoaie foarte rau, varza trebuie sa ramana putin mai tare, asa am invatat eu de la o colega mai in varsta decat mine.
Cu 15 minute inainte de stingerea focului, adaugam pasta de rosii cu ardeiul, crenguta de rosii cherry, iar la final, mararul tocat marunt.
Ca o completare, varza nu trebuie amestecata decat la inceput, pentru a se unge cu grasime peste tot, apoi se lasa sa se prepare asa cum se aseaza ea, doar se invarte de vas intr-o parte si in alta.
Este foarte buna, servita cu ardei iute, mamaliguta si optional, smantana.
Varza se poate acri cu zeama de lamaie, sau sare de lamaie, la mine nu a fost cazul ca a fost acrisoara pasta de rosii.
Pofta buna, dragi cititori!